Kulumne
#Janša #tvs #Ukrajina #Rusija
Ljubljana–Kijev (5.) | Očitati proruska stališča je nova črna
Logo 10.03.2022 / 06.10

In po vseh teh rošadah, s katerimi so nacionalko obrnili na glavo, si Janša drzne reči, da vlada nima nobenega vpliva na RTV?!

"In glej, samemu predsedniku vlade se je omehčalo srce!" — [

In glej, samemu predsedniku vlade se je kot nalašč prav zdaj in na lepem omehčalo srce! Točno za 8. marec je pohvalil “najpogumnejšo Slovenko” Karmen W. Švegl, sicer bližnjevzhodno dopisnico, ki jo je RTV urgentno in posrečeno prekomandirala v Ukrajino. Karmen se je zdaj prebila v Kijev, dobila intervju s podpredsednico ukrajinske vlade in se z njo tudi fotografirala. Janša je dobrovoljno ponatisnil njuno sliko na Twitterju in voščil dan žena za dobro vago tudi Irini Vereščuk.

Vidite, da zna. Če le hoče.

Ponavadi pa seveda noče. 

Špukmašine

Britanski zgodovinar Timothy Garton Ash je prejšnji petek v The Guardianu izpeljal zanimivo tezo, da je Putin prvi človek po 30. aprilu 1945 — ko je Führer storil svoj neslavni konec v tistem bunkerju —, ki ga je utemeljeno primerjati s Hitlerjem. Vseh teh 77 let je bila ta komparacija “pretiravanje, ki ga ni bilo mogoče zagovarjati”, zdaj pa ne več. Zdaj je “appropriate”. Putina da je možno primerjati s Hitlerjem, piše TGA: če že ne s Hitlerjem kot utemeljiteljem in uresničiteljem holokavsta, pa vsaj s tistim Hitlerjem, ki je 1. septembra 1939 napadel Poljsko.

To razlagam zato, ker so se začeli desničarji v danih razmerah podeseterjeno maščevati vsem, ki so v zvezi z njimi kadarkoli uporabili te hiperbolične, ultimativno obtožujoče besede “fašizem”, “fašisti”, magari celo “Hitler” — da samih, vsaj končniško ujemajočih se “janšizma” in “janšistov” niti ne omenjam.

Vladi naklonjene medijske špukmašine — ki so samo ojačevalec SDS mentalitete — so izpopolnile to novo disciplino poljubnega, magari izmišljenega blatenja političnih nasprotnikov z naklonjenostjo Putinu. Očitati proruska stališča je nova črna fašizma.
​{embed_info_box}194482{/embed_info_box}

Vlada in njen backup

Naj naštejem nekaj primerov:

Predsednik vlade se v tej histeriji proti Putinu gladko zlaže — ali se zmoti, no, da ne bom izpadel preveč hudoben — in se spet spravi na Kučana, češ, “bivši boss Komunistične partije, ki ga je nedavno odlikoval #PutinWarCriminal”, v isti sapi reče, da so protivojne ne-SDS proteste organizirale “ekstremistične stranke in nevladne organizacije”. 

Naprej. Vladni medijski backup — namreč UKOM oz. direktor Uroš Urbanija — v javnem pismu obtožuje RTV, da smo “v času po brutalnem napadu Rusije na Ukrajino […] v vašem mediju pogosto priča prispevkom in izjavam, iz katerih je moč sklepati, da so novinarji vaše hiše v tem spopadu izrazito na strani ruskih okupacijskih sil”.
​In to samo zato, ker se je Edvardu Žitniku med dobronamernim poročanjem zarekla — evidentno zarekla — nerodna fraza!

Hudo je živeti v časih, ko se vedno najde dovolj ljudi, pripravljenih verjeti še takim neumnostim, fantazmam in lažem. 

Spet ta tabloidna Tarča

Potem je bila prejšnji četrtek na sporedu Tarča, ki so jo resda ponesrečeno, beri: tabloidno reklamirali z vznemirljivimi vprašanji v stilu: “Ali v vojni posredno sodeluje tudi [Slovenija]?” in “Je odločno ukrepanje edino za ustavitev Putina ali gre za nevarno izpostavljanje [Slovenije]?”
​{embed_info_box}194483{/embed_info_box}

Tarča kot Tarča. Ta promovirana skrb za lastno rit spominja na pomislek, s katerim je poslanec SNS Dušan Šiško obrazložil, zakaj se je ta stranka vzdržala glasovanja o deklaraciji o razmerah v Ukraniji, torej obsodbi ruskega napada:

“Stojimo na stališču, da je treba najprej poskrbeti za Slovence in se modro odmakniti od tematike rusko-ukrajinske vojne.”

Kakorkoli že, Janša je odgovoril s približno tolikšno artilerijo, kot je je — ruske, seveda — zdaj okrog obleganega Kijeva. Prevajam iz angleščine:

“Skupina proruskih ekstremistov na nacionalni @RTV_Slovenija se je polastila dela programa, imenovanega @TarčaRTVSLO, in ga v duhu Putinove agende odkrito izkoristila za napad na vse ukrepe v pomoč Ukrajini.”

Neverjetno!

In da bi bilo vse skupaj še bolj neverjetno — in hvala bogu tudi zabavno —, je Janša za piko na i dodal še najbolj huronsko in ironično izjavo v zgodovini te vlade:

“Se opravičujemo našim partnerjem v [EU] in @NATO in predvsem ljudem, ki trpijo zaradi [ruske invazije] v Ukrajini, ampak slovenska vlada nima nobenega vpliva na RTV in ne prevzema odgovornosti za njihova dejanja.”

What? Ali ni to neverjetno? Inštalirali so novega generalnega direktorja. Inštalirali so novega direktorja TVS. Inštalirali so sebi naklonjeno odgovorno urednico Informativnega programa. Inštalirali so Programski svet, ki ga vodi trač operaterjev rekrut in v katerem prevladujejo provladni, antilévi jastrebi. Inštalirali so novo varuhinjo pravic gledalcev. Svojega glasnogovornika so pooblastili za redno teženje urednikom in novinarjem.

In po vseh teh rošadah, s katerimi so nacionalko tako rekoč obrnili na glavo, si Janša drzne reči, da vlada nima nobenega vpliva na RTV?!

Saj mogoče ga pa res nima? Mogoče so inštalirali napačne, nesposobne ljudi? Mogoče bi jih morali zamenjati enako hitro, kot so jih inštalirali?

Jaz bi bil tudi nezadovoljen, če bi bil na Janševem mestu. Ampak jaz sem že čisto dovolj nezadovoljen kot navaden, čeprav malo nadstandardno izbirčen gledalec. O tej godlji, ki je nastala iz RTV Slovenija, pa zato kdaj drugič.

NAROČI SE
#Janša #tvs #Ukrajina #Rusija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke