Kulumne
#stranke #Politika
Včeraj eno, danes drugo: Kako si politiki “premislijo”
Logo 14.04.2024 / 06.10

Načelnost je v politiki kot temelji hiše. Na tem stoji vse, kar nanjo postavite. Načelnost je temelj zaupanja, vrednot in obljub.

Han si še "včeraj" niti v sanjah ni želel funkcije v SD. Resno je zavračal namige, da bo kandidiral za predsednika. Potem pa je "danes" le sporočil, da bo. Ko to berete, je mogoče že predsednik.
Marko Crnkovič/Fokuspokus

Še “včeraj” sta si vladna in zdravniška stran skupaj in zavzeto prizadevali za mediacijo. “Danes” pa so zdravniki sporočili, da je mediacija po krivdi vladne strani propadla. Zato so javnemu zdravstvu namenili minuto tišine. Dodatni komentar v tej popolnoma nesprejemljivi zgodbi med zdravniki in vlado ni potreben. 

Še “včeraj” je minister za notranje zadeve pohvalil komunikacijo, odločitve in aktivnosti policije glede spletnega zapisa, ki bi lahko bil grožnja z napadom na šole. “Danes” pa je njegovo navdušenje splahnelo in je za policijo raje uvedel izredni nadzor.

“Zakonitost in strokovnost”

Na delo policije so se zgrnile kritike, češ, šlo je za pretiran odziv in slabo komunikacijo, ki sta povzročila paniko po vsej državi. Uradno je Ministrstvo pojasnilo novo odločitev takole:

“Namen nadzora bo preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bo preverila zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti.”

Noro. Še “včeraj” so bili pohvaljeni, “danes” pa se bo preverjala zakonitost in strokovnost.

Predsednik ali nepredsednik

Še “včeraj” je bil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han samo ugleden in spoštovan član SD, ki visoko kotira na lestvici priljubljenosti med volilci. Ampak nikakor, res nikakor — niti v sanjah — ni želel imeti funkcije v matični stranki. Prav nasprotno. Resno je zavračal namigovanja medijev glede kandidature za predsednika stranke.

Potem pa je “danes” sporočil, da bo vendarle kandidiral za predsednika. Ko to berete, je mogoče že predsednik.

Ni še konec. Imamo še nekaj podobnih cvetk. 

Še “včeraj” smo na vrat, na nos, mimo vseh standardnih postopkov plačali skoraj 8 milijonov za podrtijo bodoče sodne stavbe. Sodstvo jo je zelo nujno potrebovalo.

“Danes”, po več kot treh mesecih od nakupa in plačila, pa se nepremičnine še vedno ne mudi prevzeti. Res je zaradi tega odletela ministrica in z njo še kdo. Toda to ne opravičuje nepremišljenosti, zaletavosti in nedoslednosti naših politikov.

Računalniki

Tu je še zgodba z računalniki. “Včeraj” se je blazno mudilo narediti razpis za 6 milijonov evrov in dobaviteljem naprave robo tudi plačati. “Danes”, po skoraj tričetrt leta, pa se pogovarjamo, komu jih bomo na koncu “posodili”.

Še malo dlje nazaj — tako rekoč “predvčerajšnjim” — sega obljuba samega predsednika vlade sodnikom o dvigu plač. “Danes”, po več kot letu dni, pa še vedno tečejo neke vrste pogovori, ki jih je težko opredeliti kot konstruktivna pogajanja. O ustavnih odločbah se namreč ne bi smeli pogajati.

Življenje nas trese že samo

Če si državljani kaj želimo od politike in če si gospodarstvo ali nevladne organizacije kaj želijo od politike, je to stabilnost in še enkrat stabilnost. Zanesljivost in predvidljivost. Načelnost. Da stojijo za svojimi stališči, obljubami, zavezami. Politikom lahko odpustimo slabe zakone. Te se da popraviti. Odpustimo jim lahko še marsikaj drugega. Samo naj nas ne begajo. Naj ne pretresajo naših življenj. Življenje sámo nas brez njih trese že dovolj. 

Politike, ki hitro menjajo načela, stališča in odločitve in ne izpolnjujejo danih obljub, volilci ocenjujemo slabo. Predvsem pa takim politikom ne zaupamo. 

Nepredvidljivi politiki nas begajo in frustrirajo. Veljajo za oportunistične. Povsem mogoče je, da svoja stališča spreminjajo na osnovi kalkulacije, kaj jim v danem trenutku prinaša največje koristi. Pri tem pa pozabljajo na načela in vrednote.

In to še ni vse. Takšnim politikom lahko očitamo tudi to, da nimajo trdne osebne ali politične drže. Da nimajo stališč, ki bi jih bili pripravljeni zagovarjati.

Nezreli za vladanje

Zato je ob takšnih ravnanjih na mestu vprašanje, ali se naši voditelji zavedajo, da taki vratolomni preskoki vodijo v zmanjšanje zaupanja javnosti. In vzbujajo globoke dvome v njihovo sposobnost vodenja. Očitno ne znajo biti dosledni in načelni. S tem tudi ogrožajo ugled političnih strank, ki jih zastopajo in predstavljajo. Vse to kaže na pomanjkanje integritete in zanesljivosti ter modrosti in zrelosti.

Razumemo, da se politiki pogosto srečujejo z dinamičnimi in nepredvidljivimi situacijami, ki vplivajo na njihove odločitve. Politične spremembe so za nas izven politike kompleksen proces. Spremembe stališč so morda res posledica novih spoznanj ali spremenjenih okoliščin. To lahko razumemo.

Da politiki za svoje nenadne preskoke krivijo novinarje ali pritisk javnosti, pa dokazuje, da so kratkovidni in predvsem nezreli za vladanje.

“Ponavljalci”

Načelnost je v politiki kot temelji hiše, ki ste jo zgradili. Na tem stoji vse, kar nanjo postavite. Načelnost je temelj zaupanja, vrednot in obljub. Neglede na spremenljive okoliščine. Načelno in predvidljivo ravnanje politikov volilci vidimo kot stabilno in učinkovito načrtovanje. Načelnost tudi krepi legitimnost ravnanj, nenazadnje pa tudi pripomore tudi k ohranjanju demokratičnih norm in zagotavlja, da politični sistem deluje v interesu javnosti, ne samo v interesu elit. 

Namesto da bi se dobrih trideset let po “včerajšnji” samostojnosti vpisali vsaj v prvi letnik politične fakultete, se “danes” nenehno vračamo v prvi razred. Ponavljamo. Tudi mi, volilci in volilke.

NAROČI SE
#stranke #Politika
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke