Kulumne
#tvs #rtv #romana tomc
O čem ta tožibaba Tomc sploh govori?
Logo 16.02.2023 / 06.10

To itak vsi delajo, ker kredibilno. Novost zadnjega špecanja je kvečjemu nesramno pomanjkanje občutka za dejansko stanje na RTV.

Romana Tomc na soočenju na lasnkih volitvah.
Fotografija: Aljoša Kravanja/Pop TV

O čem ta evrošpeckahla Tomc (SDS/EPP) sploh govori? RTV Slovenija je že dve, tri leta pod strogo, četudi ne vedno vaserdiht kontrolo stranke SDS — ali vsaj njenih podpornikov, simpatizerjev in nasplošno desničarjev —, ona pa si drzne pisno alarmirati skupino za spremljanje vladavine prava Evropskega parlamenta z breaking novico, da največja vladna stranka izvaja »nevzdržne pritiske na medije in neodvisno novinarstvo« na nacionalni radioteleviziji!

Pranje umazanega perila v tujini — v mojih čudovitih, referenčnih, certificiranih pralnicah — za slovenski (R)TV Žehtnik ni nič novega, niti za desnico ekskluzivnega. To vsi delajo, ker izpade kredibilneje. Novost najnovejšega tožarjenja je kvečjemu nesramno, žaljivo, ignorantsko in sprenevedajoče pomanjkanje občutka za dejansko stanje na RTV Slovenija.

Kronski dokaz, kronski trač

Kronski dokaz, da se gre Gibanje Svoboda »vojno« proti RTV, so za Romano Tomc »podatki o pritiskih, ki jih je objavil predsednik Programskega sveta RTV Peter Gregorčič«. Ta da je rekel, da je Mojca Pašek Šetinc, poslanka Gibanja Svoboda, od podpredsednika Programskega sveta RTV Andreja Prebila zahtevala, naj podpiše zahtevo za sklic izredne seje za razrešitev generalnega direktorja RTV What in mu — če ne podpiše — grozila z izgubo položaja predsednika uprave Save Turizma.

Prebil bojda tega sploh ni rekel in je Gregorčiča že demantiral. MPŠ pa bo predsednika Programskega sveta morda tožila zaradi »klevetanja in blatenja«. Tomc pa se je zaščitila z relativizatorjem: »če bi se te navedbe izkazale za resnične …«

356 znakov

Tu samo trije medklici.

Prvič: preiskovalna komisija DZ, ki ima v uradnem imenu ne več ne manj kot 356 znakov — »Preiskovalna komisija Državnega zbora o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine« — že zaradi imena samega ne bo nikoli uspešno opravila svojega dela. Niti ta konkretna, niti tiste s samo 150 ali 250 znakov dolgimi imeni. Ker z jezikovno birokratščino intimidira državljane in sámo sebe smeši s funkcionalno nepismenostjo in netransparentnostjo.

Nasplošno mislim, da se je Gibanje Svoboda nekoliko po nepotrebnem zaletelo z ustanovitvijo te komisije. Preveč časa in energije bodo porabili samo zato, da bi medijskemu in političnemu poflu dokazali, da ni nič drugega kot medijski in politični pofl. In da bi se opoziciji vrnili milo za drago za tri vsiljene referendume in za nerodnosti, ki jim jih povzroča s pobudo za presojo ustavnosti novele Zakona o RTV Slovenija.

In potem? Kaj se bo zgodilo, če ugotovijo, da je pofl res pofl? Bodo pozaprli te medije? Jih izbrisali iz razvida? Aretirali Tomašiča? Ne bi imel nič proti, ampak to se zagotovo ne bo zgodilo …

Predsednik in podpredsednik

Drugi in tretji medklic pa spet leti na RTV.

Če se mogoče kdo (upravičeno) sprašuje, po kateri logiki in komu se je Peter Gregorčič na lepem zdel tako pameten in sposoben in poznavalski, da se mu je uspelo prigrebsti na položaj predsednika Programskega sveta, potem se naj isto vpraša tudi za njegovega namestnika Andreja Prebila.

Kako je lahko postal predsednik Programskega sveta nek strojnik, ki zna čvekati o svojih političnih stališčih in čigar reference so omejene na primernost za Požarjev talkshow? In zakaj so po drugi strani za podpredsednika Programskega sveta inštalirali predsednika uprave podjetja, ki ima z RTV (vsebinami) še manj veze kot strojništvo? A se oni iz ljudi zajebavajo ali kaj?

In ja, pa še četrtič.

Na čelo Programskega sveta so postavili inženirja strojništva in predsednika uprave turistične firme — potem pa so še tako freh, da se pritožujejo nad namero vlade, da v red spravi ta totalno spolitizirani kupleraj?

Kaj nam hoče Urbanija dopovedati?

Toda vrnimo se k tožibabi.  

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je kot da poniknil — pa najbrž ne zato, ker bi se skrival pred Asto Vrečko —, Tomc pa pisari svoji največji fanici Sophie in ’t Veld, kaj da aktualni oblastniki delajo ubogi RTV Slovenija!

Naprej. Direktor TVS Uroš Urbanija je uvedel interno preiskavo, da bi ugotovil, kako se je lahko zgodilo, da je TVS v živo prenašala diverzantsko recitacijo Svetlane Makarovič na proslavi. Si predstavljate? Zgodi se nekaj vznemirljivega in sicer ne čisto nepričakovanega, direktor pa hoče sankcionirati tiste, ki so bili na licu mesta in niso gledali stran in so opravljali svoje delo naprej!

Kaj nam hoče Urbanija dopovedati? Da te kulturne pohujšljivosti ne bi smeli videti? Da bi verjeli, da se to ni zgodilo — ali celo ne vedeli, da se sploh je —, če bi terenska ekipa TVS pravočasno in poslušno prekinila prenos? Da bi TVS morala zavestno zamuditi once in a lifetime priložnost za prenos mehkega škandala v živo? Da je Urbanija za to v službi, da podpira predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada?

TVS nas mori

TVS nas mori z vedno več brezveznimi ali celo naravnost bednimi oddajami — da ne omenjam tistih, ki jih sploh več ni —, Romana Tomc pa se čuti dolžno »skrajno levo vlado« denuncirati v Evropskem parlamentu.

TVS ima vedno manj gledalcev in še ti, ki ji ostajajo zvesti, so vedno bolj jezni, razočarani in zdolgočaseni, pa seveda tudi neresni, neobvezni in neizobraženi. PR tožibaba SDS pa pisari pisma v Strasbourg!

TVS nas mori z vsiljivimi mnenji, preferencami in političnimi tiki na lepem prerojene, a bolj kot kdajkoli dolgočasne Vide Petrovčič. TVS nas mori z diskontnim poosebljenjem stupidnega in senzacionalističnega nergaštva Igorjem Pirkovičem, medtem ko on sam v isti sapi vlači v studio primerke, ki razlagajo, da je Svetlana Makarovič »simptom divjega kapitalizma«. Čakaj, what?!

TVS nas mori z oddajami, ki jih v skrbi za zdravo pamet in dobro počutje raje več ne gledamo. TVS nas mori z Možinovimi intervjuji, kakršen je bil tisti s Tomašičem, ali s temi sicer normalnejšimi ljudmi kot nazadnje s tem Muhovičem … — pri čemer pa voditelj ne more, noče in ne zna skriti, da je zato v službi, da s svojim občudovanjem in strinjanjem človeku naredi uslugo.

In pri vsem tem si Tomc jemlje pravico, da v Strasbourg pošilja dimne signale o pošasti »skrajno leve vlade«, ki da se plazi po Kolodvorski in si koplje brlog v trdnjavi SDS! To je višek nesramnosti! 

NAROČI SE
#tvs #rtv #romana tomc
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke