Kulumne
#Palestina #Izrael
Gaza, groza, genocid — nas pa zanimajo samo šunke in potice
Logo 20.03.2024 / 06.10

Kar danes gledamo v Izraelu, je največji zločin po koncentracijskih taboriščih v 2. svetovni vojni. Ali celo večji od tistega.

Noge palestinske matere in hčerke štrlita izpod ruševin po izraelskem napadu na Gazo 24. oktobra 2023.
Mohammed Saber/EPA

Zadnja poročila pravijo: Izrael stopnjuje bombardiranje Rafe in onemogoča dostavo humanitarne pomoči v Gazo. To pomeni, da se je Izrael res odločil pobiti tako rekoč vse Palestince v Gazi. Bodisi z direktnim pobijanjem ali z orožjem. Ali tako, da jih bo sestradal. Da bodo pomrli od lakote. 

Še vedno se spomnim svoje prve kolumne o izraelskem napadu na Gazo. Zapisala sem, da je to, kar počne Izrael, genocid. Takrat te besede ni uporabljal nihče. Takrat so vsi govorili o pravici Izraela do samoobrambe. In že takrat sem postavila vprašanje, ali pravica do samoobrambe opravičuje genocid. Vprašanje je bilo seveda retorično. Ne, genocid ni del pravice kogarkoli do samoobrambe. Tudi izraelske ne.

Manj kot pol leta pozneje tako rekoč že vsi govorijo o genocidu Izraela nad Palestinci. O pravici Izraela do samoobrambe skorajda ni več govora. No, pred kratkim jo je spet omenil Biden. A celo on ne več tako, da bi to opravičevala genocid nad Palestinci. 

Končno premik?

Človek bi pomislil: no, v redu, končno je prišlo do premika, končno vsi vidijo, za kaj v Gazi gre in kaj Izrael počne. Vidijo, da Izrael brezobzirno krši mednarodno pravo. In vsa pravila. O dostavi humanitarne pomoči. O ravnanju s civilisti v vojni. Itd. Človek bi si lahko na nek način oddahnil. Ker je zdaj končno jasno vsem, kar ob izraelskem napadu na Gazo na Zahodu ni bilo jasno nikomur. Vsaj tako se je zdelo. 

A v resnici ni tako. Vsaj kar mene zadeva. Čeprav bi lahko narcisistično triumfirala, da sem (tudi tokrat) imela prav in da sem vse skupaj spet videla nekoliko hitreje kot ostali, me je danes v resnici groza. Bolj kot na začetku izraelskega napada na Gazo. Groza me je iz več razlogov. 

Učinkovito pobijanje

Groza me je, da od začetka izraelskega napada na Gazo ni bilo do danes narejeno nič za rešitev Palestincev iz pasti, v kateri jih Izrael namerava pobiti. Groza me je, da lahko Izrael pred očmi svetovne javnosti najprej Palestincem zaradi lastne varnosti svetuje umik iz severne Gaze na jug, ko pa ima večino Palestincev na jugu, jih preprosto izpostavi organiziranemu pobijanju. Groza me je, da bo Izrael zdaj zravnal z zemljo še Rafo. Groza me je, da ves svet to gleda. Gleda, kako Izrael zavestno laže, ko obljublja Palestincem na jugu Gaze varnost. Čeprav jih je samo zvabil tja zato, da jih bo lahko čim bolj učinkovito pobil. Groza me je, da to tudi vsi razumejo, nihče pa ne pove s pravimi besedami, kaj se v resnici dogaja. Groza me je, da Izrael uresničuje svoj načrt iztrebljenja Palestincev s stradanjem. Da mu je dovoljeno sistematično onemogočati dostavo humanitarne pomoči. Groza me je, kako cinično, dosledno in vsem na očeh uresničuje obljubo, ki jo je dal po Hamasovih terorističnem napadu, da bodo Palestinci zdaj deležni nečesa, česar se bodo spominjale še številne generacije Palestincev.

Res je, tega, kar počne Izrael, se bodo spominjale še številne generacije Palestincev. A ne samo Palestincev. Ampak vseh tistih, ki še prisegamo na zgodovinski spomin. In se borimo zoper zgodovinske zlorabe in pozabe. To, kar danes gledamo v Izraelu, je namreč največji zločin po koncentracijskih taboriščih v 2. svetovni vojni. Ali je celo večji od tistega.

Tarče

A ni me groza samo tega, kar počne Izrael Palestincem v Gazi. In vsem tistim v Izraelu, ki si upajo postaviti pod vprašaj genocid nad Palestinci. Pa čeprav le tako, da povedo, da so tudi Palestinci ljudje. Zamislite si to predrznost. Tudi Palestinci so ljudje! Kaj takšnega! Ker v današnjem Izraelu Palestinci očitno niso več ljudje. Ampak tarče za pobijanje? Tarče za izživljanje? Teroristične prikazni, ki jih je mogoče in celo zaželeno pobiti v čim večjem številu? Z vsemi sredstvi? Kot v virtualnih igricah. Pa čeprav gre za ženske. In otroke. Konec koncev so tudi civilisti, z ženskami in otroci vred, danes v Izraelu samo še virtualne tarče za pobijanje. Na vse mogoče načine. Do konca.

Šibka subjekta

A še bolj od vsega tega me je groza Zahoda. Evropske unije. In ZDA. Kajti zavedati se je treba, da tako EU kot ZDA to morijo v Gazi ne samo podpirata. Ampak jo dovoljujeta. Je ne sankcionirata. Dostavljata Izraelu orožje. In da po drugi strani nikakor ne mislita resno s svojimi načrti o humanitarni pomoči Palestincem. Zgodbice, da humanitarne pomoči ni mogoče dostaviti, ker tega Izrael ne dopušča, so za naivne. EU in ZDA se vedeta kot mednarodna subjekta, ki premoreta tri puške, dva tanka, eno letalo in morda eno letalonosilko. Torej kot šibka subjekta, ki ne premoreta niti politične niti vojaške moči, da bi palestinskim civilistom, ženskam in otrokom v Gazi pomagala. In seveda kot subjekta, ki Izraelu ne moreta nič. Ki se v odnosu do njiju kaže kot mednarodna velesila. Tipa Kitajska. 

Iz koga se tu ZDA in EU delata norca? Iz naivnih in butastih Evropejcev in Američanov? Iz naivnih in butastih zahodnjakov, ki jih v skladu z neoliberalno logiko zanimajo samo njihova osebna življenja. Trenutno velikonočni prazniki. Za katere nam v nabiralnike dostavljajo reklame o vseh možnih vrstah šunke, ki jih je mogoče za praznovanje nabaviti?

Če bi Zahod hotel …

Ja, groza me je Zahoda. Ker ne naredi nič. Čeprav bi morijo v Palestini lahko ustavil. Verjemite, če bi bili v Rafi vojaki NATO pakta, bi Zahod naenkrat premogel letala in ladjevje, da bi Palestincem dostavil humanitarno pomoč. In jih rešil iz vnaprej načrtovane klavnice. Zahod premore ladjevje, s katerim lahko skorajda v trenutku reši Palestince iz Gaze. Ali vzpostavi humanitarni koridor. Ne ene ne druge akcije Izrael ne bi mogel preprečiti. Že zato ne, ker so ZDA tiste, ki Izraelu v vojni v Gazi krijejo hrbet. In mu za to vojno dobavljajo orožje. Katerega dobavo bi Zahod lahko v hipu ustavil. Če bi hotel. Pa noče. Noče uporabiti svojega letalstva in ladjevja za to, da reši Palestince. Noče uporabiti ladjevja in letal za vzpostavitev učinkovitega humanitarnega koridorja, ki bi preprečil izraelski genocid sPalestincev s stradanjem. 

Ja, zato me je groza Zahoda. 

In groza me je nas, ki nas zanimajo šunke in potice. Nažiranje in praznovanja. Da ne premoremo niti toliko moči, da bi se na ravni slovenske civilne družbe organizirali za prihajajoče evropske volitve. Se organizirali tako, da bi v evropski parlament poslali vsaj enega poslanca. Ki bi organiziral pobude za mir. V Gazi. V Ukrajini. In še kje.

Groza me je nas vseh.

  

NAROČI SE
#Palestina #Izrael
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke