Novice
#apple watch #iphone #apple
Majhna veselja: Applov novi iPhone Pro z močnejšim polnilcem!
Logo 11.09.2019 / 01.14

iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, iPad (7 gen.), Apple Watch 5 (6.) plus nekaj za igričarje in kavč krompirje. Duhamorno.

Bo iPhone imel vsako leto eno kamero (objektiv) več? — [Fotografija: Apple Inc.]

Applov redni septembrski event, na katerem so predvidljivo in z zaigrano šokantnostjo predstavili — ne po tem vrstnem redu — tri nove iPhone (iPhone 11 ter 11 Pro in 11 Pro Max), en (bazični, 10,2-palčni) iPad (7. generacije), novo (5.) generacijo Apple Watch ter gaming storitve Apple Arcade in Apple TV+ (TV produkcijo), je bil precej duhamoren.
Poleg tega, da se Applovi direktorji od Tima Cooka — sicer v nekakšni bedni crew-neck mikici — in Phila Schillerja pa do drugih, nižje rangiranih sprevodnikov držijo lani uvedene mode v hlače zatlačenih srajc, sem opazil, da Apple na predstavitvah dandanes skoraj toliko govori o tehničnih podatkih svojih izdelkov kot nekoč Microsoft, ki so jih bila v starih časih dominacije ena sama usta o norih hitrostih procesorjev in neverjetnih kapacitetah pomnilnikov.
»This is the [vstavi poljuben presežnik: »fastest«, »most amazing«, »best« itd.] - [vstavi poljuben samostalnik: »phone«, »chip«, »processor«, »camera« itd.] we’ve ever made/built.«

Kamer kot rezil britvic

Dve zadnji kameri sem še nekako prenesel (oz. jih prenašam). Toda odkar so se začeli pojavljati modeli telefonov z najprej tremi kamerami, pa s štirimi ali celo petimi, sem si govoril, da tak idiot pa res ne bom — ker da je to nekaj takega kot rezila disposable žiletk, ki so začele pri enem rezilu, zdaj pa jih je že sedem ali več. (Ne sledim več iz lifestyle razlogov, ne iz principielnih.)
Ampak glej: kakor hitro se je tudi Apple vdal tej noriji in lansiral iPhone Pro s tremi hrbtnimi kamerami — no, »objektivi« (čeprav je ta beseda označevala nekaj faličnega): normalnim, teleobjektivom in širokokotnim —, že se mi zdi to nekaj najbolj sprejemljivega. Kot da nisem imel nikoli nič proti.
Ostaja dilema, v kateri barvi naj si človek omisli iPhone. V »polnočno zeleni« zagotovo ne. Zlatega iPhona tudi ne bi imel niti v sanjah. Črnega nočem več, ker ga na temnem kavču ne vidim in se pogosto nanj usedem. Po mojem torej srebrnega (z belim hrbtom).

Ekosistem majhnih veselij

V bistvu bolj komaj čakam iOS 13 — ki pride ven šele naslednji četrtek. Ne delam si utvar, da bo to ne vem kakšna revolucija. Še najmanj, da bi Apple končno res updatal Calendar app in Reminderse, ki sta daleč najslabši time management aplikaciji — zlasti druga — v App Storu. Domnevam pa, da bo Dark Mode lepo izgledal in da bo v temi res očem prijaznejši.
In pri vseh teh svojih epohalnih telefonih in še epohalnejših cenah znajo poskrbeti tudi za to, da se njihovi uporabniki — zaklenjeni v tako imenovani Apple ekosistem — veselimo tudi majhnih, skromnih novotarij, kakršna je nov, močnejši, hitrejši polnilec. iPhone Pro namreč ne bo imel več (tistega tankega) 5-vatnega polnilca, temveč ne več ne manj kot 18-vatnega. Sam uporabljam za iPhone 12-vatni adapter od mojega prvega iPad, ki je čudežno preživel celih devet let. (Adapter, ne iPad.) Kablov pa seveda nisem štel.

Nova, druga ura

Zadnjič enkrat mi je dal znanec na zapestje svoj Apple Watch Series 4, da jo za probo potapkam. V primerjavi z mojo prastaro — pra-štiri leta staro uro prve, pravzaprav nulte generacije (dosmrtno obsojeno na obsoleten WatchOS) — je že njegova, v bistvu 5. generacija vzbujala občutek, kot da gre za popolnoma novo uro. Ta včerajšnja nova, Series 5 (6.) pa še tem bolj. In to seveda vse samo zaradi ciferblata.
Apple Watch je čista zmaga softvera in vizualnosti nad fizikalijami. Dehardverizacija, če lahko tako rečem — ali bolj po domače razmaterialjenje — sta pripeljala do tega, da se nam samo za spoznanje večja in na vogalih samo za spoznanje bolj zaobljena ura zdi nekaj popolnoma drugega.
Ah, kaj vendar govorim! Ne da se nam zdi. Novi Apple Watch je (že od lani) neka druga, nova ura.
Ko sem potem brskal po Applovi strani, sem naletel tudi na promocijsko fotografijo, ki prikazuje levo roko temnopoltega moškega z Apple Watchem na zapestju, na balanci kolesa. Pri tem sem se spomnil na tisto famozno naslovnico Demokracije. Tudi na tisti fotografiji je imel vsaj eden od migrantov, s katerimi da »prihaja kultura posilstev«, na zapestju uro.
Zdaj pa si predstavljajte, da bi migrant nosil Apple Watch. V bistvu bi bil efekt fotografije še tendencioznejši, kajne …

NAROČI SE
#apple watch #iphone #apple
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke