Kulumne
#peticija #Marcel Štefančič jr. #Studio City
Namesto peticije za Marcela (pa mogoče tudi za Eriko in Jeleno)
Logo 21.03.2022 / 06.10

RTV bi se lahko izognila tem represalijam. Ampak zdaj je že prepozno. Zato lahko zaradi mene podpišete to zdajšnjo peticijo.

"Z napovedaniim suspenzom Studia City vodstvo RTV in Svet lustrirata vsebine, da bi bile bolj po meri in podobi aktualne vlade." — [

Ta moja trmasta doslednost pa ne pomeni, da se s peticijami včasih ne strinjam. Kot recimo tokrat, ko sem dobil v podpis peticijo za priljubljeno oddajo Studio City, ki jo vodstvo Televizije Slovenija namerava v predvolilnem času (in še malo čez) — od 21. marca do 9. maja — domnevno začasno umakniti s programa.

Studio City je Marcel

Skratka: napovedani suspenz Studia City je poteza, s katero vodstvo nacionalke in Programski svet lustrirata določene televizijske vsebine, da bi bile bolj po meri in podobi aktualne vlade.

Že če za trenutek pustimo ob strani politične aspekte začasno ukinjene oddaje, je poteza nesmiselna. Le zakaj nas — ja, nas! — hočejo prikrajšati za tedensko pojavljanje Marcela Štefančiča, ki vodi Studio City vsak ponedeljek že celih triindvajset let non-stop?!

Verjamem, da obstajajo tudi ljudje, ki ga ne morejo videti. Ampak odkod ta butasta ideja, da je treba zato vse gledalce — vsaj začasno, če verjamete — na lepem odvaditi nečesa, kar gledajo ali ne gledajo že celih triindvajset let?! Marcelova oddaja je televizijska inštitucija.
​{embed_info_box}195562{/embed_info_box}

Lév, ciničen, blasfemičen

Seveda obstaja neka urednica te oddaje, vendar že doslej, za prejšnje urednike (razen za tiste čisto prve, seveda) nisem vedel — niti me ni zanimalo —, kdo to so. Studio City je Marcel Štefančič. Studio City in Marcel Štefančič sta animiran spomenik slovenskemu urbanemu liberalizmu, ki je po socialni logiki in politični naravi TV oz. pop kulture pač lév, ciničen, blasfemičen, ireverenten in že do defaultu antiavtoritaren.

Komu mar, če nekaterim to ni všeč? Vedno se najde nekdo, ki mu nekaj ni všeč. Zakaj se spravljajo na oddajo, ki je neprekinjeno na sporedu že skoraj 33 let — kar je še več kot Odmevi?

Desničarji bi si lahko omislili popolnoma decentno oddajo — decentno v tem smislu, da ne bi zgledala kot Pirkovičeve pripravniške vaje —, vendar rok trajanja take alternativne oddaje ne bi bil niti 33 tednov, nikar že 33 let! In to iz preprostega razloga, ker pač ne bi imela dovolj trdne družbene, socialne, intelektualne podstati. Studio City pa jo ima. Zato se drži na programu in zato naj tam tudi ostane.

Peticijski pomisleki

Studio City pa ni edina oddaja, ki jo oblast namerava predvolilno suspendirati in nemara ukiniti za vedno. Od konca marca do nadaljnega namreč tudi Tarče in Tednika ne bo.

S tema dvema oddajama in njunima voditeljicama pa že imam probleme. Jasno, da nobenemu novinarju ne privoščim, da ga skenslajo, niti da dela v nemogočih razmerah, pod političnim pritiskom. Tudi Eriki Žnidaršič in Jeleni Aščić ne. Imam pa vendarle pomislek, da Erika in Jelena — pa ne seveda samo onidve — poosebljata, simbolizirata ta ključni problem nacionalke, ki je pravzaprav pripeljal do čistk, ki jih na RTV izvajajo odločevalci po nareku ali celo neizgovorjenih željah vlade.
​{embed_info_box}195563{/embed_info_box}

Dejstvo je, da je bila TVS od skoraj nekdaj gluha za kritike — celo za kompetentne, profesionalne, nepolitične kritike — v zvezi z napakami, ki jih je delala pogosto, pogosto. 

Dejstvo je, da sta Erika in Jelena v preteklosti delali napake, ki jih njuni uredniki in urednice sami morda niso niti opazili, kaj šele sankcionirali. Glede na to, da se nanju spravlja cela linija poveljevanja od Janše pa do Urbanije, jima seveda ne bom odrekal podpore — a dejstvo je, da to podporo zdaj rabita samo zato, ker sta v preteklosti bili deležni preveč potuhe.

Krivice, represalije, pooblastila

Zato se zdaj dogajajo te represalije. Kar zdaj dela vlada na Televiziji, je podeseterjeno maščevanje za vse, kar so desničarji že prej, še kot opozicija, fasali od RTV in kar fašejo še zdaj kot oblastniki. Ker očitno niso dovolj učinkovito inštalirali svojih ljudi na ključna mesta, da bi te diverzije preprečili. Ta ranjenost, če hočete — ali popravljanje krivic, kot sami temu rečejo —, jim seveda ne daje moralnih in političnih pooblastil za demontažo javnega zavoda. Nobenih.

A treba se je zavedati, da bi se z malo več dojemljivosti za dobronamerne, konstruktivne kritične pripombe — in z več profesionalnosti — RTV Slovenija lahko bila izognila tako drastičnim političnim napadom na novinarsko avtonomijo in svobodo izražanja.

Ampak za to peticijo je zdaj že prepozno. Zato lahko zaradi mene podpišete to zdajšnjo.
​{opomba}195561{/opomba}

NAROČI SE
#peticija #Marcel Štefančič jr. #Studio City
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke