Kulumne
#računalniki #vlada
Kako in komu komunikacijski začetniki delijo 13.000 računalnikov
Logo 05.11.2023 / 06.10

Premier ima prav. Ministrstev je preveč in delajo eno mimo drugega. So neučinkovita, nepovezana in funkcionirajo vrtičkarsko.

Komunikacijsko začetniško so tudi dopustili, da danes na dolgo in široko razpravljamo o tem, komu vse so bili računalniki v resnici namenjeni.
Marko Crnkovič/Fokuspokus

Zgodba o trinajst tisoč računalnikih Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP) prihaja za vlado ob res nepravem času. Kot da ne bi bilo že dovolj razočaranja zaradi počasne obnove po avgustovskih ujmah in sprotnih obilnih deževjih. Kot da ne bi bilo že dovolj notranjih razpok v koaliciji in izključitev iz največje koalicijske stranke. Kot da ne bi bilo že dovolj pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve in prvega moža policije. Kot da ne bi bilo že dovolj kritik na račun vodstvenih sposobnosti predsednika vlade in temu primerno slabih rezultatov javnega mnenja.

Ne, očitno še ni dovolj. Za povrh vsega se v tej negativni spirali pojavi še razpis, ki bi ga bilo najbolje javno razkriti vsaj julija — če ne vsaj napovedati še pred počitnicami —, pa bi bil danes okrog tega mir. Prava nirvana! Jesenski računalniški užitek in vsaj zato vsaj malo zadovoljstva.

Čeji

S tem v zvezi so na MDP očitno še enkrat rekli “ne”. “Ne, zdaj ne bomo nič povedali,” bi lahko sklepali, da so se julija odločili pristojni za komuniciranje na MDP, “jeseni pa bomo prijetno presenetili Slovence in Slovenke s trinajst tisoč novimi računalniki. Državljane je vendar treba digitalno opismeniti. To je naš cilj. To je zaveza koalicije, te vlade. Zato je to nakup, ki ga bodo gotovo vsi podprli in nas zanj brez dvoma pohvalili. Naredili bomo nekaj dobrega za Slovenijo.”

Tako bi mogoče lahko bilo celo res, če ne bi bilo teh nesrečnih čejev:

• če ne bi plačali računalnikov z denarjem, ki ni njihov, ampak davkoplačevalski;

• če ne bi bilo netransparentnosti;

• če ne bi bilo nedoslednosti;

• če ne bi bilo zraven še šibkih izgovorov in mlahavih argumentov;

• če ne bi šlo za sicer načelne upravičence, ki pa o vsem skupaj ne vedo nič; in

• če ne bi bilo ciljnih skupin, ki ob razpisu niti teoretično ne bi mogle biti vključene med prejemnike, zdaj pa so.

Majhno ministrstvo

Četudi je MDP majhno ministrstvo, ki že po vladnem razrezu budžeta ne more porabiti veliko denarja, to nikogar na Ministrstvu ne odvezuje dolžnosti, da javno razkrije namene nakupa česarkoli — tudi teh računalnikov. Da se s potencialnimi prejemniki tega dobrodelnega dejanja ne uskladijo glede količinskih potreb, zahtevane kakovosti računalnikov in rokov dobave.

In če smo že pri rokih: kako to, da je načrtovanje nakupa tako nespretno zgrešilo začetek šolskega leta? Zakaj smo se o računalnikih začeli pogovarjati šele konec oktobra? Vrtci in osnovne šole začnejo polno delovati že 1. septembra! Tudi začetek študijskega leta je MDP zamudilo. Sicer ne veliko, pa vendar.

S skrivanjem nakupa so odgovorni še podžgali vsesplošni dvom v poštenost projekta in našo sumničavost spremenili v obtožbe. S slabo in nepripravljeno komunikacijo pa so nazadnje samo še potrdili, da imajo dvomljivci prav.

Kaj pije vodo?

Komunikacijsko začetniško so tudi dopustili, da danes na dolgo in široko razpravljamo o tem, komu vse so bili računalniki v resnici namenjeni. Pa da je razpis nekdo nepričakovano razkrinkal, zaradi česar je bilo treba nujno najti izgovor. Socialno šibki, vrtci in šole ter prizadeti v poplavah so vedno ciljna skupina, ki je upravičena do vsega dobrega.

Če bi pri prvih treh skupinah utemeljitev še nekako pila vodo, pa julijski razpis nikakor ni mogel vključevati vizionarstva glede kataklizmičnih poplav, ki smo jih doživeli 4. avgusta.

In roko na srce, tudi šole in vrtci so z začudenjem in presenečenjem sprejeli informacijo, da se jim obetajo računalniki, o katerih niso vedeli nič. Veseli? Vsekakor. Toda nihče jih ni vprašal, koliko računalnikov že imajo in ali jih sploh potrebujejo. In če jih, koliko: 50, 100 ali 200?

19. junij 2022

Za nameček pa tudi na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje niso vedeli ničesar o dobrih namenih kolegov, ki načrtujejo našo digitalno preobrazbo. Odkod torej številka 13.000? Lepa, okrogla, sicer z nesrečno trinajstico na začetku. Denar, ki bi ga dobili štirje izbrani dobavitelji, pa skoraj pravično razdeljen na dobrih 1,6 milijona evrov za vsakega.

Premier ima prav. Ministrstev je preveč in delajo eno mimo drugega. So neučinkovita in nepovezana in delujejo po logiki vrtičkarstva. Ampak to sem mu v kolumni sporočila že nedolgo potem, ko je prevzel mandat. Prizanesljivo in z željo, da dokaže tudi svoj politični uspeh, ne samo volilnega. Prav tule na Fokuspokusu, 19. junija 2022.

 

 

 

 

NAROČI SE
#računalniki #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke