Kulumne
#Slovenija #Nemčija
Gauck: Močnega voditelja iščeš (in najdeš) na desni
Logo 06.08.2023 / 06.10

Za nas nič novega. Za šibkim Pahorjem avtoritarni Janša. Za šibkim Šarcem spet Janša. Se bo ta scenarij ponovil še tretjič?

Knjiga nekdanjega nemškega predsednika Joachima Gaucka — Erschütterungen (Pretresi) —, ki je nedavno izšla, tudi v Sloveniji ne bo spregledana.

Nemški pogled na svet je bil za nas Slovence vedno relevanten. Ekonomsko odvisni od Nemcev smo vedno pogledovali v Nemčijo in prisluškovali, kaj delajo in govorijo nemški voditelji. Tudi knjiga nekdanjega nemškega predsednika Joachima Gaucka — Erschütterungen (Pretresi) —, ki je nedavno izšla, najbrž ne bo spregledana.

Iz knjige s podnaslovom Was unsere Demokratie von außen und innen bedroht (Kaj ogroža našo demokracija od zunanj in od znotraj) je mogoče potegniti nekaj poučnih misli. Ne samo v razmislek in za spodbudo za akcijo. Demokratičnih držav danes ne pretresajo samo podnebne spremembe in aktualno vreme, temveč še marsikaj od znotraj in od zunaj. Politične razmere v Nemčiji, stanje nemške demokracije, trendi in ravnanja nemških volivcev, kar vse opisuje Gauck, lahko mirno pripišemo tudi marsikateri drugi državi.

NAROČI SE
#Slovenija #Nemčija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke