Kulumne
#policija #preiskava #sds
Preiskava kot preiskava. Resničnostni šov v resničnostnem šovu.
Logo 30.05.2024 / 06.10

Bo preiskava na Novi24TV (in Telekomu) pripomogla k ovadbi ali celo obsodbi vpletenih? To bi si želeli, vendar verjetno ne bo.

Al Capone, 1899–1947.

Desničarji so ogorčeni, ker je policija včeraj zjutraj — torej samo deset, enajst dni pred evropskimi volitvami — izvedla racijo na Novi24TV. Direktor profesionalno slaboumnega ter navijaško šuntarskega medija janšistov pravi, da se je pokazala “fašistična narava” te vlade. Gre da za obračun z “enim zadnjih opozicijskih medijev” tik pred volitvami.

Pustimo za hip privoščljivost ob strani in razmislimo o možnih učinkih preiskave.

Bo akcija pomagala pri utemeljevanju sumov Preiskovalne komisije Državnega zbora o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine?

In drugič: ali bo od preiskave predvolilno profitirala vlada, ki ji prav pride denunciranje opozicije, ali opozicija sama, ki ji prav pride sramotenje oblasti?

Vici o Gorenakovih kolegih

Če dotični preiskovalci niso ravno osebki iz vicev o Gorenakovih kolegih, je represivnemu aparatu moralo biti vnaprej jasno, da bo pomenljivo tempirana preiskava — ki je v zvezi z isto zadevo potekala tudi na Telekomu Slovenije in pri onem butlu na domu — izpadla kot svarilo notranjemu neprijatelju. In da bodo preiskovanci, ki kdo ve zakaj niso osumljenci (in obratno) iz vsega skupaj naredili škandal malodane mednarodnih razsežnosti.

Propagandni aparat SDS je resda zelo glasen, vendar ne seže zelo daleč. Treba je vedeti, da ga tudi moralno sponzorira tako imenovana Sekta in da ga brez nje ne bi bilo oz. ne bi bil niti pol toliko glasen in slišen. Izven njihovega tabora pa tega skoraj nihče ne bere — razen cinično zgroženih news junkiejev kot jaz in zdolgočasenih levičarjev na družbenih omrežjih, ki jim je treba prinesti dokaze na pladnju.

Ne bo se poznalo

To pomeni dvoje. Ogorčenje nad preiskavo bo ljubitelje SDS in plavalce v njeni medijski greznici samo še dodatno radikaliziralo. Ne bo pa vplivalo na podpornike vlade in/ali nasprotnike opozicije v tem smislu, da bi se začeli odvračati od koalicijskih strank. Kaj šele na neopredeljene volilce. Desničarski lajež do njih sploh ne seže.

Prav tako pa preiskava ne bo imela učinka v tem smislu, da bi SDS na ta račun izgubila omembe vredno število glasov na volitvah. Nekaj že mogoče, ampak to se jim ne bo poznalo.

To je bila preiskava kot preiskava. Politični resničnostni šov. Subverzija njihovih vsebin, ki so že same po sebi resničnostni šov. Motnja na televizijskih in tistih malo manjših ekranih.

Še več! Kot je v tistem cenzuriranem Delovem podkastu rekla prva, po izključitvi iz Gibanja Svoboda razrešena predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek — oz. ponovila v mojem intervjuju —, so preiskovalke “del političnega cirkusa”. Kar zdaj preiskovanci sami spretno izkoriščajo. Tako kot so znali našteti vse te običajne osumljence od tet in stricev do svakinj in bratov in sester iz ozadja.

“Izdaja nacionalnega interesa”

Pa bo preiskava pripomogla k ovadbi ali celo obsodbi vpletenih? To bi si seveda želeli — ni pa nujno, da bo res tako.

MŠP je v intervjuju še povedala:

“SDS-ovci [so] izdali slovenski nacionalni interes. Iz madžarske medijske fundacije KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, torej Srednjeevropski tiskovni in medijski sklad) je v ta propagandistična glasila prihajal denar iz madžarskega proračuna. SDS pa je seveda morala nekaj obljubiti v zameno. Obljubila pa je to, kar je v slovenskem nacionalnem interesu. Vitalne gospodarske panoge: bančni sektor, logistiko, turizem, energetiko … — celo do nakupa velikega trgovskega podjetja. […] Zbrano dokazno gradivo je […] dovolj obremenjujoče. Orbán je hotel poskrbeti tudi za svoje osebne interese in interese svojega svojega sorodstva in drugih pripadnikov tega kroga. Recimo Orbánova hčerka in njegov zet sta bila zainteresirana za biznise v turizmu. Nekatere stvari so že bile izvedene, nekatere pa še čakajo na realizacijo ob eventualni vrnitvi SDS na oblast. Zato MŠP govori o izdaji slovenskega nacionalnega interesa. Zraven so pa še druge zgodbe. Recimo petletno izčrpavanje Telekoma v višini 106 milijonov evrov za financiranje teh medijev. Poleg tega pa so si desničarji izmislili sistem oglaševanja v korist Novih Obzorij in Demokracije, ko so od občin vlekli majhne zneske.”

“Natančno se ve”

Že pred skoraj dvema letoma pa je predsednik vlade himself, ko sem ga profiliral za Večerove Obraze, v zvezi s temi mahinacijami povedal: 

“Obstajajo ceniki in fakture. Ker ko bo treba ugotavljati, kdo je oškodoval državno premoženje z zalivanjem teh medijev po nekih kvazi cenikih — kje bomo našli materialne dokaze, da je bilo to oglaševanje preplačano? Če ne drugje, na Gen-I. Ker mi natančno vemo, koliko je to stalo. (Mi? Najbrž ne vlada, očitno se kot nekdaji elektro oligarh še vedno identificira s svojo bivšo firmo.) Potem ne bo več obrambe. Toliko je šlo tja? Mhm. Desetkratnik tega, kar smo mi plačali. To ni imelo nobene veze ne z dosegom ne s količino oglasnega prostora, ki je bil na razpolago. Svašta. Ampak če bi to šli gledat za nazaj, bi ugotovili, da je recimo Telekom to delal že za kakšno prejšnjo vlado. Na televiziji se še da nekako nategovati, v tisku pa ne, ker je število strani omejeno. To je fizični prostor. Preverljivo je, koliko je znašala faktura za oglas za Gen-I in koliko je znašala za oglas za neko drugo firmo. Natančno se ve, koliko je kdo plačal.”

No, saj. Potem ko so si federalni prosekutorji zaman izmišljevali nove in nove obtožbe, da bi ga zašili, je bil Al Capone nazadnje obsojen zaradi relativno banalne davčne utaje. Tako da nikar ne obupajte glede NoveTV24, če iz (včerajšnje) preiskave ne bo nič. 

NAROČI SE
#policija #preiskava #sds
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke