Kulumne
#komunizem #socializem #trump #melania
Frst lejdi in slovo od komunizma pri tventi-siks jirz ould
Logo 29.08.2020 / 06.10

Sivo maslinasta Melania Trump napovedala vojno jugonostalgičnim rojakom v dizajnerskem combat gearu od Alexandra McQueena.

»Komu je sivo maslinasta prva dama napovedala vojno? Pred štirimi leti Roksandina umazano bela obleka, letos pa dizajnerski combat gear od Alexandra McQueena?!«

Melania Trump zna subtilno, a dvoumno poantirati svoj outfit. Za tokratni nastop na republikanski konvenciji je oblekla olivno zelen kostim v vojaškem stilu. Spominjala me je na Ann Dowd v vlogi tete Lidije v Deklini zgodbi. No, bolj power seksi in nič creepy, to je že treba reči. Pa saj je bila verjetno v tem poanta …
A kakorkoli: komu je sivo maslinasta prva dama napovedala vojno? Pred štirimi leti Roksandina umazano bela obleka z zvonasto nabranimi tri četrt rokavi, letos pa dizajnerski combat gear od Alexandra McQueena?! Malo tudi kot Camille Paglia na naslovnici svoje knjige Vamps & Tramps — samo brez noža …

Geografsko, politično, fonetično od daleč

Ampak če že komu, je nekdanja Melanija Knavs napovedala vojno svojim nekdanjim rojakom. Vsaj tistim, ki so prepričani, da v času socializma — ali komunizma, kot je sama rekla —, torej v nekdanji Jugoslaviji, sploh ni bilo tako grozno.
Melanijino stališče je stališče nekoga, ki gleda na preteklost — da ne rečem mladost — že dolgo od zunaj. Geografsko in politično od daleč. Človeka, ki je tako kot tista mlada, nadobudna, ambiciozna manekenka emigriral iz ekonomskih, fantazmatskih, kariernih razlogov — in z nameček še zahaklal loaded tipa, ki mu je bilo usojeno postati precednik ov di Junajtid Stejc.

»Grouing ap ez e jang čajld in Slovenija, uič uos andr komunist rul et d tajm, aj olvejs hrd ebout en emejzing plejs kold Amerika. E lend det stud for fridom end oportuniti. Ez aj gru oldr, it bikejm maj goul tu muv tu di Junajtid Stejc end folov maj drim of vrking in d fešn industri. Aj erajvd in di Junajtid Stejc uen aj uos tventi-siks jirz ould. Living end vrking in d lend of oportuniti uos e drim kam tru. Bat aj uontid mor. Aj uontid to be e sitizn. After ten jirz of pejprvork end pejšns, aj stadid for d test in tu tauznd siks end bikejm en amerikn sitizn.«

»Ampak«. Fusnota. Simpozij.

Jaz osebno ji tega ne zamerim. No, ne zelo. Zdi se mi sicer totalno mimo, kar razlaga, a dejstvo je, da v dani situaciji ni mogla tega drugače formulirati. Ne Američanom, ne na Republikanski nacionalni konvenciji, ne naključni publiki, ne podpovprečno razgledanim po svetovni, evropski, slovenski, jugslovanski zgodovini.
In seveda ne ona.
Da je bila Slovenija »pod komunistično oblastjo«, je najkrajšni možni enostavčni povzetek naše polpretekle zgodovine, ki vsaj kolikor-tolikor približno, pogojno, za silo drži.
Melania se ni zlagala. Kaj pa naj bi rekla? Če bi hotela ob omembi komunizma dodati fusnoto — nek »ampak« —, bi se njen nagovor raztegnil čez vse štiri dni oz. večere, kolikor je trajala konvencija. Pravzaprav bi se RNC raztegnila v simpozij. Pravzaprav ji ni preostalo drugega, kot da je po dolgem in počez simplificirala.

ZDA-SLO paralelizem

Kot zanimivost naj omenim še ta ameriško-slovenski paralelizem.
Med svojim drugim naskokom na predsedniški položaj Melanijin mož na dolgo in široko — ali vsaj pogosto — govori o »socializmu«. Tako imenovani »socialist« je bil zanj že Bernie Sanders, še tem bolj pa je to seveda demokratski kandidat Joe Biden. S Kamalo Harris vred.

NAROČI SE
#komunizem #socializem #trump #melania
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke