Kulumne
#miša molk #rtv #tvs
Miši Molk za slovo od Televizije Slovenija
Logo 13.04.2023 / 06.10

Miša Molk je glas in obraz, ki izginja. Eden od glasov in obrazov TVS, ki izginjajo. Eden od glasov in obrazov TVS, ki izginja.

Miša Molk ima toliko televizijskih obrazov, da se jih po mojem niti največji oboževalci vseh ne spomnijo. In če k temu prištejemo še funkcije za kamero, je jasno, da imamo opraviti z legendo naše polpretekle zgodovine pred malimi ekrani.
Fotogrsfija: Marko Crnkovič

Septembra predlani, ko sem Mišo Molk profiliral v svoji Večerovi rubriki Obrazi, sem nevede ominozno in napol preroško napisal: “Res je: Miša Molk ni več prva dama TV Slovenija — je pa gotovo edina, ki je to sploh kdaj bila.”

No, od danes je Miša Molk res preteklost. Z današnjim dnem se namreč izteka ultimat, ki ji ga je dal direktor TVS Uroš Urbanija. In sicer: ali bo z neko mlado TV kokljo izmenično vodila brezvezno tedensko rubriko v negledljivi in ponesrečeni oddaji Panorama — ali pa bo odpuščena.

Urbanijine ponudbe noben normalen televizijec s kilometrino in standardi ne bi sprejel niti v sanjah. Miša Molk še tem manj.

Pa saj to ni bila ponudba, to je bila direktiva. Še huje, to je bila podmukla ponudba z agendo: Uroš Urbanija je pravilno domneval, da je Miša Molk ne bo hotela sprejeti — in da mu bo s tem dala razlog, da se je znebi.

Publiko podcenjujoča preproščina

Rubriko Prestiž — vsak torek v okviru Panorame —, ki so jo hoteli Miši Molk poturiti, TVS na svoji spletni strani predstavlja takole:

“Rubrika Prestiž bo ponujala različne vsebine, ki se bodo navezovale na glamur in modo, življenjski slog, praznike, kulinariko in družabno dogajanje. Izbrana tema bo rdeča nit med gosti v studiu, ki bodo vedno znani obrazi iz sveta televizije, glasbe, športa, in zanimivimi prispevki s terena iz Slovenije in tudi iz tujine. Rubrika bo iskala pozitivne in sproščene teme, ki bodo gledalcem osvetlile malce drugačen pogled na vedno aktualno dogajanje.”

Publiko podcenjujoča preproščina informativnih oddaj je vsaj navzven najbolj prijazen in všečen vogal nacionalkine vase sesedajoče se programske in profesionalnostne infrastrukture. A te “pozitivne in sproščene teme” in — o, groza! — “malce drugačen pogled na vedno aktualno dogajanje” so za desničarski prevzem TVS enako pomembne kot drugi in tretji vogal. Govorim o preostalih dveh trdih, ideoloških, indoktrinativnih, družbenopolitično pizdečih temah drugih voditeljev in urednikov in o politikantskih, pravnih, upravnih, menedžerskih, kadrovskih uzurpacijah, akrobacijah in mahinacijah vodstva in Programskega sveta.

Kurirano za telebane

Nekoč priljubljeni voditeljici, ki jo še danes včasih radi gledamo, so že prej ponudili vodenje ali sovodenje še bolj estradno tračarske Panoramine rubrike Magnet — “zabavna kultura”, ampak “poglobljeni prispevki”, a veste —, kar pa je diva tudi zavrnila.

O teh novokomponiranih, neprofesionalnih, tabloidno naravnanih oddajah za nerazgledane ljubitelje razvedrilno poenostavljenega, za telebane kuriranega informiranja Miša Molk razmišlja podobno kot jaz. In ker je (bila) še vedno zraven, se je sama ponudila, da bi koncipirala oddajo ali rubriko, ki bi (bolj) pasala v koncept. Kar je vodstvo z gnusom zavrnilo. Prestiž ali nič. Kaj pa če bi morda spet delala podkaste? Ne, ker to ni informativni program. Da ni? Zakaj pa ima lahko Tanja Starič podkaste? Pa spet mučna tišina na sestanku.

Korifeja à la Miša

Po mojem Urbanija ni takšen bedak, da bi za položaj (so)voditeljice novodobnega televizijskega šodra resno razmišljal o korifeji à la Miša Molk. To samo potrjuje domnevo, da se je je hotel znebiti.

Miša Molk je bila zadnje čase res redko pred kamero. Nazadnje je pred dvema mesecema vodila predstavitev evrovizijskega komada od Joker Outov, pred tem pa bog ve kdaj. Aja, predlani novembra je še imela mesečno oddajo Z Mišo, ki jo je nova desničarska metla nameravala že prej ukiniti. Nakar je izbruhnil še škandal v rdečem baru zaradi domnevno vsiljenega — nepooblaščenega, nedogovorjenega — razkritja lezbištva njene #MeToo gostje Mie Skrbinac (v predpredzadnji oddaji).

Totalno ponižanje

Resnici na ljubo je treba povedati, da je deadline tega ultimata — torej četrtek, 13. aprila — ponosna in trmasta kot je — po Urbanijini grožnji z izredno odpovedjo delovnega razmerja določila oz. biriču predlagala Miša Molk sama. Domnevam, da se je s tem hotela vsaj sama pri sebi izogniti totalnemu ponižanju.

Res pa je tudi, da ima Miša Molk dovolj delovne dobe za upokojitev. Zato njena defenestracija s TVS vsaj v eksistencialnem smislu ne bo tako tragična. Razen če odpust ne bo vplival na višino njene pokojnine. Na te reči se ne spoznam, Miša sama mi pa tudi ni povedala.

Po krajšem telefonskem pogovoru včeraj popoldne sva bila dogovorjena, da mi bo razložila še nekaj podrobnosti v zvezi s tem neljubim, celo sramotnim kadrovskim dogodkom, vendar ji ni uspelo poklicati oz. odgovoriti na moje klice. Po lastnih izjavah je bila namreč zadnje dni precej indisponirana.

Desničarska deratizacija

Izredna odpoved delovnega razmerja Miši Molk paše v kontekst desničarske deratizacije Televizije Slovenija, ki jo s podporo generalnega direktorja RTV, neodpoklicljivega in nenadjebljivega Programskega sveta RTV, alt-right medijske greznice in opozicije na čelu z SDS pa do histerije našuntanega javnega mnenja izvaja direktor TVS.

Vodstvo RTV oz. TVS bo nogo Miši Molk prodajalo kot pravičen varčevalni ukrep, češ, ena lena, nekoristna preužitkarica manj, prisesana na iks-krat 12,75 evra “prisilnega” prispevka. S kakšnimi gnusobnostmi bodo potezo zagovarjali ostali primitivci, pa tudi že vemo vnaprej.

Morda se ta Urbanijina juhala ne bo pojedla tako vroča, kot se je skuhala. A naj samo opomnim, da še ni eno leto, odkar je Urbanija Vesni Pfeiffer in Saši Kranjcu samo žugal zaradi domnevnega prekrška in ob tem uvedel “notranji nadzor”. Zdaj pa mu je greben očitno zrasel že tako visoko, da si upa že odpuščati ali vsaj groziti z odpuščanjem.

Retro tolažilni predmet nostalgije

Miša Molk je glas in obraz Televizije, ki izginja. Eden od glasov in obrazov Televizije, ki izginjajo, in Televizije, ki izginja.

Pred kratkim smo se v neki novinarski druščini pomenkovali, kako hitro smo se navadili, da ob ponedeljkih ni več Studia City. (Res pa je, da se ne bomo navadili — ker se nočemo navaditi — na Areno.) Marcel Štefančič je po manj kot letu dni samo še tolažilni predmet TV nostalgije. Kako fajn je TVS nekoč bila.

Tak malo bolj retro tolažilni predmet nostalgije bo zdaj Miša Molk. Glasovi izzvenevajo, obrazi izginjajo. Pa ne zato, ker bi se starali, gubali, hripeli, botoksirali, bledeli — ampak zato, ker se je nekdo pet, deset, dvajset let prezgodaj odločil, da bo utišal glasove in izbrisal obraze, ki so gledalcem nekaj pomenili in bi še vedno lahko.

Ljudje, ki imajo na RTV in TVS oblast, so se odločili, da je treba popucati vse, kar bi še lahko spominjalo na Televizijo, kot je nekoč bila. In to delajo brez znanja, vednosti in empatije, kako to praznino napolniti z novimi občudovanja vrednimi glasovi in obrazi. Ker to je danes TVS. To je vse, kar je ostalo od porazvedrilnjenega Informativnega programa. Sanitetna praznina, pametovanje, namišljeni prestiž in patetika, preproščina, teženje, nerganje, moralka in sproščeno, a poglobljeno afnanje.

NAROČI SE
#miša molk #rtv #tvs
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke