Kolofon
#branost #internet #Fokuspokus
Top 13 MC tekstov leta 2022: 1000 tipkanih
Logo 30.12.2022 / 06.10

Pojavlja se problem trivialnosti: kako narediti relevanten izbor, če pišeš trivialno o resnih zadevah, o trivialnih pa resno?

"Izbor ni odvisen od namišljene ali dejanske družbene pomembnosti dogajanja, o kateri pišem — ker ni razloga za domnevo, da je za družbo pomembno to, kar je ljudem zanimivo."

Glede na to, da v enem letu napišem 150 do 200 tekstov — ali drugače povedano skoraj “tisoč tipkanih” —, ne morem in nočem biti preveč izbirčen za svoj lastni the best of. Imam evidenco, a nimam pregleda. Obstaja pa tudi problem trivialnosti: kako narediti relevanten izbor, če pišeš trivialno o resnih zadevah, o trivialnih pa resno? (Saj veste, kdo je to rekel?) Meje so zabrisane. Nimam več primerjalno hierarhičnega odnosa do svojih tekstov. Seveda sem z nekaterimi še vedno zadovoljnejši kot z drugimi, ni pa to razlog, da bi jih po teh merilih prioritiziral.

Moj izbor tudi ni odvisen od namišljene ali dejanske družbene pomembnosti dogajanja, o katerem pač pišem — ker ni nobenega razloga za domnevo, da je za družbo res pomembno to, kar je več ali manj posameznikom zanimivo.

Tako da … — to je to. Kronološko nazaj.

1. SDS: “V bistvu smo zmagali, ker so nas premagali fašisti.” (28. 11. 2022).

Referendumska zmaga je Pirova zmaga. Šampanjcev ne bomo odpirali, ker nima smisla. Stanje je zaskrbljujoče. Zvonijo vsi alarmi.

“Desničarji nam bodo vedno bolj srali na glavo s tem, da jih je strah in da živijo pod fašistično oblastjo. Še bolj bodo obračali dejstva. Se še bolj bodo delali zatirane, utišane. Še več nakladanja, laganja in manipuliranja bo. Še huje bo. Več ko bodo doživeli porazov, huje bo.”

2. Ali razen škodoželjnosti do SDS še obstaja razlog za veselje ob zmagi NPM? (14. 11. 2022).

Njena zmaga je nezaslužena, a pomirjujoča. Neko zadoščenje je. Levica se je spet dokazala, desnica pa očitno še ni odpisana.

“Zmaga NPM je tolažilna tudi zato, ker postavlja na laž pomembnost propagandnega aparata desnice, sestavljenega iz metod SDS, iztrčavanja njihovih poslancev, hitro kopnečega in marginalnega, alt-right medijskega pogona, in agresivnosti družbenih omrežij.”

3. V prvem krogu ni zmagal jastreb desnice. Zmagala je raca desnice. (24.10.2022).

Glasovi za Logarja so bili glasovi optimistov za normalno desnico, kakršne pa zaenkrat nikjer ni in je žal še lep čas ne bo.

“Del Logarjevega uspeha je mogoče pripisati tudi privoščljivim, preračunljivim volilcem vsaj rahlo desne ali neleve usmeritve, ki bi iz neke državljanske trme volili SDS — ker ne levičarjev! —, če se jim ta ne bi zafržmagala s svojim radikalizmom in podivjanostjo pod Janšo.”

4. Ne plešemo tako, kot je rekel Golob. Plešemo tako, kot hoče Janša. (17. 10. 2022).

Put on your red shoes and dance the blues. Mnogi živijo v iluziji, da so na varnem, ker je SDS zdaj v opoziciji. Kruta pomota!

“Mi bi radi plesali. Z Golobovo spodbudo, a ne tako, kot reče Janša. Radi bi plesali in mahali, se dekoltirali in tetovirali kot Urška Klakočar Zupančič. Ampak ne moremo ali ne znamo več, ker so nam te pizde desničarske uzurpirale mentaliteto. Vzele veselje in občutek za ritem.”

5. SDS teži s testiranjem na droge vedno, ko je v opoziciji (13. 9. 2022).

Njihovi testi so negativni, drugi pa se nočejo testirati — ergo so na drogah. Tranzicijska elita od bulmastifov do Fotopuba.

“Troli s Trstenjakove so videli Mesca, kako si grize nohte in se praska ali si vrta po nosu. Res. Razen da so poslanci SDS bolje plačani od anonimnih kretenov iz njihove pregovorne kleti, med njimi ni bistvene razlike. Poslansko strategijo SDS inspirira internetni primitivizem.”

6. Dežela vaških opravljivk: Včasih prav pride, če je človek mrtev — ali lév (29. 8. 2022).

Komunisti so nekoč pobijali domobrance, danes pa (kot) levičarji posiljujejo na GHB. To je to. To je poanta steklih desničarjev.

“Ponavljam: Slovenija je dežela vaških opravljivk, ki se unisono zgražajo nad lifestyle dekadenco — ali po domače nad kurbarijami. Specifični domačijski dodatek pa je, da desničarji praviloma pripisujejo krivdo za razvrat svojim političnim nasprotnikom.”

7. Predsedniška zapuščinska razprava: Še 171 dni Pahorja — nakar Antipahorke (4. 7. 2022).

Mislite, da bo naša kraljica Elizabeta priljubljena, če se bo za razliko od kralja Boruta oglašala in karala svoje podložnike?

“Pahorju so zamerili, da ni bil na okopih bojev proti prejšnji vladi. Ni bilo dovolj, da je diplomatsko izražal nestrinjanje z Janšo. Ampak ker ni kolesaril, so ga imeli za kolaboranta. Aja, pa da je kralj Instagrama. O tem res ne bi. Ker to spada k zgražanju nad čevlji UKZ.”

8. Ka-ta-stro-fa Pa-no-ra-ma: Preneumna, da bi bila politično pristranska (2. 6. 2022).

Čeprav končni učinek oz. slab vtis oddaje ni političen, temveč “samo” medijski, oddaje seveda ne bi bilo brez političnih ambicij.

“Ker sem vsega hudega navajen, ne bom rekel, da je to novo dno novinarskih vsebin na TVS oz. RTV. A dejstvo je, da je ta oddaja doslej najodločnejši in morda tudi najbolj premišljeni korak k tabloidizaciji javnega servisa. Tako si nove metle predstavljajo gledljivo televizijo.”

9. Dan zmage z Marcelom: Kot 9. maja 1945, ko so partizani vkorakali v Ljubljano (10. 5. 2022).

To bo ostalo zapisano v zgodovino ljubljanske sociale in slovenskih medijev. O tem bomo še dolgo ponosno razlagali zanamcem.

“To sinoči je bila bolj predstava kot oddaja — vsaj za nas v dvorani, ki smo dogajanje spremljali fizično —, obenem pa tudi bolj statement in subverzija in razvedrilo kot pa informativna vsebina. Temu primerno je dvorana pozdravila narodnega heroja Marcela s stoječimi ovacijami.”

10. Let’s dance: Urška Klakočar Zupančič proti psevdopsihoanalitičnim prostakom (22. 5. 2022).

Je Slovenija res seksistična in šovinistična? Ne. Šank kot marginalija ni bil nikoli merodajen. Tudi družbena omrežja niso.

“Zakaj se zdi javnosti z mediji vred vredno zgražati se nad primitivnimi, psevdopsihoanalitičnimi pripombami prostakov kot Vodeb in asociacijami antikomunističnih moronov, ki so jih predsedničini rdeči čevlji spomnili na domobransko kri, prelito med bratomorno vojno in po njej?”

11. Aleluja, Janša spet enkrat obsojen! (22. 5. 2022).

Janši privoščim, da je fasal tri mesece pogojno. Upam, da Matozu ne bo uspelo z zahtevo za varstvo zakonitosti. Držim pesti.

“Že vodja opozicije ne sme biti dezinhibiran primitivec, predsednik vlade pa še tem manj. Kakšna država pa smo, če vodja opozicije novinarki in urednici javno reče, da sta prostitutki — ki da se kurbata za nekdanjega predsednika države, nakar postane še predsednik vlade?!”

12. Kula ni več. Kula ni več. (Pa še marsikoga.) Zdaj gre za Svobodo! (25. 4. 2022).

Golobu prerokujem, da bo vladal vsaj dva, če ne tri zaporedne mandate. Prihaja čas stabilizacije in normalizacije politike.

“Golob nam ne more garantirati, da se bosta pod njegovo vladavino cedila samo med in mleko, niti mu tega nismo dolžni verjeti. Tudi ne moremo vedeti, kaj vse bo od obljubljenega uresničil. Lahko pa se zanesemo, da se bo z novo vlado začela plašno in počasi vračati normalnost.”

13. Posameznik, ki se piše Janša, v vojni z mediji zmaguje kot za stavo (19. 3. 2022).

A od te Pirove zmage bodo nekaj imeli samo njegovi lešinarski kibici. Razdelili si bodo plen. Posameznik jim ga bo prepustil.

“Kakšna nesramnost! Vlada si nastavi Programski svet, ta imenuje vladi všečnega gen. dir. RTV, ta spet sebi všečnega direktorja TVS, ta odg. ur. Infoprograma … — nazadnje pa premier ne krivo ne dolžno Tanjo Starič napizdi, ker TVS ni s kraja dogajanja pokrivala izleta v Kijev!”

NAROČI SE
#branost #internet #Fokuspokus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke