Kulumne
#Atentat #trump
Trumpov animalični politični nagon
Logo 16.07.2024 / 06.10

Z Iwo Jime v Butler, Pennsilvanijo. To je politika. Agresivnost, demagogija, mi proti njim, kri, security, signaliziranje junaštva.

Fenomen zase je tudi motivno popolna in perfektno skadrirana fotografija okrvavljenega in s tajnimi agenti obkroženega Trumpa z dvignjeno pestjo in z ameriško zastavo v ozadju.
X

Donald J. Trump je imel dvojno srečo, celo srečo na kvadrat, nikar že na kubik. Najprej v tem smislu, da je psihopatova krogla oplazila samo njegov uhelj, za nameček pa še v tem, da se je poskus atentata nanj sploh zgodil. Trump je ne samo preživel, ampak se bo s tem izdatno okoristil. In to ne samo z zdaj res zagotovljeno izvolitvijo za drugi predsedniški mandat, ampak tudi kot duhovno prerojen politik. Ali celo dobesedno, po angleško: born again politik.

“Fight! Fight! Fight!”

Da se je dotični Thomas Crooks lotil poskusa prvostopenjskega umora in da je Trump ostal pri življenju, ostaja v območju naključnosti. Oboje. Ni pa več naključje, temveč stvar svobodne volje in politične intence, da se je Trump — ko ga je Secret Service po prvem strelu ali strelih dvignil izpod lekterne in napol zaščitil s svojimi telesi — domislil zmagoslavno dvigniti pest in večkrat neslišno zavpiti: “Fight! Fight! Fight!”

Predstavljajte si šok

To je bil zagotovo eden od najbolj nemogočih prizorov v politični zgodovini sveta. Človek, nekdanji predsednik ZDA in vnovični predsedniški kandidat, ki je bil pravkar ustreljen oz. obstreljen, v bistvu samo lažje ranjen — ampak predstavljajte si šok, da se med govorom, pred tisoči fanov in stotinami kamer, aparatov, telefonov, tako rekoč pred celim svetom, čeprav nekje v božji materi v Pennsilvaniji, nenadoma za las izogneš smrtonosnemu strelu! —, ne more biti kdorsibodi, da mu v nekaj sekundah po ponovnem rojstvu že pride na misel, da je treba v tem trenutku kljubovalno dvigniti pest in pozvati privržence, naj se borijo naprej.

Svobodna volja

Za svojo srečo na kvadrat se ima Trump skratka za zahvaliti dvema srečnima naključjema. Tretja stvar — za na kubik — pa ni bila naključje, ampak stvar svobodne volje njega samega. Volje, da je v dani situaciji zmogel dovolj prisebnosti in zbranosti ali prebrisanosti, če hočete, ali magari animaličnega političnega nagona za to, da je dvignil pest in junaško kljuboval kot kak slovenski talec, ki si je pred okupatorjevim strelskim vodom protestno strgal prevezo z oči.

Žrtev in junak

Dobro je predvčerajšnjim napisal Ervin Hladnik Milharčič:

“Trumpova zgodba je zgodba o samotnem vitezu. Samo pravi junak lahko ubije zmaja, ki je poteptal Ameriko. Samo pravi junak jo lahko naredi spet veličastno. Kot nedolžna žrtev sovražnega političnega aparata se je Trump sijajno obnesel. Nikoli, nihče in nikdar ni in ne bo večja žrtev od njega. Kot pravi junak pa je imel težave. […] [Dvignjena pest] je profesionalna gesta zmagovalca, ki svoje ljudstvo pelje k triumfu. Končno je pravi junak. Žrtve so stvar preteklosti. Sedaj se lahko mirno usede in počaka na volitve.”

Iwo Jima revisited

Fenomen zase je tudi motivno popolna in perfektno skadrirana fotografija okrvavljenega in s tajnimi agenti obkroženega Trumpa z dvignjeno pestjo in z ameriško zastavo v ozadju. Neverjetno, da prav v eri ponarejanja podob nastane veliko bolj pristna, nezrežirana ikonična fotografija od tiste, s katero je Joe Rosenthal ovekovečil šest ameriških marincev med dviganjem star-spangled bannerja na Iwo Jimi leta 1945 (in bil takoj nagrajen s Pulitzerjevo nagrado).

To je današnja politika. Agresivnost, demagogija, mi proti njim, kri, security, signaliziranje moralne vzvišenosti in zaigrano junaštvo. Pa čeprav prepričljivo zaigrano.

Sign of the times

Sign of the times je tudi to, da je atentat na Trumpa predvidljivo sprožil nebroj šokantno neumnih reakcij po vsem svetu, pametnih pa le za vzorec. Če ne bi bilo vedeževalca Alexa Jonesa, ki zdaj sklepa, da bo Globoka Država še pred volitvami dala ubiti Joeja Bidna in naprtila krivdo za umor Republikancem — in drugih prosemitskih prfuknjencev, po poročanju Antidefamacijske lige —, bi si sicer upal trditi, da slaboumnost pripomb in sklepanja narašča z razdaljo od Butlerja v zvezni državi Pennsilvanija do kraja, kjer so bili izrečeni. Seveda imam v mislih strahove slovenskih desničarjev, da bo nekdo ustrelil Janšo v uhelj, kot sklepajo iz nepozabnih groženj tako imenovanih politkolesarjev. Toda o tem kdaj drugič. Verjetno že zelo kmalu. Ker se ta bolni stuff kar hitro nabira.

NAROČI SE
#Atentat #trump
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke