Kulumne
#pöschl #rupar #tvs #rtv
Game, set, match — Pöschl. (Rupar pa naj gre žogice pobirat.)
Logo 05.09.2023 / 06.10

Prenašati Ruparja? Kaj takega je lahko prišlo na misel samo tej navijaški, disruptivni, agresivni desni prejšnji garnituri.

Nič čudnega, da so desničarji začeli spet pozivati k bojkotu plačevanja RTV prispevka. Zdaj se jim je spet zdi too much, da je za razdesničenje RTV še vedno treba plačevati 12,75 € na mesec.
Zdenko Kalin: Deček s piščalko/Arhiv RTV Slovenija

Da se policija odpravi na preiskovalno ekspedicijo na Kolodvorsko in pri vratarju poizveduje za kontakti Jožeta Možine, je slišati kot najbolj smešen vic o policistih, kar jih je kdaj kdo lansiral.

Tega si ne znam razlagati drugače, kot da je ta, ki je uniformirance poslal na Televizijo, desničar, ki je vedel, da se bo novica razširila kot masten trač in še bolj diskreditirala domnevno totalitaristično vlado.

Ampak to samo mimogrede. Dober vic v zvezi z RTV oz. TVS je tudi razburjenje, ki ga je sprožila ena od prvih potez novega (v. d.) direktorja Televizije Andraža Pöschla, da skensla še pod staro oblastjo napovedan direktni prenos protesta upokojenske drhali pod taktirko Pavleta Ruparja, ki bi moral biti — ali bog pomagaj res bo — jutri, 6. septembra na Trgu wimbledonske republike.

ASAP

Odločitev, da prenosa ne bo, je normalna in pričakovana. Bilo bi res absurdno, če novo vodstvo TVS ne bi ASAP počistilo z najprimitivnejšim populizmom in desničarskim hujskaštvom.

Toda do neke mere je smešna tudi Pöschlova argumentacija za preklic prenosa.

Služabnik opozicije, ki se predstavlja kot zaščitnik svobode govora in medijev, je pri Pöschlu hvalevredno preverjal, ali prenosa Ruparjevega protesta res ne bo in zakaj ne. In izvedel, da zato, ker ga “ni v programsko-poslovnem načrtu”.

“Če verjamete,” zaključi vrli Peter Jančič.

Ali je napovedani prenos bil v planu ali ne, je irelevantno. TVS tega ne samo ni dolžna prenašati v živo, ampak takih prireditev celo ne sme prenašati. Neglede na to, ali je prenos v planu ali ne. Saj tudi nikjer ne piše, da je demonstracije dolžna prenašati. Niti ne piše, da jih ni dolžna prenašati. Ali celo izrecno, da jih ne sme. Kar bi v izogib nesporazumom in prepirom prav prišlo.

Prenašati Ruparja?!

Da javna televizija ne sme prenašati demonstracij v živo — in to nobenih, kaj šele protestov ološa kot Rupar —, je stvar zdrave pameti. Novinarske oz. uredniške pameti. Tega ni treba zapisovati v ustavo, zakone, statuse, pravilnike, kodekse ali podobna birokratska jajca. To je sámo po sebi umevno. To je jasno vsakemu normalnemu uredniku ali medijskemu direktorju.

Prenašati Ruparja? Kaj takega je lahko prišlo na misel samo tej nesposobni in pristranski, navijaški, disruptivni, agresivni desni prejšnji garnituri. Pa še lažnivi za nameček: češ, če so bili kolesarji vsak petek na televiziji, pa naj bo še Rupar vsake kvatre.

Edini cilj in smisel teh prenosov je bila diskreditacija vlade in novele Zakona o RTV. Edini argument za te prenose je, da bi se desničarjem to zdelo super. Ker oni mislijo, da bi bilo prav. In seveda utrjevanje občutka, da Slovenija drsi v totalitarnost. Ker sta vlada in civilna družba poskrbeli, da bo neumnosti in šuntanja konec vsaj na javni RTV oz. TVS.

Toda ni Pöschl tisti, ki je to rekel. To pravim jaz. Želim pa si, da bi nekaj takega rekel novi, četudi začasni direktor Televizije. Še več! Od direktorja Televizije pričakujem, da bo naglas povedal, da prenosa ne bo, ker prenosi demonstracij pač ne spadajo na javno televizijo. Da je zato skenslal prenos. Da bo imel toliko poguma — ali trde kože, zaradi mene —, da se bo izpostavil nadiranju in sramotenju s strani saboterske koalicije od Janše mimo Jančiča do Ruparja in njihovih zaslepljenih privržencev. Ne pa da se ven vleče s sklicevanjem na programsko-poslovni načrt! Birokrat zna biti vsak. 

Res bo treba nekaj ukreniti

In če že omenjam represivni aparat, imam še eno idejo.

Niti malo me ne preseneča, da so desničarji začeli ponovno pozivati k bojkotu plačevanja RTV prispevka. Potem ko so izgubili RTV iz krempljev, se jim je spet zazdelo too much, da je za deratizacijo oz. razdesničenje javnega zavoda še vedno treba plačevati 12,75 € na mesec.

Kot da ni dovolj, da se promovirajo kot zadnji poštenjakarji demokracije in varuhi svobode govora, nam zdaj hočejo še svojo intelektualno in kulturno škrtost in samozadostnost prodati kot državljansko nepokorščino!

Res bo treba nekaj ukreniti.

Sámo neplačevanje RTV prispevka ni kaznivo dejanje. Kaj pa pozivanje k neplačevanju? Se sme tako rekoč organizirano, politično koordinirano in sponzorirano, skozi medije in družbena omrežja pozivati k neplačevanju zakonsko predpisane fiskalne obveznosti? Bo dandanes že kar vse dovoljeno?

Moje priporočilo

Spomnim se enega od priporočil, ki jih je Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora dal vladi in ki je z bizarno inkriminacijo “povzročitve vznemirjenja oz. zgražanja v javnosti” povročil nemalo … — khm, vznemirjenja in zgražanja:

“Ministrstvo za pravosodje naj […] preuči tudi možnost za razširitev opisa kaznivega dejanja po prvem odstavku 297. člena KZ-1 iz ‘javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti’ še na ‘povzročitev vznemirjenja oziroma zgražanja v javnosti’.”

Strateškemu svetu priporočam, naj iz 35. priporočila vrže ven snežinkarsko “povzročitev vznemirjenja oz. zgražanja v javnosti” in namesto tega predlaga grožnjo z neko sankcijo tistim, ki z javnim pozivanjem h kršenju takih ali drugačnih zakonov, obveznosti, predpisov itd. povzročajo javnim institucijam in/ali gospodarskim subjektom materialno škodo. Da bo vsaj kaka korist od tega Strateškega sveta. Vlada pa naj to sprejme.

NAROČI SE
#pöschl #rupar #tvs #rtv
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke