Kulumne
#jančič #mediji
Peter Jančič je samo postranski feler medijskih anomalij
Logo 07.11.2022 / 06.10

Po politični liniji je bil nastavljen … — in odžagan. Janša ga je mazilil, Golob ga je nogiral. Zdaj pa se dela, da ne razume.

Siolov logotip iz dobrih, starih časov še pred Jančičevim štetjem.
Propagandni aparat desnice je prepričan

Čemú tak halo?

Zamenjava urednika Jančičeve sorte je nekaj najbolj normalnega in nedramatičnega na svetu. A ne v Sloveniji.

Jasno je, da se je Jančič dokopal na položaj po politični milosti božji in z bolj ali manj (ne)posrednim blagoslovom presvetlega Janeza Janše. Zakaj zdaj cmizdri in se dela bogega? Zakaj zdaj vesoljna slovenska desnica obtožuje vladne kadrovske stormtrooperje, da so ubogo revše skenslali?

Bom jaz povedal: po politični liniji je bil nastavljen in po politični liniji je bil odžagan. Janša ga je mazilil, Golob ga je nogiral. Peter Jančič pa se dela, da ne razume.

Neopankarski žurnalizem

Vsi, ki se z njim vred delajo, da se ne spomnijo, kako je bil Jančič nastavljen, s tem tudi prikimavajo prejšnjemu predsedniku vlade oz. njegovi nezmotljivosti pri kadrovanju. Jančič kakopak ni bil eden izmed tistih, ki jih je Janša hashtagal kot “opankarske žurnaliste” — tako kot v starih časih mene, ko sem še pisal (citiram) “večinoma kvalitetne spise”.

Bazični poštenosti na ljubo se je treba soočiti z neprijetno in temu primerno ignorirano resnico: Janša ima pravico preferirati določene novinarje oz. urednike — tako kot jo ima tudi Golob. Tudi Golob namreč preferira določene novinarje oz. urednike. Seveda ne Jančiča, temveč Cirmana. Ampak ne bodimo drobnjakarski: predsedniki vlade preferirajo sebi naklonjene novinarje oz. urednike.

Tako bo nekega dne odletel s Siola tudi ta človek, ki ga je (kot nekega Necirmana) iz same previdnosti zdaj dal nastaviti Golob. Našemu novemu človeku iz Havane na tej funkciji zdaj pač ne aplavdiramo iz istega razloga, kot ne jočemo za Jančičem — in kot ne bomo jokali za njim samim, ko bo enkrat odletel.

Easy come, easy go.

Aja, nisem vam še izdal tega mastnega trača ali dobrega vica (aktualnega med temi rošadami), da bi naj Golob na čelo Siola inštaliral … — mene!

Serija anomalij

Naslednja stvar in bistveni problem pri vsem skupaj pa je, da se to sploh dogaja. Da zdaj ena, zdaj druga oblast v skladu s svojimi političnimi preferencami zamenja odgovornega urednika nekega medija. Anomalija je bil Jančič, anomalija je Golobova izbira.
Še več! Anomalij je cela serija:

  • Anomalija je že to, da je Siol (via Telekom Slovenije oz. TSmedia) tako rekoč paradržavni medij, v katerem ima politika pravico in pooblastila — in ambicije! — ter moč in vpliv, da nastavlja in odstavlja odgovorne urednike.
  • Anomalija je že to, da politika nastavlja in odstavlja odgovorne urednike komercialno zamišljenega medija, ki pa se otepa z izgubo. Nadzorni svet Telekoma bi morali razhajkati, novemu pa naložiti, da dezinvestira — beri: ukine — Planet TV in Siol. Le kdo bi ju pogrešal? Resno se to vprašajte!
  • Anomalija je že to, da se operater še danes čuti dolžnega producirati in distribuirati vsebine kot pred petindvajsetimi leti, ko še ni bilo toliko internetnega prometa, in nas je bilo treba nekako zahaklati online.
  • Anomalija je, da je Jančič moral s tendencioznimi, “mi alt-right smo bogi revčki” vsebinami reševati svoj in Janšev Waynov svet tako, kot je nekoč Brane Kastelic za Mobitelov Planet pisal erotične zgodbice. Fak!
  • Anomalija je že to, da politika hara po mediju, ki se šlepa na državljansko ozaveščanje in javno informiranje, in da je ta velepomembnost v isti sapi argument za politične menjave, kdorkoli že si jih omisli.
  • Anomalija pa je tudi to, da je argument za te politične menjave dejstvo, da je dotični internetni medij bojda med bolj branimi v Sloveniji — kar za odklenjene brezplačnike seveda ni težko —, vsebinsko pa ni daleč od poljubnega klikfehtarskega trasha.

Seznam za odstrel

Peter Jančič je samo postranski feler teh anomalij. Konkretno tistih z desne. Nekoč sposobnega, marljivega, informiranega, pronicljivega in resnicoljubnega fanta je uničila Janševa naklonjenost. Entente cordiale je bila neskrita in vzajemna. Tako se je Jančič navzel desnega pravičniškega bulšita o svobodi govora na temo levičarjem neljubih novic, spinov, izmišljotin, domnev in kao drugačnih mnenj à la Žiga Turk in Libertarec.

V zadnji fazi pa je znal poskrbeti tudi za samopromocijo v namišljeni vlogi žrtve. V Sloveniji se nič ne splača tako zelo, kot da se delaš žrtev. Jančič se je s pomočjo Požarjev in Tomašičev in ostalih butlov, ki ne marajo pametnih, postavil na vrh Golobovega seznama za medijski odstrel. Na vrh samo zato, ker drugih, urgentnejših primerkov — namreč tistih na RTV oz. TVS — Golob pač še ne more odstreliti. Kar pa sta očitek in zamera zase.

NAROČI SE
#jančič #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke