Kulumne
#digitalije #Emilija Stojmenova Duh #esd
Oblika genitalij Emilije Stojmenove Duh pred interpelacijo in po njej
Logo 29.03.2024 / 06.10

Obtoževati opozicijo mizoginije in nacionalizma je vsaj v tem primeru milo rečeno občečloveško nesramno in feministično perfidno.

ESD je uporabila te konkretne protiargumente zato, ker jim ni mogoče ugovarjati. Ker so brezpredmetni. Ministrica ne more dokazati, da jo interpelirajo kot žensko in kot “čefurko”, lahko pa to brez skrbi reče. Nekaznovano.
Robert Balen/Večer

Ni presenečenje, da interpelacija — ki jo je vložila SDS — ministrice za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ni šla skozi. Poslancev koalicije je jebeno več kot opozicije, to vendar vemo.

Čeprav je za odžaganje glasovala tudi neodvisna, iz Gibanja Svoboda izključena poslanka Mojca Pašek Šetinc, in čeprav se je — glej, glej — Levica vzdržala glasovanja. Manever je bil zato vnaprej obsojen na glasovalni neuspeh. Rezultat je bil samo 31 za odstavitev proti 42. Torej 15 premalo.

Toda čeprav bo ESD ostala na položaju, za opozicijo to v bistvu ni neuspeh. Vsak protivladni halo, ki ga SDS naredi, je neke vrste uspeh. Tudi če ne prinese vidnih rezultatov, samo še malo bolj načne že tako ali tako načeto vlado in samotolažečo se vladno koalicijo.

Kljub temu pa je včerajšnja interpelacijska razprava postregla z nekaterimi omembe vrednimi podrobnostmi.

OMG!

Prva je ta, da se je interpelirana ministrica med drugim branila s protiočitkom, da se je SDS spravila nanjo tudi zaradi njenega spola in porekla. Takole je rekla:

“Za vas sem moteča jaz. Doslej je bilo v Državni zbor vloženih šest interpelacij [proti ministrom in ministricam Golobove vlade, op. MC], štiri so bile namenjene političarkam. Ženske smo v politiki za marsikoga moteče. Sama nosim še dodatni nahrbtnik: sem tujka, migrantka, čefurka.”

OMG!

Ženska, ki se sebi v bran sklicuje na obliko svojih genitalij — pardon: citiram Vesno V. Godina — in na svojo nacionalnost, po mojem ne bi smela biti ministrica. Basta parlamentarne debate! 

Mizoginija in nacionalizem?

Obtoževati opozicijo mizoginije in nacionalizma, je vsaj v tem primeru milo rečeno občečloveško nesramno in feministično perfidno. Poznamo te fore že od prej. Tako se je že pred več kot dvema letoma zagovarjala pred interpelacijo tedanja vladna razredničarka Simona Kustec v neki drugi vladi in pred neko drugo opozicijo.

ESD je uporabila te konkretne protiargumente zato, ker jim ni mogoče ugovarjati. Ker so brezpredmetni. Ministrica ne more dokazati, da jo interpelirajo kot žensko in kot “čefurko”, lahko pa to brez skrbi reče. Nekaznovano. Ker ve, da je glede na mediatizirano famo dotičnih očitarjev povsem možno in verjetno, da so to res rekli ali vsaj mislili.

SDS pa po svoji strani tega ne more zanikati, ker bi to bil odgovor na vprašanje: “Kdaj, kje in v zvezi s kom ali čim niste bili mizogini in nacionalistični?” — kar bi bil absurd, vreden Kavlja 22, kjer je med zasliševanjem osumljenca rečeno nekaj podobnega.

Dobro jutro, Mojca!

O ministrici za digitalno preobrazbo in o teh njenih nesrečnih 13.000 računalnikih si mislim približno isto kot Mojca Pašek Šetinc, ki je o interpeliranki včeraj povedala par presenetljivo krepkih. Kot da bi bila iz vrst opozicije.

Dobro jutro, Mojca!

Izkoriščam priložnost, da napovem postvelikonočni intervju z Mojco Pašek Šetinc, ki bo objavljen v soboto, 6. aprila, v Večeru in v naslednjem tednu ponatisnjen še na Fokuspokusu.

Radi imamo tiste, ki nimajo več česa izgubiti. Imejte jih tudi vi radi.

MPŠ je bila brez nekih pametnih obrazložitev izključena iz Gibanja Svoboda. ESD pa je v Gibanje Svoboda prestopila šele potem, ko je neuspešno kandidirala za poslanko na listi Socialnih demokratov (ki so jo svojo bivšo včeraj v celoti podprli). Je pa zato do zdaj v vladi in bo očitno tudi še naprej.

Drugače nimam proti njej prav nič. Razen omenjenih računalnikov. Ne bi je pa zato interpeliral. Tudi mi ni všeč smešni in patetični naziv njenega resorja. Sicer pa si ga itak ni sama izmislila.

NAROČI SE
#digitalije #Emilija Stojmenova Duh #esd
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke