Novice
#policija #mediji #migranti
Zaupajmo Policiji v Beli krajini. Če ne bo šlo drugače, bo šlo s cvičkom.
Logo 09.08.2019 / 17.55

Policija se je najprej delala, kot da se nič ne dogaja. Zdaj so naenkrat krivi mediji. Kakšna bo njena naslednja poteza?

Policija je na južno mejo pravkar poslala 36 gušterjev. Na slovesnosti ob njihovi zakletvi je gen. dir. rekla, da bi »v svoje vrste z veseljem sprejeli še 700 dodatnih policistov«. Sedemsto! Le kje jih bodo vzeli?

Potem ko se je Policija najprej celo večnost pretvarjala, kot da vaška straža ne obstaja, in ko je generalna direktorica ob zaprisegi novih policistov mejašev končno izustila vsaj dolžnostno PR sporočilo — češ, nikar ne delajte nič takega, kar bi ogrožalo vašo varnost in varnost drugih —, pa so v četrtek vendarle obrnili ploščo.
Policija v novem PR sporočilu trdi, da je Tatjana Bobnar »takoj povedala […], da obstaja meja med dovoljeno pomočjo in nedovoljenim aktivizmom«, in da »ponovno poudarja«, da »nasprotuje ustanavljanju tako imenovanih vaških straž ali vard z namenom prevzemanja nalog državnih organov« [poudarki so moji].
Policija lahko upa, da bomo kmalu in for the record zgodovine pozabili, da je bil recimo Šiško lani še kar promptno aretiran, belokranjski vaški stražar Blaž pa ne.

Slepilni manever

Podoben slepilni manever bosta po mojem zdaj izvedla tudi Šarec in Pahor in na lepem tudi levi strankarski veljaki.
Drek bo šele zdaj zares zadel ventilator.
Policija se je v taisti izjavi tudi spustila v interpretacijo medijskega poročanja o problematiki belokranjske vaške straže. Pripomnili so namreč, da so »nekateri mediji« — khm! — »objektivno predstavili sliko dolenjskega dogajanja«, medtem ko drugi »zgodbo ohranjajo v ospredju medijske pozornosti«.
Ta navidez preprosta, v resnici pa zapletena, da ne rečem nerazumljiva izjava Policije pomeni, da ta »zgodba« — ah, danes že policijski glasnogovorniki uporabljajo postani buzzword »zgodba« — ne spada v »ospredje pozornosti«, temveč »objektivno« nekam v ozadje.
Še več! Policija dodaja:
»[Zato je] na mestu vprašanje: zakaj in kdo daje moč v roke posebnežev in skrajnežev?«

Malo požugati

Ta je močna. Policija se je najprej delala, kot da se nič ne dogaja. Ko so pozneje ugotovili, da je »zgodba« bolj napeta, kot se jim je sprva zdelo, pa so za vznemirjenje — po njihovem očitno nepotrebno — obtožili medije. Tiste, ki so o tem poročali z odobravanjem (Nova24TV.si), naklonjenostjo (Planet TV/Siol) ali vsaj z razumevanjem (Delo). Brez konkretnih navedb, seveda, ker se to ne spodobi ali ker so nad tem kao vzvišeni. Glavno, da malo požugajo. Saj jih bomo prepoznali. Pa tudi sami se bodo in jim bo nerodno.

Don’t kill the messenger

Policija s tem postavlja teorijo, da belokranjske vaške straže — ali implicitno tudi štajerske varde — brez medijev ne bi bilo. Ali da to dvoje vsaj ne bi bil tak problem, s katerim se proti svoji donedavni volji zdaj vendarle morajo ukvarjati. Hmm …
Obtožba, da so za to samooklicano samoiniciativnost krivi mediji, je resna in temelji na sicer ne neutemeljeni predpostavki, da imajo mediji pomemben vpliv na javno mnenje in na vedenje ljudi. Človek bi Policiji in/ali Tatjani Bobnar skorajda dal prav.
Seveda pa to ni tako preprosto. Seveda je res, da mediji pomembno prispevajo k zanimanju javnosti za določene probleme in k senzibilizaciji za potencialne rešitve teh problemov. Toda mediji so v vsakem primeru samo messenger, ki ga ni treba ubijati — se namreč z njim prepirati —, če prinaša slabe (ali po njihovi intepretaciji magari dobre) novice. Vsaj ne Policiji. Še manj pa je to treba politiki.

Najprej dilema, potem godlja

Policija in z njo vred vlada sta se znašli v dilemi, ki po malem že prerašča in bo še bolj prerasla v pravo godljo: ali naj na vaško stražo reagirajo hitro in ostro — tako kot v primeru štajerske varde — ali pa naj samo keep calm and carry on. 
Kot sem že opozoril, je prvotna neodzivnost oblasti na vaško stražo posledica bojazni, da bi kakršnokoli ukrepanje proti aktivistom na lastno pest povzročilo v javnosti hudo ogorčenje, ki bi znalo preseči zgražanje medijev, na katerega s(m)o že tako ali tako navajeni, in prerasti v demonstracije.
Bistveni razlog za pojav paratrooperjev in ustanovitev vaške straže je seveda nezaupanje v delo pooblaščenih varnostnih organov. Tega nezaupanja pa Policija oz. država ne bo odpravila z obtoževanjem medijev, da so (so)krivi za napeto situacijo na meji. Za to bodo rabili nekaj več.

Koncesija opoziciji

Toda kaj? Policija je na južno mejo pravkar poslala 36 gušterjev. Na slovesnosti ob njihovi zakletvi je gen. dir. rekla, da bi »v svoje vrste z veseljem sprejeli še 700 dodatnih policistov«.
Sedemsto! Le kje jih bodo vzeli?
Kaj pa vojska? Če je JLA lahko dovažala sneg in ga teptala na Zlato lisico in Vitranc in v Planico, bi lahko priskočila na pomoč tudi SV v Beli krajini. O napotitvi vojakov na južno mejo so politiki razmišljali že v kriznem letu 2015 — in se pri tem tudi izdatno kregali.
Videti je, da bodo pri obvladovanju ilegalnega prehajanja meje pod pritiskom javnosti morali pokazati konkretne rezultate. Ker pa bi preveč neizprosno hapšenje migrantov izpadlo kot koncesija opoziciji in desničarskemu (re)sentimentu do te problematike, vladi in Policiji najbrž ni preveč do tega.
Ali pač. V tem smislu je Policiji morda prav prišla aretacija — tudi kot nekakšno Wag the Dog odvračanje pozornosti na drugo tarčo — nekdanje vinske kraljice ter članice in kandidatke SD, ki so jo ujeli pri švercanju migrantov.
Če ne bo šlo drugače, bo pa šlo s cvičkom.

NAROČI SE
#policija #mediji #migranti
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke