Kulumne
#tvs #mediji #desnica
Konec sveta: Tomašič na TVS (v Delu pa Ogorevc)
Logo 24.01.2023 / 06.10

Človek je s stupidnostjo in komplementarno samoumevnostjo dal vedeti, da je za (medijsko) demokracijo dobra tudi desna krama.

Človek je rekel, da Nova ne laže. Morda res ne. So pa z njim na čelu taki cepci, da si njihove interpretacije družbe lahko razlagamo samo kot blatantne laži. Normalnemu se zdi nemogoče, da bi nekdo iz prepričanja, pri polni zavesti tako ad absurdum falil opis dejanskega stanja.
Vir: TVS/RTV, zajem zaslona

Televizijske programe Nove24TV načrtno in dosledno ignoriram. Iz principa. Kot medijski človek in politično bitje nočem zapraviti niti minute za spremljanje te janšistične propagandistične bede. Bolj kot strašljiv ali celo družbeno grozeč se mi tak medij zdi smešen in usmiljenja vreden.

Na internetu pa sem žal bolj permisiven — češ, saj je samo internet, pač isti šit kot Twitter ali Facebook —, zato še kar redno ločujem odpadke na njihovi spletni strani.

Toda kljub temu — in čeprav ne maram butlov —, si nisem mogel kaj, da ne bi to nedeljo zvečer na Televiziji Slovenija gledal oddaje Intervju z direktorjem in voditeljem (in kao zvezdo) Nove24TV Borisom Tomašičem. Z njim se je pogovarjal nekdanji direktor TVS in voditelj (in kao zvezda) Jože Možina.

Digresija

Toliko za uvod, zdaj pa digresija. Ampak samo navidez, ker v bistvu gre za podobno medijsko slaboumje — a brez agende.

Včeraj sem v Delu oz. na spletni strani Dela zasledil intervju s samozvanim »bioterapevtom karmične diagnostike« Marjanom Ogorevcem. Novinarka ga je že v podnaslovu opisala kot »izzivalen, vsebinsko bogat pogovor o usodni kolonizaciji Zemlje z drugega planeta«.

Fak, usodna kolonizacija? Wow! Ampak ne, ne bom se spuščal v komičnost prepričanja samega. Briga mene. Naj samo povem, da me ta Ogorevčeva »usodna kolonizacija« nezgrešljivo asocira na »veliko zamenjavo« (»Le Grand Remplacement«).

Itak

Za kaj gre? Lunatični ultradesni konspiracionisti so po zaslugi izumitelja teorije Renauda Camusa prepričani, da je priseljevanje muslimanov (in drugih nižjih organizmov) v Evropo, skupaj s padanjem natalitete med belci — čemur se reče »genocid s substitucijo« — in drugimi oblikami kulturne in socialne dekadence samo perfiden načrt elit za uničenje zahodne civilizacije in krščanstva.

Ne delajte si iluzij: »veliko zamenjavo« včasih prodajajo tudi Tomašič in Biščak in ti njuni ekstremnejši gardisti, pa tudi parlamentarec Grims, že prej pa nesojeni Brščič. Identitarci pa itak. To zapakirajo kot zaskrbljeno, svarilno sociološko analizo. Ker so ful pametni.

Preveč nedemokratično

Tako kot Tomašič nima kaj iskati na TVS, tudi Ogorevca ne bi bilo treba pustiti do besede v Delu.

Saj nič ne rečem. Aretirati ju kot družbena škodljivca ali jima scela prepovedati aktivnosti bi bilo pretirano. Preveč nedemokratično. Dotični desničar naj kar gobezda o politiki in družbenopolitičnih vrednotah na tisti svoji mali prepotentni televiziji, poduhovljenec pa naj razsvetljuje vernike na Facebooku in jim magari predava, če ga kdo hoče poslušati.

Vseeno pa mislim, da bi bilo treba take tipe in vsebine vsaj do neke mere benati.

Zakaj se jim je na Delu zdelo smiselno objaviti Ogorevca?

Ha, to sploh ni vprašanje! Očitno še vedno živim v nerevidirani iluziji, da psevdo-psiho ezoterično nakladanje ne spada v upmarket časopis. A danes so pač drugi časi in Delo to očitno ni več. Tak imidž jih ne zanima. Morda so z Ogorevcem res prodali par izvodov več ali celo kakšno online naročnino več.

Lepota medijske disfunkcionalnosti pa je v tem, da pospeševalci prodaje ne pomislijo, koliko naročnin (ali vsaj odobravajoče pozornosti) so s tem lari-farijem izgubili! Po mojem so v minusu.

Toda vrnimo se na TVS. Kaj pa tja spada?

To mora biti agenda

Kolikor vem, ima Tomašič na Novi oddajo pod retorično vprašalno trdilnim naslovom Kdo vam laže. Hja, kdo neki? Vsi ostali politiki in mediji — razen SDS in Novi24TV podobnih medijev.

V intervjuju sem ujel, da je človek z indijanskim imenom Ne mara butlov (in z vzdevkom Pleše z Možino) rekel, da nikoli ne laže. Niti on sam, niti novinarji Nove. Morda res ne. So pa zato z njim na čelu taki cepci, da si lahko žalujoči ostali razlagamo njihove interpretacije družbenopolitičnih fenomenov kot blatantne laži. Ali vsaj kot tako zelo trapaste izjave, da se normalnemu človeku zdi nemogoče, da bi nekdo iz prepričanja in/ali pri polni zavesti tako zelo falil opis dejanskega stanja.

Neee, tako nor pa človek že ne more biti. To mora biti politična agenda. Nekaj v službi Janeza Janše — ki da ima samo pet delnic Nove in ergo nobenega vpliva na uredniško politiko — in SDS.

Prefrigan piarovec

Čvekavi in nakladajoči, retorično nikakor ne nespretni Tomašič je v nedeljo zvečer nasul Možini toliko dobro targetiranih nesramnih neumnosti, kot jih lahko naštudira samo zelo prefrigan piarovec. Vseh se niti ne spomnim, ker se mi jih ni dalo sproti beležiti. (Ne bi pa šel še enkrat gledat te oddaje za nazaj niti mrtev!)

Zapomnil pa sem si dvoje. Rekel je, da Nova v bistvu ne podpira SDS in da s to stranko nimajo nič — razen v tem smislu, da pač eni in drugi prisegajo na iste ali podobne vrednote. In le zakaj bi torej kot medij sesuvali tiste, ki so jim idejno blizu?

Pa saj so tudi jih kritizirali, je rekel. Hojsa, ker je bil preveč popustljiv do protestirajočih huliganov med korono. Pa Janšo tudi, ker ni še bolj znižal davkov. (Tomašič je samodeklariran in ponosen »kapitalist«.)

Zapomnil pa sem si tudi, da je med vrsticami predaval o novinarstvu. Povedal je nekaj zelo pametnih resnic. Ker ve in zna. Kot da bi poslušal Milosavljevića.

Kaj hudiča in zakaj?

Kaj hudiča je ta človek skratka delal na Televiziji? Zakaj je morala cela Slovenija poslušati njegove nebuloze?

Tomašič je dobil svojih 52 minut zato, ker nam je SDS — s podporo ne nujno in ne vedno fanatičnih janšističnih piškotkarjev iz desnih medijev (in anonimne drhali z interneta) — vsilila prepričanje, da na TVS (RTV) ne spadajo samo levičarske vsebine, mnenja, téme in osebnosti, temveč tudi to, kar v tej politično iztirjeni državici slučajno velja za desnico. Kakršnakoli že je. Ampak tudi ona mora biti eksponirana na televiziji.

Možinov nedeljski gost je z stupidnostjo in komplementarno samoumevnostjo simbolično dal vedeti, da demokraciji na ljubo tudi desničarska mentalna krama prav pride.

Če namreč Tomašičeva (in Možinova) izvajanja plasiramo kot nekaj nujnega, nepogrešljivega, celo dobrega, drugačnega, različnega, uravnotežujočega, bogatečega — torej kot nekaj, kar se samó po krivici ne bi smelo manifestirati v okviru na silo slepih vrednostnih sistemov družbe —, potem je mogoče šund strankarskega medija povzdigniti na nivo intelektualne prosvete na nacionalki.Ker le zakaj bi ljudje hodili po nasvete in pomoč h kvalificiranim, če pa lahko grejo k Ogorevcu?

NAROČI SE
#tvs #mediji #desnica
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke