Kulumne
#primc #desnica #fake news
Kako se znebiti Primca (1.): Laži in nothing but laži, tako mu bog pomagaj!
Logo 29.09.2022 / 06.10

Dovolj je tega javnega laganja in nakladanja. Dovolj debilnosti, ki jih na transparentu razkazuje ta zmanipulirana uboga reva.

“Sem: babi, mama, žena in nič drugega ne bom!” — Saj. Kdo ti pa kaj hoče, ženska nesrečna! — [

Vse skupaj je ena sama velikanska laž. Sistem laži, s katerim se norčujejo iz zdrave pameti in si kupujejo pozornost, pomembnost, priznanje in družbeno težo.

Gremo po vrsti.

Trumpova inavguracija

Na torkovem zborovanju gibanja Za otroke gre je bilo po Primčevih lastni oceni "deset tisoč" udeležencev, po trditvah Nove24TV.si pa "nekaj tisoč".

Oboje je debela laž. V resnici jih je bilo — po ta malem — toliko kot na Trumpovi inavguraciji 20. januarja 2017.

Za osvežitev spomina: po Trumpovih lastnih trditvah je bilo na National Mallu pred Kongresom navzočih čez milijon ljudi. Kar je bila debela laž. Po oceni strokovnjakov za preštevanje množic je bilo prisotnih samo 300 do 600 tisoč ljudi, morda celo samo 160 tisoč. Kar je najmanj trikrat manj kot na Obamovi prvi, po obiskanosti rekordni inavguraciji (ever).

Alternativna dejstva

Trumpova svetovalka Kellyanne Conway je v zvezi s tem takrat izumila znamenito sintagmo "alternativna dejstva", njegov glasnogovornik Sean Spicer pa se je nekaj dni pozneje sicer ogradil od trditve, da je to bila "največja množica, ki je kdaj prisostvovala kaki inavguraciji na svetu, pika" — a je že znal obtožiti medije, da so z bolj realističnimi ocenami poskušali "minimalizirati navdušenje ljudi ob inavguraciji".

Opletanje z alternativnimi dejstvi in obtoževanje drugih medijev, da načrtno omalovažujejo in degradirajo te neverjetne, občudovanja vredne dosežke desničarjev, se je zdaj zalezlo tudi v Slovenijo. Kot višek resnicoljubnosti, poštenosti, natančnosti, da ne rečem raziskovalnega novinarstva.

Matiček se ženi

Taista tovarna alternativnih dejstev je dan po homofobnem Matičku se ženi in prvotnem poročanju, pardon: propagiranju dogodka objavila še follow-up o "medijskem mrku" ob tem domnevnem dogodku.

Da so "največji shod za otroke in družine" mainstream mediji "cenzurirali", so napisali. Kar je alternativno dejstvo na alternativno dejstvo. Največji je mogoče res bil — ker večjih pač ne delajo —, cenzuriral pa ga zagotovo ni nihče. Cenzura je nekaj drugega. Edina olajševalna okoliščina za laganje ali navajanje alternativnih dejstev je, da si funkcionalno nepismen. Ignoriranje ni cenzura, stupid.

Pazite to nepismenost

Naprej. Važijo se, da je o dogodku poročala "samo naša medijska hiša, Ognjišče, Domovina in Družina", medtem ko "24ur, Pop TV in ostali" o dogodku niso poročali. Kar je debela laž. Vsaj toliko, kolikor se trditev nanaša na "ostale". Obstaja vsaj en primer pokrivanja prireditve, ki pa je bil Primcu hvala bogu izrazito nenaklonjen in so ga ti mediji verjetno raje ignorirali.

Zelo kritično in očitajoče pa so priznali, da je Primca resda pokrivala RTV Slovenija, vendar "izredno omejeno". In to kljub temu, da je RTV — pazite spet to nepismenost! — "k objektivnem in uravnoteženem poročanju zavezan po zakonu, a ga seveda vneto krši".

Krši? Kaj res? Potem bo pa hitro treba vreči iz službe odločujoče nesposobneže, ki so jih še ne tako davno lahkomiselno inavgurirali.

Samo mnenje

Laži, alternativnih dejstev in nakladanja je tu še toliko, da se bo nekdo moral prav kmalu začeti s tem resno ukvarjati.

Trdijo, da te zadeve — ki jih bo Državni zbor obravnaval, ker jih je Ustavno sodišče spoznalo za protiustavne — "kratijo temeljne človekove pravice otrok". Kar je debela laž. Trdijo, da "vlada Roberta Goloba" namerava "ukiniti zakonsko zvezo žene in moža". Kar je debela laž. Trdijo, da so "proti uvedbi te nevarne [LGBTQIA+] ideologije v vrtce in šole". Kar je debela laž. (Razen da je "nevarna". To ni laž, ampak samo mnenje. Namreč "samo" in "mnenje".)

Nadaljevanje in konec jutri.

NAROČI SE
#primc #desnica #fake news
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke