Kulumne
#protesti #desnica #rupar
Ustavite Ruparja, preden bo prepozno!
Logo 17.02.2024 / 06.10

To kontekstualno orkestrirano sranje je priletelo že v toliko ventilatorjev, da bodo organi morali začeti konkretno ukrepati.

To zdaj ni več hec. To presega meje tolerance, ki jo še lahko pokažemo do klovnov, ki mislijo resno.

Urbanija, ki se mu je zdelo uredniško pravoverno prenašati demonstracije desničarske drhali, ni več direktor TVS. Zato za publiciteto prikrajšani Rupar protestira na Kolodvorski in direktno grozi:

»Zahtevamo odstop nesposobnega vodstva, takojšnjo ukinitev kraje našega denarja za lenuhe in socialistične jugoslovanske pijavke v RTV, vrnitev normalnega programa ter demokratično in pluralno poročanje. To pot bomo še pred stavbo — za odstranitev imajo rok en mesec —, naslednjič pa gremo v prostore in jih odstranimo! Demokratično in pravno, tako kot so nas oni učili.«

To se je včeraj popoldan dogajalo na istem naslovu, kot je pred nekaj leti nekaj mesecev kampiral Troha in nazadnje s svojimi Osveščenci vdrl v studio. [Originalni link je pokvarjen, berite PDF iz arhiva, op. avt.]

Je Rupar tako nor ali tako pošten, da tak desant vnaprej napoveduje? To niti ni važno. Kaznivo to grozilno gobezdanje še ni. Je pa dobro biti nanj pozoren.

Pozornost seveda svetujem represivnim organom, ne medijem.

Pravila in navodila

Ruparjevega protesta pred RTV — niti njegovega nadaljevanja (že desetega) na Trgu revolucije — RTV sploh ni omenila. Tudi na MMC na to temo niso rekli niti mú. Tudi večina drugih normalnih medijev je protest gladko zignorirala.

Janšistični propagandisti pa so bili navdušeni. Nova24TV je zig-hajlanje pred parlamentom prenašala v živo. Revija Demokracija pa je pod naslovom Vseslovenski protestni shod in upor upokojencev ter nezadovoljnih državljanov! Shod se je pričel pred stavbo RTV Slovenija! Rupar: Upokojenci ne bodo plačevali RTV propagande! za vsak slučaj objavila tudi pravila obnašanja — »Bodimo glasni, vendar mirni in ne nesramni, brez provokacij, dostojanstveni in kulturni, slovenski.« — in praktična navodila za brezplačen javni prevoz po Ljubljani »za upokojence, invalide, veterane vojne za Slovenijo in starejše od 65 let”.

Internet prenese vse in še več

Medijsko nezanimanje za to sicer odobravam. Bi pa le rekel, da je tem prepotentnostim treba posvetiti neko mero posmehljive pozornosti. Zato z neskrito ironijo navajam te bizarnosti. Iz internetnih poročil — ker internet prenese več, kot je kdajkoli presenel papir — je mogoče dešifrirati še veliko smešnega, toda v podrobnosti se ne bom spuščal.

Dejstvo je, da Rupar stopnjuje napade na demokracijo in družbeno normalnost. Na začetku, po svoji pomilovanja vredni reaktivaciji, se je zdel samo še eden več med temi odštekanimi gobezdači, le da je bog pomagaj bil pač malo bolj oduren od Trohe in Stevanovića (ki sta bila samo deplorable).

Ampak to zdaj ni več hec. To presega meje tolerance, ki jo še lahko pokažemo do klovnov, ki mislijo resno.

Najvsiljivejši in najglasnejši

Normalnega človeka zaskrbi, ko vidi, da se očitki najvsiljivejših in najglasnejših — recimo v zvezi z RTV (o kateri imam tudi sam marsikaj povedati) — spuščajo še na bistveno nižji nivo od najbolj populističnih in najbolj šankarskih argumentov ta zadnjih komentatorjev na Facebooku. Ruparjevanje je ultimativno podrhaljenje javnega diskurza.

Za vse to se lahko po eni strani ne zmenimo, po drugi pa tega ne moremo preslišati. Ne moremo (ali celo ne smemo) pa zato, ker vemo, da Rupar in njegovi evidentno delujejo v duhu SDS, predvsem pa s podporo njenega gnusnega medijskega aparata. Pa tudi zato ne moremo, ker se SDS do teh skrajnosti niti slučajno ne bo distancirala. Ker ji vsako pizdenje prav pride.

Guess what? Spet SDS!

To kontekstualno orkestrirano sranje je priletelo že v toliko ventilatorjev, da bodo organi morali začeti konkretno ukrepati.

Po eni strani kar naprej poslušamo lepo zveneče in še lepše zaskrbljene izjave o preprečevanju sovražnega, grozilnega, vulgarnega, zloveščega govora. Bodisi na ulicah in trgih ali na družbenih omrežjih. Poslušamo jadikovanje — nenazadnje — nad ubogimi influencerkami, ki naivnežem poskušajo uturiti kozmetiko, in z zadržanim dihom spremljamo poskuse, da bi to nekako prepovedali ali vsaj kontrolirali.

Po drugi strani pa občinski svetniki — guess what: spet SDS! — sklicujejo izredne seje zato, da bi izrazili svoje ogorčenje nad domnevno predvideno nastanitvijo migrantov v njihovo prijazno in idilično provinco. Ker so tako prebrali na družbenem omrežju. Da jih bodo tam nastanili. In ker verjamejo! Ne verjamejo pa pristojnim oblastem, da je to samo trač, da gre za fake news, da to ni res, da o tem ni bilo niti govora.

Ampak ne. Če je bilo na internetu, je že nekaj na tem.

Dunajski valček

To je kontekst degradacije javnega diskurza. In na samem začetku tega procesa stoji Rupar. Takrat bi se ga še morda dalo zaustaviti, vendar ga nihče — nihče od njegovih — ni niti poskušal. Žalujoči ostali smo se nad primitivcem samo zgražali in ga ignorirali. 

Ali še vedno mislite, da je to dobra taktika?

Medtem pa so oni drugi gradili naprej in v skoraj dvajsetih letih marsikaj dosegli. Dosegli so, da se je drhal preselila z družbenih omrežij mimo kleti desne strankarske centrale na ulice in trge in zdaj RTV-jevcem grozi, da bo čez mesec dni prišla po njih in jih odnesla.

Me sploh ne čudi, da Ruparjevi upokojenci iz samega veselja pred parlamenom zaplešejo dunajski valček!

NAROČI SE
#protesti #desnica #rupar
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke