Kulumne
#Mi&Lan #Pečečnik #Mura
Kapitalistični manifest Joca Pečečnika: »Poudarjamo vašo lepoto«
Logo 20.01.2024 / 06.10

To je to, kar je ostalo od Mure, Aha Mure in Mode Mi&Lan. Slogan je epitaf slovenskemu kapitalizmu in visoka pesem izkoriščanja.

Doslej še nisem opazil, da bi Pečečnik kazal kak poseben smisel za stil in eleganco. Da se je vrgel v fashion, je bilo zelo pretenciozno.

Šele po enem tednu mi je prišlo na uho, da je poslovnež in/ali podjetnik Joc Pečečnik — ko je za svoje podjetje Moda Mi&Lan (nekdanjo Muro) v Gornjih Petrovcih predlagal stečaj in odpustil stotero šivilj — izjavil, da ženske »zaradi tega ne bodo prav veliko utrpele, ker bodo skoraj isto dobile na Zavodu za zaposlovanje«.

Izjava v nedeljsko neoliberalnem slogu opletanja z neumestnimi pripombami iz Kavarne Hayek ali z družbenih omrežjih ne bi zahtevala dodatnega komentarja, če je ne bi ravno izrekel lastnik sam — znan tudi po iznajdljivosti in ambicioznosti in po poslovni propulzivnosti. 

Goričko izumira?

Poročilo pravi, da je Pečečnik k tej socialni in solidarni modrosti še »dodal«, da je v bivšo Muro »vložil dva milijona, uredil razmere in izvêdel reorganizacijo«. A kaj, ko »ni kadra« — in še pri tem pojamra, da bo »v dveh letih 50 odstotkov ljudi odšlo«.

Polovica bo odšla? Odkod? Z Goričkoga? Kaj to področje izumira?

Ljudje, ki se spoznajo na biznis in obenem štekajo življenje, nas radi podučujejo, da je tudi neuspeh del zgodbe, ki pa nas na koncu le lahko pripelje do uspeha. Življenje so vzponi in padci, kajneda.

Sam bi pripomnil, da bi od človeka Pečečnikove sorte vendarle pričakoval, da ne bo pripravljen stran metati dveh milijonov evrov — in še delo vlagati in lastno pamet —, dokler ne bo prepričan, da se mu to splača.

Saj menda ni tako socialno čuteč, da je z Modo Mi&Lanom poskusil samo zato, ker je hotel, da bi se šivilje dostojno preživljale z delom in v tem našle celo nekakšen smisel?

Povedati je tudi treba, da doslej še nisem opazil — drugi arbitri pa tudi ne —, da bi Pečečnik kazal kak poseben smisel za stil in elegantno oblačenje. Da se je vrgel v fashion, je bilo zelo pretenciozno od njega.

Aja, kaj vendar govorim! Če nisi strateški lastnik, ti ni treba imeti pojma o dejavnosti.

Kriva je država

Če se prav spomnim, je originalna Mura propadla leta 2009. Pet let pozneje je propadla še njena naslednica Aha Mura. Propad Mode Mi&Lan pa seveda ni propad, temveč Pečečnikov pravočasni in častni umik.

Neslavna, toda ne sramotna demisija bo Pečečniku omogočila, da krivdo za to, da ni šlo, prevali na državo. Ker da ne ustvarja dovolj dobrih pogojev — demografskih, fiskalnih, kompetenčnih — za normalno delovanje lastnikov kapitala in proizvajalnih sredstev.

Ni problem v tem, da lastniki kapitala in proizvajalnih sredstev nimajo pojma o stilu, eleganci in oblekah. Problem je, ker šivilje nočejo na Zavod, čeprav bi si lahko obetale »skoraj« toliko podpore, kot so imele plače. Folk je razvajen, kajneda.

Spletna stran podjetja Moda Mi&Lan sicer še deluje. Nosilni slogan se glasi: »Poudarjamo vašo lepoto«. 

To je to, kar je ostalo. Zapeljivi slogan je epitaf slovenskemu kapitalizmu in visoka pesem izkoriščanja.

NAROČI SE
#Mi&Lan #Pečečnik #Mura
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke