Kulumne
#anamarija lampič #Biatlon #šport
Ne bo pokazal čas. Pokazala bo Anamarija Lampič sama.
Logo 08.01.2023 / 06.10

Teče izjemno, strelja brezvezno. To je njena biatlonska realnost. A brez panike. Če si je res želela spremembo, bomo navdušeni.

Anamarija Lampič po biatlonski tekmi na Pokljuki ta četrtek, 5. januar 2023.
Žiga Živulović jr./FA Bobo

Predstavljam si, da za vrhunske športnike ni enostavno zamenjati discipline. Pa zakaj bi sploh jo? Še posebej, če si v tej, ki jo treniraš, uspešen. Izbral si jo, ker verjetno ustrezaš fizičnim kriterijem te discipline, ker si morda o njej sanjal od malega, imel vzornika ali vzornico, ki sta te v mislih spremljala na napornih treningih. Izbrani disciplini se popolnoma predano posvečaš, odpoveduješ se posvetnim dejavnostim, običajni hrani, normalnemu urniku in življenju nasploh. In to samo zato, da boš boljši ali najboljši v svojem športu.

Trdo delo prinese rezultate. Postaneš odličen, posegaš po tretjih, drugih, prvih mestih. Doma hraniš kristalne skulpture svetovnega pokala in medalje s svetovnih prvenstev. Na vsaki tekmi veljaš za favorita. Vse skupaj je videti kot vzorna razvojna pot nadarjenega športnika, ki je s trdim delom dodal še tisto nujnost, ki ga ločuje od drugih.

Nato pa …

Nato pa se odločiš, da boš tekmoval v drugi disciplini.

Puška

Disciplina je sicer sorodna, vendar obenem zelo drugačna. Zelo zahtevna. Razen tvojega talenta in fizične ustreznosti nenadoma postane bistveno pomebna … — puška. In z njo natančnost. Sposobnost umirjanja po tem, ko na polno odtečeš na smučeh nekaj kilometrov. Čas brez dihanja — čeprav bi najraje izpljunil pljuča od zasoplosti. Pomembno so tudi tehnikalije, namreč oblika puške, ki se mora prilegati obrazu. 

To je lani naredila naša nordijska tekačica, vedno nasmejana Anamarija Lampič. Šampionka in zvezdnica v tekaškem sprintu je spomladi naznanila, da bo v prihodnje tekmovala v biatlonu. 

Je takšno odločitev mogoče primerjati z menjavo službe? Zakaj bi tekačica svetovnega ranga zamenjala službo? Zaradi slabe plače? Nemogočega šefa? Slabih delovnih pogojev? Nekolegialnega tima? Ali mogoče zato, ker je dosegla že vse cilje in ji zmanjkalo motivacije?

Kazenski krog

Da je o tem razmišljala že dlje in da se je včasih treba dobrim stvarem odpovedati, če želiš kaj spremeniti in stopiti naprej, je pojasnjevala ob svoji odločitvi. Sicer pa niti ni bila prva, ki je naredila ta prestop — je pa bil prav njen najbolj odmeven. Na njej je slonela celotna slovenska ženska tekaška panoga. No, tudi Tadeja Brankovič je bila sprva tekačica, a je v biatlon prestopila tako zgodaj, da se je le redki spomnijo kot nordijske tekačice.

Streljanje v veliki meri kroji uspeh in rezultate tekmovalcev v biatlonu. Kazen za zgrešen strel je namreč kazenski krog, ki tekmovalcem vzame (oz. doda) od 20 do 25 sekundami. Na najdaljših progah pa tekmovalcem po zgrešenem strelu ni treba narediti kazenskega kroga, ampak jim preprosto pribijejo minuto časa.

Dobro streljanje je torej bistveno za dober rezultat. Redki tekači ali tekačice so tako hitri, da lahko s tekom nadomestijo dva, morda tri zgrešene strele in še vedno posežejo po vodilnih mestih.

Kdo ali kaj bo pokazal

Slovenski smučarski tek je z njenim odhodom veliko izgubil, saj je bila po tekmovalni upokojitvi Petre Majdič prva in edina svetovna zvezda v naši reprezentanci. Razen nje skoraj ni bilo druge tekmovalke ali tekmovalca, ki bi se lahko borila za najvišja mesta. 

Ali je z njenim prestopom v ženski biatlon ta kaj pridobil? Je ženska ali mešana biatlonska reprezentanca kaj pridobila?

Bo to pokazal čas?

Pokazala bo v resnici Anamarija.

Brez panike

Svojo prvo biatlonsko tekmo za svetovni pokal je začela presenetljivo dobro. Navdušila je. Na sprintu v Hochfilznu decembra 2022 je osvojila izjemno peto mesto. Čeprav je stoje zgrešila kar tri strele. Za debitantski nastop je to tako odličen rezultat, da so jo trenerji takoj umaknili s tekem na najvišji ravni. Predstavljam si, da zato, da je ne bi poneslo. Da se po takem rezultatu umiri. Da mogoče dojame, da je to lahko bila samo začetniška sreča.

Dober teden pozneje je tekmovala v Italiji na tekmi nižje ravni. Kljub petim zgrešenim strelom je za zmagovalko zaostala le devet sekund in prvič v biatlonski karieri stopila na oder za zmagovalke.

Domača tekma za svetovni pokal na Pokljuki ta četrtek je bila tekma za streznitev. Šest zgrešenih strelov in 69. mesto. 

Teče izjemno, strelja brezvezno. To je ta hip njena biatlonska realnost. 

A le brez panike. Za seboj ima samo kakih deset mesecev treningov in priprav. To je v primerjavi s konkurentkami tako rekoč nič. Pravi, da si je želela to spremembo. Če si jo je zares in če je v njej še nekaj skritega strelskega talenta, bomo lahko še navdušeni.

Na čas se ni zanašati. Ta ni njen zaveznik. Treba je zaupati Anamariji.

 

NAROČI SE
#anamarija lampič #Biatlon #šport
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke