Kulumne
#kaj dogaja #predsednica #nataša pirc musar
Kaj dogaja? Ah, nič … Predsednica dogaja!
Logo 09.01.2023 / 06.10

Nič nas ne more in ne sme presenetiti: dandanes se nam zdi normalno, da Nataša Pirc Musar kao glumi v neki silvestrski oddaji.

"Sprijaznili smo se z dejstvom, da je Slovenija neresna država, kjer se zdi vsem normalno, da predsednica republike glumi na televiziji."

Nastop Nataše Pirc Musar v silvestrski oddaji Kaj dogaja na Televiziji Slovenija se mi je zdel šokanten. Prvotna nejevera, ko sem jo zagledal na ekranu ob Artaču — misleč, da gre morda za deep fake —, se je sprevrgla v ogorčenje nad dvoličnostjo predsednice. Je to mogoče?! Pahorjeva v javnosti spoštljiva kritičarka je pol kampanje porabila za prepričevanje volilcev, da pa ona že ne bo taka kot njen predhodnik. Potem pa hinavsko izkoristi prvo priliko in se vštuli — ali se pač odzove povabilu, saj ni važno — v prvi talkshow, ki po inavguraciji slučajno pride mimo.

Silvestrovo in valentinovo

Bilo je 8. januarja 2016, ko se je tedanji predsednik Borut Pahor pustil roastati voditelju Ladu Bizovičarju v oddaji Na žaru. (Pahorjevi samozaljubljenosti na ljubo je Pop TV predvajal posnetek šele več kot mesec dni pozneje — na valentinovo.)

Verjetno se spomnite tudi medijske spremljave tega nezaslišanega dogodka. Na eni strani tiho navdušenje množic nad morda res ljudskim predsednikom, na drugi obilo glasnega zgražanja mnenjskih voditeljev nad domnevno degradacijo predsedniške funkcije.

Tokratno sodelovanje Nataše Pirc Musar pri Artaču je bilo za moje pojme bolj neprimerno kot pa takratni Pahorjev nastop pri Bizovičarju. Njuni udeležbi sta (bili) zelo različni že žanrsko.

Politična zvezda

Predvsem pa je bil Pahor povabljen v oddajo kot politična zvezda in je tudi prišel, videl, zmagal kot politična zvezda. Bizovičar si je Pahorja privoščil, vendar je bila intenca oddaje do njega hvalilna, slavilna. To je morda smešno ali za marsikoga sporno, vendar ni degradirajoče do predsedniške funkcije.

Za razliko od Nataše Pirc Musar v Kaj dogaja, seveda: nekdanja televizijska voditeljica in novopečena (novoroastana) predsednica je prišla v oddajo samo zato, da bi se podobrikala televizijcem, ki jarem jih teži gorja, in posredno publiki, ki za silvestrovo pričakuje nekaj posebnega. Da bi dokazala, da je ena izmed nas, ki smo tako ali tako vsak teden pri Artaču. Da je ena izmed nas, ki se najraje smejimo političnim vicem.

Corvette, Pahorjev letnik

Spomnim se, da je Barack Obama na silvestrovo 2015 nastopil v spletni seriji Jerryja Seinfelda Comedians in Cars Getting Coffee. Naredila sta en krog po Washingtonu v Chevroletu Corvette Sting Ray, letnik 1963, in potem spila kavo v interni kafeteriji Bele hiše. Ampak Obama je igral Obamo. Mislim, sploh ni igral.

In itak, od kdaj se Slovenci sploh primerjamo z Američani? Mi se vendar primerjamo s Hrvati, Avstrijci, Nemci, Italijani. Si recimo predstavljate Milanovića, Van der Bellna, Steinmeierja, Scalfara, ki nekaj glumijo v satiričnih talkshowih? Seveda si ne predstavljamo. Ampak v Sloveniji imamo vendar telegenično in kooperativno predsednico. Tako da nič hudega.

Od tujih butastih predsedniških nastopov na televiziji se spomnim samo Vučićevega, ko je pred volitvami — kao samoironično — na TV Pink stopil iz hladilnika. Ampak saj Slovenci se ne primerjamo s Srbi, ne?

Kolesje entertainmenta

Pahor se je takrat spustil v kolesje entertainmenta in šel k Bizovičarju zato, da bi izkoristil priložnost za dve uri dolg propagandni spot zase. Takrat sem napisal, da bi po tej oddaji samo še največji tepci imeli Pahorja za predsednika, a da bi se mu samo največji tepci tudi odpovedali kot predsedniku.

To je bila oddaja, v kateri so predsednika navidezno tiščali v kanalizacijo samo zato, da bi ga povzdignili med zvezde. Na njegov račun so povedali tudi marsikaj pronicljivega in točnega — če že ne novega —, obenem pa so na nek način diskreditirali in suspendirali demokracijo kot možnost izbire. Volitve? Brez veze! Saj vendar imamo televizijske ratinge!

Zakaj je šla torej NPM k Artaču? Bog ve. Po drobtinice medijske priljubljenosti? Ker verjame v stereotip prijaznega politika, ki se zna pred kamero pohecati na svoj račun? Ker podpira svobodno, neodvisno RTV? Da bi realizirala namero, da bo predsednica vseh, ki jim je bila všeč v oddaji Kaj dogaja?

Falcon na TV

A kakorkoli: kaj pa če je predsedniška funkcija res degradirana? Danes se očitno nikomur ne zdi več nič spornega, če predsednica republike nastopi v silvestrski humoristični oddaji. Je to Pahorjeva zasluga oz. krivda? Morda. Morda tudi.

Toda priznati si moramo, da smo se iz čiste medijske in politične zdolgočasenosti navadili sprejeti kot nekaj normalnega, da predsednica republike glumi v silvestrski oddaji. Sprijaznili smo se z dejstvom, da je Slovenija neresna država, kjer se zdi vsem normalno, da predsednica republike glumi na televiziji. Sprejeli smo sistem vrednot, ki nas uči, da je ogorčenja vredno, če se predsednica državnega zbora službeno prevaža s Falconom — ne pa, če predsednica republike glumi glivo v silvestrski oddaji.

Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera V nedeljo v soboto, 7. januarja 2023, in na spletni strani Večera v nedeljo, 8. januarja 2023, pod naslovom NPM bo še veliko žgancev morala pojesti, da bo na TV kot Pahor. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

NAROČI SE
#kaj dogaja #predsednica #nataša pirc musar
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke