Revija
#gostinstvo #turizem #gospodarstvo #ukrepi
Tako rekoč regres: SOS za slovenski turizem in gostinstvo
Logo 23.04.2020 / 15.37

Ogroženih 32.000 delovnih mest, 4% BDP. Z »bonom« za 400€ dodatka za dopust za vsakega prebivalca se lahko temu izognemo.

»400€ na prebivalca bi pomenilo izdatek v višini 800 milijonov evrov. Ta vsota bi bila porabljena v Sloveniji in bi prispevala k ublažitvi upada slovenskega BDP v letu 2020.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Ključna pomanjkljivost obeh vladnih protikoronskih zakonov [PKP1 in PKP2, op. ur.] je, da se ne dotika reševanja problema izpada prihodkov gospodarskih subjektov, ki so morali zapreti poslovanje zaradi vladnih ukrepov. Gre predvsem za dejavnosti gostinstva, turizma, trgovine (razen živilske), servisnih storitev, dela gradbeništva in montaže ter dela dejavnosti prevoza potnikov.
V teh dejavnostih bo prišlo do izpada prihodkov najmanj za obdobje šestih tednov (12,5% letnega prihodka), pri dejavnosti gostinstva in turizma pa do izpada prihodkov najmanj za deset tednov (20,8% letnega prihodka) in do poznejšega počasnega in negotovega okrevanja. Zaradi tega utegne skupni izpad narasti na raven med 30% in 50% letnih prihodkov. Prizadeta bodo sicer tudi nekatera večja turistična podjetja, toda glavnina bremena krize bo padla na mikro, majhna in srednja podjetja, ki so najbolj ranljiva.

Smiseln ukrep

NAROČI SE
#gostinstvo #turizem #gospodarstvo #ukrepi
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke