Kulumne
#tvs #pop #Laibach #Planica 2023
Oj, Triglav, moj dom: Neue slowenische Fun ali Krst pri Planici 2023
Logo 23.02.2023 / 06.10

Laibachova instantna pop klasika z duom Silence, Severo Gjurin in Tomijem Megličem. Genialna apoteoza današnjega slovenstva.

Kot BOF sem pogrešal Laibachov trademark imaginarij jelenov in totalitarni imidž uniform, škornjev in irhastih hlač.
Posnetek zaslona: RTV Slovenija/YouTube

Zvenelo je genialno. Dolgočasna, zaprašena, zlajnana, neposlušljiva, v arhaični slovenščini in brez talenta napisana, amatersko uglasbljena nacionalna — in temu primerno ponarodela — budnica Oj, Triglav, moj dom s konca XIX. stoletja je v torek zvečer na otvoritvi Planice 2023 v Kranjski Gori v posodobljeni verziji skupine Laibach z duom Silence, Severo Gjurin in Tomijem Megličem izpadla kot instantna klasika. Kot apoteoza današnjega slovenstva. In do nadaljnega poslednja sodba kulturnega in kreativnega bistva naroda in državljanstva na presečišču razvedrila, fizkulture in sociale.

Razen naslova in besedila ni imel update z originalom v bistvu nič. In vendar — to je bil originalnejši original. Posodobljen in moderen. Rekonstruiran in remasteriran. Očiščen sedimentov nacionalne romantike, ki so se ga v več kot 130 letih prijeli in se ga vsaj do predvčerajšnjim tudi trdno držali.

NAROČI SE
#tvs #pop #Laibach #Planica 2023
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke