Kulumne
#janez janša #fajon #Rusija #sds
Kaj bi Janša brez Rusije in Tanje Fajon
Logo 21.03.2023 / 06.10

SDS je dumbing down politike in demokracije. In to bo trajalo, dokler ne bo večina vsega verjela in bo Slovenija po njeni meri.

Obe resoluciji sta brezpredmetni. S to razliko, seveda, da je resolucija SDS brezpredmetna z namenom.

Janševa izjava, da “civiliziran svet nima različnih mnenj o Rusiji” in da je tako “samo v Sloveniji”, ni ravno debela laž, je pa totalno blesava izjava, ki nima nobene zveze z realnostjo. Cel svet je skregan glede vojne v Ukrajini — tudi civilizirani (karkoli že to pomeni) —, on pa blebeta, da “ni različnih mnenj”!

Čeprav so hvala bogu v večini tisti, ki obsojajo Rusijo — recimo 141 (od 193) držav članic OZN —, (pre)glasovanje žal ne bo nikomur pomagalo. Sklicevanje na večino “civiliziranega sveta” so samo pobožne želje, da bi bilo vojne čim prej konec, da bi Ukrajina ostala suverena in (ozemeljsko) nedotaknjena država — in da bi Putina doletela zaslužena kazen.

Kdo rabi negativni test?

Dejstvo je, da SDS s svojim predlogom resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, manipulira. Tésta “slovenskega moralnega kompasa” — kot se je izrazil demagog sam — ne rabijo Ukrajinci, ampak ga rabijo SDS-ovci. Rabijo pa seveda negativnega. Da se lahko zgražajo in pljuvajo po vladi.

Zato so Državnemu zboru podtaknili resolucijo o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Svojo resolucijo. Ta je bila 7. marca zavrnjena na 10. nujni seji OZP, medtem ko v četrtek, 16. marca, na 33. izredni seji DZ o njej sploh niso glasovali. Kar je po mnenju SDS zadosten korpus delikti.

Manipulacije

A to ni vse! Janševih manipulacij je bilo še več.

Rekel je namreč tudi, da je Slovenija “edina” država članica EU, ki je zavrnila novembrsko resolucijo Evropskega parlamenta o razglasitvi Ruske federacije za “državo, ki podpira terorizem in ki uporablja sredstva terorizma”.

Seveda. Saj je bila Slovenija edina, ki je o resoluciji razpravljala v parlamentu. Edina med tistimi 20 državami EU (od 27), ki resolucije niso sprejele. (Sprejele so jo Češka, Estonija, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska in Slovaška.)

Razpravljali pa v Sloveniji o tem itak ne bi, če ne bi SDS dala svoje resolucije — ne resolucije EP — na dnevni red. Kar pomeni, da te resolucije ne bi smeli zavrniti. Or else …

Kaj iz tega sledi

Naprej.

Evropski parlament je konec novembra lani sprejel resolucijo — ki je pravzaprav deklarativna deklaracija — zato, ker “[EU] trenutno ne more uradno razglasiti države za podpornico terorizma”. Zato “[EP] poziva [članice EU]” — oz. po besedah zunanje ministrice “Svet EU” v odgovoru tečnemu Janši —, naj vzpostavijo ustrezen pravni okvir in razmislijo o vključitvi Rusije na tak seznam”, kar da “bi sprožilo številne pomembne omejevalne ukrepe proti Moskvi in imelo resne omejevalne posledice za odnose EU z Rusijo”.

Iz tega je mogoče sklepati, da ni pravega in pametnega razloga, da bi države članice eksplicitno sprejemale resolucijo Evropskega parlamenta kot nekaj promptno obvezujočega — razen da se naj v prihodnosti držijo priporočila o “vzpostavljanju ustreznega pravnega okvirja” in “razmišljanju o vključitvi Rusije na tak seznam”.

Janša pa kljub pametuje, da je “edino sporočilo, ki bo šlo v mednarodni prostor”, to, da “slovenski parlament ni podprl [njihove resolucije]” in da “zavrnitev resolucije v Ukrajini ali drugje po svetu, razen v Rusiji, ne bo pozitivno odmevala”.

Brezpredmetna z namenom

Seveda ne bi bilo nič hudega — ne za Slovence ne za Ukrajince — žal pa tudi ne za Ruse —, če bi Slovenija sprejela resolucijo Evropskega parlamenta o razglasitvi Rusije za teroristično državo ali dala vsaj navznoter vedeti, da je ideji naklonjena. 

Še več! Nič hudega ne bi bilo niti, če bi OZP in/ali DZ sprejela resolucijo SDS. Vseeno bi bilo. Obe resoluciji sta brezpredmetni. S to razliko, seveda, da je resolucija SDS brezpredmetna z namenom.

Namen predlagane resolucije SDS je notranjepolitični, ne zunanjepolitični. To je razlog, da ni bila sprejeta. Namen SDS je, da svojo domovino pod nenjeno vladavino zmerja kot necivilizirano državo brez moralnih vrednot, ki v Bruslju deklarativno trobi v isti rog z drugimi, civiliziranimi državami, v resnici — doma — pa je naklonjena Rusiji. Podtakne bizarno, nelogično in nesprejemljivo temo, za katero točno ve, kako bo vlada nanjo reagirala, in v kaj se bo po njihovi zaslugi sprevrgla.

Slovenija po meri SDS

V bistvu nas ne bi ne smelo ne moralo brigati, s kakšnimi navidez samomorilskimi in avtodestruktivnimi neumnostmi se opozicija ukvarja. Kot da hoče pripomagati k vtisu, da je vlada najbolj pametna brez prave konkurence.

Toda nikar se jim ne pústimo preslepiti. Njihov cunning plan je naslednji: SDS se je pripravljena obnašati idiotsko tako dolgo — in se z vso svojo medijsko podporo obenem razglašati za demokratično, svobodo- in resnicoljubno ali celo intelektualno alternativo —, dokler se ne bo nabralo dovolj ljudi, ki jim bo vse to verjelo. SDS je dumbing down slovenske politike in demokracije. In to bo trajalo tako dolgo, dokler ne bo Slovenija zares po njeni meri.

NAROČI SE
#janez janša #fajon #Rusija #sds
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke