Kulumne
#šport #peter prevc #prevc
Naš Peter Veliki, naš vzornik za vedno!
Logo 24.03.2024 / 06.10

Idoli lahko mlade naučijo marsičesa, česar starši ne znajo ali ne morejo. In da so tudi oni samo ljudje s človeškimi napakami.

Peter Prevc na zmagovalnih stopničkah tudi s podmladkom.
Sašo Bizjak/Večer

Evforija, ki jo je s svojimi dosežki sprožil Peter Prevc — in to potem, ko je že sporočil, da zaključuje kariero — ima nacionalne dimenzije. Kar zadeva ljubitelje smučarskih skokov, seže celo čez naše meje, kot smo videli na eni od slovenskih zastav v Planici, na katero so se mu v zahvalo podpisali češki oboževalci. Imamo nesmrtnega junaka, ki je vedno lahko vzor. Vsaki generaciji. Prihajajoči ali tisti, ki je svoje že oddelala. Junaka brez madeža, brez sence dvoma. 

Imamo Petra Velikega. 

Rodil se je v skromni družini kot eden od petih otrok, od katerih štirje skačejo na smučeh. Dvema je že uspelo prinesti domov veliki kristalni globus. Devetnajstletni sestri Niki to lahko uspe še mnogokrat, mogoče pa bo uspelo tudi bratu Domnu, ki po tej sezoni ostaja v tem športu še edini fant iz družine Prevc. Lani je namreč smuči postavil v kot tretji brat Cene, po današnjem skoku pa še najstarejši Peter.

Vedno ljubljenec

Peter je bil vedno ljubljenec ljubiteljev smučarskih skokov. Najbolj neizbrisen pečat je pustil v sezoni 2015/16, v kateri je postavil rekord v absolutnem številu zmag. Nabral jih je kar 15, kar je več kot na polovica tekem, ki jih je bilo takrat 29. V tisti sezoni je kar 22-krat stal na stopničkah. Zmagal je na novoletni turneji, postal je svetovni prvak v poletih na Kulmu. Poleg velikega je dobil tudi mali globus za smučarske polete, zbral rekordne 2303 točke, ki so še danes najvišji seštevek zbranih točk v eni sezoni med vsemi tekmovalci. 

In to še ni vse. Tisto leto je postavil več rekordov skakalnic, na katerih so tekmovali, v domači Planici na zaključku sezone pa je bil na stopničkah na vseh treh tekmah. Pa tudi to še niso vsi presežki. Medalje z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev … — kdo bi znal vse to našteti.

Federer, ki skače

Leta 2016 mu je takratni predsednik Borut Pahor podelil zlati red za zasluge Republike Slovenije za izjemne športne dosežke ter za prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim.

Ja, mladim. Še posebej njim.

Kaj lahko takšni fantje — vzorniki, idoli — pomenijo mladim? Veliko in še več. In zakaj prav Peter, za katerega je nekdo pred kratkim rekel, da je kot Federer, samo v smučarskih skokih? Ker sta vsak v svoji karieri ravnala zgledno, brez škandalov. Ker sta bila borca, ne da bi pri tem kazala mišice in agresijo, ne da bi teptala druge. Ker sta delovala zgolj na intelekt in modrost. Vztrajna ambasadorja svojega športa, četudi jima ni šlo vedno najbolje. Gospoda v športu.

Opazujejo in posnemajo

Vpliv športnih vzornikov lahko močno oblikuje razvoj mladostnikov in mladih odraslih. Pa ne samo zgolj v športu, ampak tudi na drugih področjih. Vzorniki so lahko tudi podjetniki, umetniki, igralci, estradniki, zdravniki, čebelarji, vrtnarji …

Mladi so kot gobe. Srkajo vse, kar jih prevzame. Opazujejo in posnemajo vedenje svojih vzornikov. Tudi moralne vrednote, etične norme, način soočanja z izzivi. Posnemajo zglede v medsebojnih odnosih, kot so timske zmage, objemi, petke. Vse to lahko oblikuje pri mladih močne osebne vrednote in integriteto. Pristnost, sproščenost, prizemljenost.

Vzorniki so mladim neke vrste model za uspeh, za samozavest, za odgovornost v različnih vlogah in kontekstih. Pomembni so za razvoj njihove identitete. Vzorniki ponudijo mladim vpogled v možne kariere, jih navdihnejo, da razvijajo svoje talente in strasti. Na nek način so jim lahko oddaljeni mentorji pri razvoju njihovih športnih ali poklicnih poti. Tudi če se ne lotijo istega športa ali dela. Dovolj je, da sledijo vrednotam.

Samo ljudje

Vzorniki lahko mlade naučijo marsičesa, česar starši ne znajo ali za kar si ne vzamejo časa ali preprosto ne zmorejo. Recimo to, da je za doseganje ciljev potrebna vztrajnost in trdo delo, ker samo talent nikoli ni dovolj. Zgodbe o premagovanju ovir in neuspehov mladim lahko pomagajo razviti odpornost in dvigniti motivacijo, da ne obupajo nad zastavljenimi cilji. 

S sodobnimi kanali komuniciranja, kot so recimo družbena omrežja, so vzorniki lahko tudi neke vrste socialna in čustvena podpora, ki mladino povezuje. Sporočila vzornikov lahko mladim pomagajo, da niso sami v svojih stiskah, bojih s šolo, družbo in okoljem.

Pri vsem tem pa je pomembno, da otroci in mladostniki razvijejo tudi sposobnost, da razumejo, da so tudi vzorniki samo ljudje s svojimi slabostmi in napakami, ki pa jih idealiziranje lahko zakrije.

Navdih in motivacija

Idoli lahko mladim ponudijo mnogo. Zanje so navdih in motivacija. Vzorniki oblikujejo skupnost, do katere mladi čutijo pripadnost in v njej niso izolirani in sami, temveč lahko na podlagi zgledov izgrajujejo svojo identiteto. Vzorniki in njihove skupnosti mlade spodbujajo k učenju, razvoju, radovednosti. So pa tudi upanje in tolažba, ko gre kaj narobe. 

Starši, šola in družba nasploh bi morala mladim pomagati razviti sposobnost, da si izbirajo vzornike, ki pozitivno vplivajo na njihov razvoj. Še bolj pomembno je, da pri tem ohranijo kritično presojo in ne idealizirajo nikogar do te mere, da bi to škodilo njihovemu samospoštovanju in ohranjanju realnih pričakovanj. 

Življenje verjetno postavlja pred vzornike težje ovire kot njihovim privržencem, ki jim sledijo. Zelo možno je, da idoli živijo v nenehnem strahu in stiski, da ga bodo polomili, da bo šlo kaj narobe, da ne bodo več dobri, ne več prvi, ne več najboljši. Da ne bodo več vzorniki.

Ampak še dobro, da imamo našega Petra Velikega. Od danes naprej ostaja naš vzornik za vedno!

NAROČI SE
#šport #peter prevc #prevc
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke