Kulumne
#vojna #Rusija #Ukrajina
Ljubljana–Kijev (3.): Janša je zgledal ful moden in čeden z UA/SDS kravato
Logo 01.03.2022 / 06.10

Bodite veseli, da je vlada na strani Ukrajine. Saj ni treba biti za to hvaležen. Hvaležnost itak ni lepa državljanska čednost.

Janez Janša prihaja na četrtkovo izredno zasedanje Evropskega sveta v Bruslju s kravato v barvah ukrajinske zastave (in logotipa SDS). — [
REUTERS

Da to asocira na ukrajinsko zastavo, takrat nikomur ni prišlo na misel. Kaj šele, da bi pomislil, da se bo Putin nekoč spravil ravno na Ukrajino — in da bo rumeno-modra kombinacija čez noč postala simbol solidarnosti z napadeno državo.
Še več! Stilizirani barvi sonca in neba si je svet — s Slovenijo vred — od SDS sposodil prav pred volitvami, na katerih jim slabo kaže.
​Ampak guess what? Dejstvo je, da bo ta vojna izboljšala ratinge vlade in še posebej ratinge barvno usklajene vladajoče stranke.

Da se je premier v četrtek na izredno zasedanje v Bruslju prikazal z rumeno-modro kravato, je bil njegov prvi modni statement ever. In ne samo prvi: bil je tudi najboljši. Janša je zgledal je moden in čeden in drzen.

Kaj pa ste pričakovali? Da bo prišel v SMB puloverju à la Zelenski?
​{embed_info_box}193338{/embed_info_box}

Na našem bregu Dnepra

Če odštejemo Hojsovo ne nepričakovano zmešano izjavo, da je Slovenija pripravljena sprejeti ne več ne manj kot dvesto tisoč ukrajinskih beguncev — nakar jih nekaj dni pozneje pride manj kot ducat —, vlada od izbruha ukrajinske krize ni naredila nič narobe. (No, bojim se, da je časa za napake še dovolj.)
​Bi rekel, da se vidi, da so premier in pristojni ministri prezaposleni, tako da s kulturnim bojem nadaljujeta vladni ekspozituri Urbanija in Jančič s spinanjem pripomb proti RTV Slovenija. (O prvotno bizarnem pokrivanju vojne na TVS in famoznem, simultano prevajanem “sodelovanju” z BBC v naslednjih dneh.)

Kar je povedal zunanji minister Logar v intervjuju za Siol, je bilo dovolj pametno, razgledano, trezno, celo državniško.

Zaenkrat še nisem opazil, da bi se levica kompromitirala s potuho Putinu ali z naklonjenostjo do ruskih stališč. A četudi se opozicija še tako odločno trudi biti na našem bregu Dnepra, to žal ni njen teren. Dejstvo, da je vlada pač vlada, opozicijo že po definiciji potiska v podrejeni položaj na ukrajinski fronti. Tukaj ne bodo mogli konkurirati vladi. Nimajo šans. Naj se raje osredotočijo na kaj drugega. (Kar pa je v dani situaciji odrinjeno na rob in tudi dela vladi v prid.)
Jebiga. Vse za svetovni mir. 

Ljubčki novinarski!

A če so vsaj leve stranke toliko razsodne, da v zvezi z Ukrajino ne nakladajo, pa nekaterim antivladnim medijem to žal ni jasno. Tako sem na svoje začudenje na portalu Necenzurirano.si — prav v zvezi s famozno Janševo kravato — včeraj prebral tole:  

“Podoba ‘največjega Ukrajinca’, ki pred novinarje hodi z modro-rumeno kravato in zapestnico, je le maska za naivne. Janez Janša namreč ni nikakršen borec proti Vladimirju Putinu ali ruskemu imperializmu. Ravno nasprotno, v zadnjih letih je bil v mednarodnih geostrateških igrah v naši regiji vedno znova na strani režima, ki danes s tanki tepta ukrajinska življenja, neodvisnost in demokracijo.”

No, Janši smo že marsikaj očitali, ampak teh nekaj stavkov bi pa res težko argumentirali in kaj šele dokazali.

Ljubčki novinarski! Zavedajte se, da bo desnica izkoristila vsako vašo neumnost za to, da vas bo denuncirala kot brezčutneže do Ukrajincev. In nič vam ne bo pomagalo, če bo te vaše neumnosti za še bolj grozovit proruski vtis prikrojila po svoje. In ne samo to: zgledalo bo celo, kot da ima prav!
​{embed_info_box}193339{/embed_info_box}

Hvaležnost ni lepa državljanska čednost

Zato zdaj raje nehajte s takimi in namesto tega mahajte z rumeno-modrimi zastavicami. Vsi smo dovolj pametni in solidarni, da nam bo jasno, da s tem podpirate Ukrajino in ne največje vladne stranke.

Zadeva je zelo preprosta.
​Recimo: vlada je tem in onim državljanom dala bonuse v protikoronskih paketih, pa vsem skupaj turistične bone, pa te neke energetske bone, pa nekaterim zdaj morda še kao digitalne itd. Pa kaj? Bi jim morali biti hvaležni?

Razumete, kaj hočem povedati? Če vlada enkrat za spremembo dela normalne korake na zunanjepolitičnem področju, je zato ni treba po defaultu sesuvati kot neko proputinistično falango. Hvala bogu, da so brez rezerve na strani Ukrajine — tako kot mi vsi — in da nam ni treba zaradi naših voditeljev zardevati. Bodite veseli. Saj ni treba biti hvaležen. Hvaležnost itak ni lepa državljanska čednost. Pred volitvami pa še posebej ne.

NAROČI SE
#vojna #Rusija #Ukrajina
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke