Kulumne
#čistilke #stavka #zdravniki
Gospod doktor in gospa čistilka
Logo 28.01.2024 / 06.10

Stereotipna snažilka je preklemano prikladna za plačne primerjave. Pa tudi za kazanje nerazumevanja pomena posameznih poklicev.

Plača ni nagrada za doseženo stopnjo izobrazbe. Plača ni danost, ki pride z delovnim mestom. Plačo bi si vsakdo v tej družbi moral zaslužiti. Za-slu-ži-ti!

Podcenjevati katerikoli poklic je žalitev. Nepravično zmanjševanje vrednosti ali pomembnosti določenega dela in ljudi, ki to delo opravljajo. Je tudi podlost in nesramnost. Je poniževanje in zaničevanje drugih. In je egoizem, narcizem in lastno poveličevanje. 

Vsak poklic ima svojo vrednost. Ima svoj družbeni pomen, saj poklici nastajajo s potrebami v družbi. Tudi izumirajo iz istega razloga. A ni tako preprosto. Izumirajo tudi iz drugih razlogov. Eden od teh je prav nevrednost, podcenjenost, nespoštovanje, kar se nam je zgodilo nekje na poti človeškega razvoja.

V lastnih odpadkih

Če ne bomo imeli čistilk in smetarjev, se bomo zadušili v lastnih odpadkih. 

Če ne bomo imeli natakarjev, ne bomo hodili v restavracije, saj nam tam ne bo nihče postregel. Ali pa se bomo morali zadovoljiti z robotom, ki streže.

Robot nam bo težko skuhal večerjo, zato spoštujmo in cenimo kuharje in kuharske pomočnike. Tudi na pralce posode ne pozabimo. Res je, saj jih pomije stroj. A nekdo mora posodo zložiti vanj in nato tudi ven.

Ceniti moramo učitelje. Vse manj jih je, ker je njihov poklic ostal skoraj brez spoštovanja in skromno plačan. Nad učitelje se danes spravljajo že otroci sami. Staršev, ki hodijo v šolo z odvetniki in z njihovo pomočjo obračunavajo z učitelji, raje ne omenjam. Spodbujati moramo mlade, da bodo vzljubili poklic učitelja. Kdo pa bo sicer učil naslednje generacije? Bodo lekcije posnete na video? Predvajane v razredih brez učiteljev? To bo kaos in velika praznina.

Bolj bi morali spoštovati tudi vodovodarje, keramičarje, mizarje, zidarje, električarje … Vsak poklic si zasluži spoštovanje.

Dvoboj

Zdravnik anesteziolog — doktor, gospod doktor — Bojan Kontestabile se je opravičil za izjavo o tem, da so čistilke na uro plačane bolje od njega. Kot je zapisal v opravičilu, je bila njegova izjava lahko razumljena kot neprimerna in jo obžaluje. 

Kaj vse se bo še izcimilo iz zdravniške borbe za višje plače, je težko predvideti. A če bodo zdravniki dosegli svoje, to ne bo odpravilo težav, ki so se desetletja kopičile v zdravstvu.

Dvoboj med zdravniki in vlado, ki ga spremljamo, potiska naprej zdravnike vojake, ki vladi sporočajo, da je njihovo delo premalo plačano. Toda ker zdravniki ponavadi bolje zdravijo in operirajo kot pa komunicirajo, to delajo na precej neroden način. V konkretnem primeru z nasprotnim učinkom. 

Na dnu lestvice

Stereotipna snažilka je preklemano prikladna za plačne primerjave. Pa tudi za kazanje nerazumevanja o resničnem obsegu tega, kar posamezni poklici prinašajo družbi. Po drugi strani pa je poklic snažilke idealen za teptanje, odrinjanje na družbeni rob, za minimaliziranje njegove vloge.

Snažilka je na dnu lestvice, ker je že leta družbeno stigmatizirana. Brez vsakršnega spoštovanja in s polno negativnimi predsodki. Stavim, da zdravnik — ki si ob premajhni urni postavki v bolnišnici in plačanem stanju pripravljenosti na domu dela vilo — te vile ne bo čistil sam. Močno se mi dozdeva, da bo za to storitev poiskal bodisi čistilni servis, ki mu bo poslal na dom čistilko, ali pa bo najel gospo, ki jo bo plačal na črno.

Plačal jo bo z lahkoto. Tudi z denarjem, ki ga zasluži, ko doma čaka v pripravljenosti. Pa še veliko mu bo ostalo. Medtem pa bo lahko počel še mnogo tega, kar mu paše. Bral knjige, telovadil, gledal filme ... — in užival ugodnosti socialnega zavarovanja.

Neglede na poklic

Čisto konkretno imajo čistilke tudi v zdravstvu ključno vlogo pri skrbi za čisto in varno okolje v zdravstvenih ustanovah. Njihovo delo prispeva k ohranjanju higienskih standardov in preprečevanju širjenja okužb. Tega bi se morali zavedati. V katerikoli ustanovi, podjetju. Tudi v zdravstvu. Na čelu z zdravniki. Vsi bi morali biti ozaveščeni o pomenu sodelovanja vseh zaposlenih. Neglede na poklic, ki ga opravljajo.

Spoštovanje vsakega posameznika in njegove vloge je ključnega pomena za ustvarjanje dobrega, pozitivnega delovnega okolja. Če je delo timsko, je pomemben vsak člen. Brez čistilk bi zdravnik moral sam pospraviti in počistiti operacijsko dvorano in jo pripraviti za naslednjo operacijo. Iz primera dr. Kontestabileja pa lahko sklepamo, da on sam tega ne bi naredil, temveč bi zanj to morale opraviti medicinske sestre, instrumentarke ali druge asistentke. Zakaj že?

Kratkovidno in nespoštljivo

Poudarjanje družbene neenakosti z izločevanjem ljudi zaradi poklica je najbolj kratkovidna in nespoštljiva oblika diskriminacije. Podcenjevanje poklicev postaja vse večji družbeni problem, ki vpliva ne samo na posameznike, ki z nami sobivajo, temveč tudi na delovno okolje v podjetjih in na družbo kot celoto.

Nihče ne odreka zdravnikom pravice do stavke. V Sloveniji to pravico imajo, medtem ko je zaradi družbenega pomena zdravniškega poklica v nekaterih državah nimajo. Do tu vse v redu. Toda če že stavkajo, imamo tudi mi, državljani, pravico povedati, kaj si mislimo o njihovem načinu in vodenju stavke.

Nenazadnje tudi sami mislimo, da bi moral vsakdo zaslužiti še nekaj več. Denarja ni nikdar preveč. A nekateri se zavedamo, da si plače lahko izplačujemo samo iz ustvarjene dodane vrednosti. Plača ni nagrada za doseženo stopnjo izobrazbe. Plača ni danost, ki pride z delovnim mestom. Plačo bi si vsakdo v tej družbi moral zaslužiti. Za-slu-ži-ti!

Tudi pri meni doma občasno pomaga čistiti čistilka. Cenjena, spoštovana, težko pridobljena. Dela tisto, kar jaz ne zmorem in kar ona dela bolje in hitreje od mene. Sva tim. 

Hvala, gospa čistilka!

NAROČI SE
#čistilke #stavka #zdravniki
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke