Kulumne
#drugi krog #predsedniške volitve #volitve
Ona-on: Gremo volit!
Logo 30.10.2022 / 06.10

Kandidata, ki sta se uvrstila v veliki finale volitev za predsednika republike, bi si bila težko bolj različna, kot sta si.

Čez dve nedelji, 13. novembra …

Kandidata, ki sta v velikem finalu volitev za to mesto, bi si bila težko bolj različna, kot sta si.

Konservativec in liberalka

Moški in ženska. On konservativec z desnega političnega pola, ona liberalka z leve sredine. Prvi močno strankarski človek — četudi si (če prav razumemo njegov odnos do lastne stranke) tega ne želi več obešati na veliki zvon. Ona pa brez strankarske preteklosti in neodvisna v tekmi za to mesto.

On je politični funkcionar, predsednik sveta stranke, njenega najvišjega organa med dvema kongresoma, in poslanec, vse svoje aktivno življenje uslužbenec javnega sektorja, nekdanji minister in direktor UKOM. Ona pa z lastno odvetniško prakso, z več funkcijami v mednarodnih strokovnih telesih in pestro karierno preteklostjo, najbolj prepoznana kot prva slovenska informacijska pooblaščenka ter nekdanja TV voditeljica in novinarka.

Nov človek in nespremenjena

On vzbuja močan dvom, da bo kot predsednik res strankarsko neodvisen. Ona pa izpostavlja, da s seboj ne nosi bremen ali dolgov strank, kar ji omogoča ohranjanje neodvisnosti.

On je v kampanjo vstopil drugačen, kot smo ga poznali. Nov človek. Umirjen, deluje premišljeno, všečno. Marsikdo, celo njegovi strankarski kolegi, so nad tem presenečeni. Ona pa je v kampanjo prinesla vso svojo energijo, spontanost, odločnost. Po tem je poznana in se zaradi kampanje tudi ni spreminjala. 

On se je v drugi krog prebil suvereno, s precej izrazito koncentracijo glasov na njegovem političnem polu. Ona pa se je soočila z razpršenostjo glasov med dva, tri, štiri kandidate z leve sredine ali leve nasploh. Odvisno od tega, kako si razlagate slovensko politično pahljačo.

Najtežja mlinska kamna

On ima za seboj ne samo strankarski, temveč tudi medijski ustroj, ki je desno naravnan in mu je naklonjen, brez žal besede zanj. Ona pa je v dosedanji medijski vojni redno dobivala pljunke tako z desne kot z leve strani. 

Če se zdi, da je njegov najtežji mlinski kamen predsednik njegove lastne stranke, je zanjo največje breme njen mož, kot je prostodušno in v šali izrazil sam v eni od izjav.

On je v zadregi in se težko opredeli, ko gre za stališča, ki so povezana s kratenjem človekovih pravic, recimo s pravico do splava ali pravico LGBT skupnosti do posvojitev. Ona pa srčno zagovarja in brani človekove pravice, ki so zapisane v ustavi.

Bremena iz preteklosti

Njega iz preteklosti bremenijo tako imenovani imenovani non-paper o spreminjanju meja na zahodnem Balkanu, obrat slovenske zunanje politike proti Višegradu, zlasti k Madžarski, imenovanje veleposlanikov po strankarski liniji, sodelovanje pri rušenju STA, trenutno stanje na RTV Slovenija in očitki, da slovensko novinarstvo ni “uravnoteženo”.

Njej pa poleg moževih poslov očitajo odvetniško delo: pisma, ki naj bi pregrobo nagovarjala kršitelje pravic njenih strank, napačno izdan račun v času predsedovanja Rdečemu križu in zastopanje nekaterih korporativnih ali zasebnih strank, recimo Lidla ali Andreja Marčiča.

Izvolite si ga/jo

On odhajajočega predsednika republike ceni in bi nadaljeval z njegovim načinom predsedovanja. Ona pa sporoča, da ne bo tiho, če bo ocenila, da demokracija drsi stran od ustave in človekovih pravic.

On je veren. Ona kljub prejetim zakramentom ostaja zunaj vere. On teče, kolesari, planinari. Ona igra bowling, je nekdanja rokometašica, namesto na kolo sede na svoj motor.

Čez dve nedelji, 13. novembra, bomo dobili novega predsednika ali predsednico republike. Izvolite si ga. Izvolite si jo sami. Pojdite volit.
 

Disclaimer
Avtorica je vodja volilnega štaba in odnosov z javnostmi predsedniške kandidatke
Nataše Pirc Musar
.
Opomba
Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu
Kaka — Kako komuniciramo?
NAROČI SE
#drugi krog #predsedniške volitve #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke