Kulumne
#Zelenska #Roger Waters #Rusija #Ukrajina
Wish You Were Here, There and Everywhere: Med Ukrajino in Pink Floydi
Logo 03.10.2022 / 06.10

Ne Biden ne Ursula se mi ne zdita ne primerna ne sposobna za spopad s posledicami te vojne. Kaj šele za to, da bi jo končala.

""Did you exchange/A walk-on part in the war/For a lead role in a cage?"

Vojne in njene morebitne eskalacije me je strah. Te konkretno. Bojim se, da se to ne bo dobro končalo. Ne Biden ne Ursula von der Leyen se mi ne zdita ne primerna ne sposobna za spopad s posledicami te vojne. Kaj šele za to, da bi jo končala.

Popoln manipulator

Ne živim ravno v stanju permanentne psihoze, ampak moje razpoloženje neprijetno niha med radikalnostjo in pravičnostjo dokončne rešitve te krize in egoistično brezbrižnostjo do napadenih. Niso mi tuje misli, da si lahko mednarodna skupnost zatakne nekam protiruske sankcije, ki ne dosegajo svojega cilja, zato pa nam samim otežujejo življenje.

Potem pa mi postane nerodno, ker sem moralno naučen, da je grdo misliti samo na lastno rit. Zelenski sam se mi sicer zdi popoln manipulator, ki pa mu privoščim zmago. Da bo mir. Ampak če sem odkrit, popoln manipulator se mi je v svojih najboljših letih zdel tudi Henry Kissinger.

Pink Floyd

Kot star fan Pink Floydov sem zgrožen nad nemilostjo, v katero se je pustil pahniti Roger Waters zaradi svojega javnega pisma Oleni Zelenski. Devetinsedemdesetletni bas kitarist, pevec, soustanovitelj skupine in (so)avtor premnogih uspešnic je ukrajinski prvi dami namreč v začetku septembra napisal ne neprijazno pismo. V njem je izrazil sočutje do vseh žrtev vojne v Ukrajini, vendar je razloge zanjo interpretiral kot posledico tega, da je "her old man" Vladimir po izvolitvi za predsednika pod pritiskom bolj radikalnih političnih frakcij odstopil od predvolilnih obljub, da bo z delno avtonomijo umiril situacijo v Donbasu in Lugansku in se držal sporazuma Minsk 2. Izrazil je tudi prepričanje, da je mednarodna pomoč Ukrajini z oboroževanjem napka, primerljiva s prilivanjem bencina na ogenj.

Stari hipiji

Zaradi tega pisma je ozaveščen organizator koncerta v Krakovu — tako rekoč v stilu mariborske upravne enote, ki je pred petimi leti skenslala tistega ustaša — odpovedal Watersov koncert, predviden v aprilu naslednjega leta. Človek, ki za vojne v Ukrajini ne vidi samo kot posledico ruske agresije, temveč tudi ukrajinskega nacionalizma in hegemonistične politike Zahoda, pač ne more in ne sme nastopati na teritoriju tesne in sočutne zaveznice Ukrajine.

Stari hipi je tega sicer že navajen. Njegova politična stališča — levičarska, kakopak, ker kaj pa bi od njega drugega pričakovali — so pogosto provokativna in za mnoge tudi radikalna. Kot podpornik in simpatizer Palestincev je v preteklosti že sam odpovedoval koncerte v Izraelu in denunciral glasbenike, ki so tam nastopali. Kar Watersa zadeva, je Tajvan legitimen del Ljudske republike Kitajske. Na koncertih aktualne turneje — trenutno v ZDA — projicira slike vseh ameriških predsednikov (od Reagana naprej) s pripisom "vojni zločinec".

Annie Leibovitz

Če ste mogoče fan Olene Zelenske, pa ste morda bili navdušeni nad bombastičnim in glamuroznim intervjujem, ki ga je predsednikova žena dala letos poleti za revijo Vogue (za ukrajinsko edicijo, seveda šerano z vsemi drugimi). Fotografirala jo je izjemna Annie Leibovitz — sredi Kijeva, da ne bo pomote —, znana po svojih dvoumnih, z bogastvom, frivolnostjo, brezdelnostjo in elitizmom sodelujočih portretih mednarodnih celebrities.

Za razliko od tistega prvega intervjuja za Vogue po soprogovi izvolitvi leta 2019 fotografije Zelenske — ki je takrat pozirala v oblačilih znamk kot Prada ali Jimmy Choo, tokrat niso opremljene z navedbo kreatorja. Razen nasplošno, da nosi izključno izdelke ukrajinskih modnih oblikovalcev. V komentarju v New York Timesu so se nekoliko cinično vprašali: ali glossy revija vidi vojno kot priložnost za romantiziranje vojne ali pa je Zelenska sama reviji dostavlja municijo. Na premnoge kritike, ki jih je bila po tem deležna — revija pa seveda tudi —, gospa odgovarja, da je njena državljanska, patriotska dolžnost, da v dani situaciji poskuša doseči čim več ljudi s svojim sporočilom.

Wish You Were Here

Sam bi rekel, da je sporočilo Olene Zelenske zgoščeno v delu besedilu skladbe Wish You Were Here z istoimenskega albuma iz leta 1975, ki ga je napisal prav Roger Waters (pel pa Dave Gilmour): "Si zamenjal(a) stransko vlogo v vojni za glavno vlogo v kletki?" ("Did you exchange/A walk-on part in the war/For a lead role in a cage?")

Res ne vem, kaj naj si o vsem skupaj mislim. Rad bi bil nekje drugje — ampak na žalost nimam(o) kam.

NAROČI SE
#Zelenska #Roger Waters #Rusija #Ukrajina
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke