Novice
#mediji #Nova24TV
Saj ni res, pa je! Nova24TV.si je najbolj bran novičarski portal.
Logo 16.10.2019 / 23.11

In še več: stekli medijski desničarji pripisujejo svojo non plus fucking ultra branost klasičnim novinarskim vrednotam!

» Fenomen, ki več kot o dotičnem spletnem mediju in o desnici, ki ji služi, pove v resnici več o medijih nasploh in njihovem občinstvu. «

Ko sem v soboto na Novi24TV.si zagledal naslov Nočna mora režima se je uresničila: Spletni portal Nova24TV je postal najbolj bran novičarski portal v Sloveniji!, sem se spontano zakrohotal. Bil sem prepričan, da gre spet za eno njihovo debilno in naduvano, enkrat za spremembo pač samopromocijsko fake news diverzijo.
Ko sem tekst prebral do konca, sem še vedno mislil, da gre spet za eno njihovo debilno in naduvano, enkrat za spremembo pač samopromocijsko fake news diverzijo.
Na koncu pa sem ugotovil, da je vse res. Sicer ni čisto tako, kot se hvalijo, ampak ja: trditev, da je spletni portal Nova24TV.si (postal) najbolj bran novičarski portal v Sloveniji, ni zlagana. Ni čisto natančna ali kaj šele resnicoljubna — in seveda kar prosi za interpretacijo —, ni pa neresnična.

Delničar Novih obzorij

Za začetek sem se prijavil na Alexo, iz katere Nova24TV.si črpa podatke o branosti. Celo kot pro user. (Naročil sem se na dvotedenski trial, ampak sem naročnino — celih 148$ — seveda že skenslal. Da ne bi slučajno postal delničar Novih obzorij.)
Kar zadeva Google Analytics, sem še kolikor-toliko pismen, medtem ko mi je Alexa španska vas. Karkoli že so ali že bi desničarji napisali o svoji neverjetni branosti, tega ne bi znal preveriti — niti poiskati — s pomočjo podatkov, ki bi jih prebral iz prve roke.
Zato sem se pustil podučiti. Zaupanja vrednemu človeku, za katerega sem vedel, da se spozna na klike in podatke v zvezi z njimi — še posebej iz Alexe —, sem torej poslal link na omenjeni članek. S pripombo, da se mi vse skupaj zdi malo sumljivo in če lahko to pogleda.
Čez čas je odgovoril, da je Nova res bolj brana.
Ves nejeveren sem mu poslal nazaj septembrske podatke MOSS o dosegu desetih najbolj branih slovenskih spletnih portalov.
Na tej lestvici je osem medijev, ki si sledijo takole: 24ur.com, Žurnal, Siol, Slovenske novice, Svet 24, MMC RTV Slovenija, Delo in Večer, zraven pa sta še Bolha in Med.Over.Net (na 8. in 10. mestu). Njihov doseg — »koliko različnih oseb iz slovenskih IP številk je v danem obdobju meritve vsaj enkrat obiskalo spletno mesto« — se giblje med blizu 800.000 in blizu 400.000 uporabniki.
Nove24TV.si na tej lestvici seveda ni, ker MOSS (SOZ) ne meri oz. ne spremlja njene branosti — ker se iz principielnih (ali ekonomskih) razlogov pač ni prijavila, da ne bo pomote.

Tabele

Tako sem iz primerjalnih tabél izvedel, da je (bil) desničarski portal Nova24TV.si dejansko najbolj bran med vsemi slovenskimi novičarskimi portali.
Treba pa je vedeti naslednje:
Alexa rangira spletne strani po uvrstitvi, ki jo spletna stran dosega po prometu (»Alexa Traffic Rank«), torej po številu vseh klikov — ki sicer ni (javno) objavljeno —, ne po številu tako imenovanih unique, posameznih userjev.
A kakorkoli: according to Alexa je Nova24TV.si 9. ali 10. oktobra po prometu dosegla za las boljše mesto kot drugouvrščeni portal 24ur.com — in seveda presegla tudi druge, s katerimi jo je moj vir primerjal (Siol, Delo, Dnevnik in Večer).
Nova je v omenjenem članku objavila primerjalni screenshot, ki prikazuje samo čas, ki ga povprečen uporabnik ob enkratnem obisku porabi na straneh določenega portala (poleg njih še 24ur.com, Siol, Bolha, Facebook in Wikipedia) — in ki nič ne pove.
Na Novi so očitno budno spremljali svoj vrtoglavi vzpon in že čez dan, dva objavili zmagoslavno novico.

Ups & downs

Zanimivo pri vsem skupaj je, da Alexin prometni ranking pri Novi24TV.si kaže skozi čas nenavadne in nenadne padce klikov. Drastične, četudi kratkotrajne. Pa tudi vzpone.
Julija 2017 so se na Alexini lestvici dobesedno čez noč povzpeli s kakšnega 80000. na 15000. mesto, kjer so dve leti kolikor-toliko stagnirali malo pod Siolom — do julija letos, ko so spet čez noč za kak teden padli z 10000. na 60000. mesto, pa spet švignili nazaj gor.
Ranking jim je spet padel za deset dni ali dva tedna še septembra — s približno 8000. mesta na 90000. —, nakar so se vzpeli nazaj do končne zmage. Za kaj gre, najbrž vejo samo oni. Ali pa niti sami ne.
Nova24TV.si so carji družbenih omrežij. Njihov referral rate je neverjeten. S Facebooka pride na njihovo stran abnormalno veliko uporabnikov — ne več ne manj kot 90%! Direktnega obiska imajo samo 8%, iz searcha pa 2%. Za primerjavo: druge (slovenske) medije obišče s Facebooka samo desetina ali manj uporabnikov ali največ dobra petina.

Režim in fenomen

Ampak četudi je že vse to res, pa ni po drugi strani prav nič res od tega, kar velevažni desničarji navajajo kot skrivnost svojega uspeha.
Recimo tole:

»Po štirih letih necenzuriranega poročanja se je spletni portal Nova24TV po podatkih Alexe zavihtel na prvo mesto glede na obiskanost slovenskih uporabnikov spleta med medijskimi portali. Tako smo uspeli prehiteti številne režimske propagandne spletne portale podprte z davkoplačevalskim denarjem in to kljub nagajanju režima, ki smo mu vse večji trn v peti.«

Nova24TV.si pripisuje svojo non plus fucking ultra branost temu, da se/jih ne cenzurirajo. Temu, da niso režimski. Temu, da niso propagandni. Temu, da niso podprti z davkoplačevalskim denarjem. Temu, da jim režim nagaja. Temu, da so trn v režimovi peti. In temu, da uporabniki to kao cenijo.
Od teh razlag drži ena sama. Režimski res niso, ker SDS pač ni na oblasti — vse ostale pa so eklatantna laž ali vsaj misinterpretacija.
Seveda so propagandni. Seveda so podprti z davkoplačevalskim denarjem: dobili so vsaj 21.120,00€, če že ne celih 41.997,62€! Seveda jim režim niti malo ne nagaja. (Še subvencionira jih.) In seveda niso trn v režimovi peti. To pa še najmanj. Oni so seveda »gnojni tvor na spolovilu slovenskega naroda« — kot se je nekoč izrazil nek njihov butast kolumnist o aktualni vladi.
A kakorkoli: branost dotičnega — karkoli že si o portalu mislimo in neglede na to, koliko Alexi (ali meni, če že hočete) sploh verjamemo — je frapanten in zgovoren fenomen. Fenomen, ki več kot o dotičnem spletnem mediju in o desnici, ki ji služi, pove v resnici več o medijih nasploh in njihovem občinstvu. O današnji Sloveniji. O tem, kako jo danes vidimo, kako si jo predstavljamo. Seveda pa je to že druga tema za kdaj drugič.

NAROČI SE
#mediji #Nova24TV
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke