Kolofon
#internet #Fokuspokus #branost
Top Ten + 1 najbolj branih marčnih člankov na Fokuspokusu
Logo 01.04.2023 / 06.05

Nazadovanje, poneumljanje, (samo)degradiranje, zapiranje, kenslanje, trivializacija, afnanje, lumpenproletarizacija itd.

Top Ten + 1 najbolj branih decembrskih tekstov na Fokuspokusu

1. Vesna V. Godina (22. 3. 2023): Slovenska šola mora nehati sistematično poneumljati otroke.

Psihologi, pedagogi, socialni delavci in drugi še vedno razpravljajo o temah, o katerih so razpravljali že pred desetletji.

“Iz šol je treba izgnati logiko tekmovanja za učinek, ki se meri s točkami na testih in zunanjih preverjanjih. Neoliberalna ideologija, v kateri je pomemben samo učinek oz. produktivnost, iz otrok dela brezčutne karieriste brez interesa za znanje. Pomembna jim je samo ocena.”

2. Tereza Vuk (20. 3. 2023): Kakšna štacuna nima čikov pa pira?

Kam nej zdej hodim kupovat? V Hoferju majo kao boljš to, V Lidlu boljš ono. Pa ne bom zdej špancirala iz ene štacune v drugo.

“In pol hodim po trgovini, vse prečekiram, pa mi je vse predrago. Dat za pivo 2 evra 50. V lokalu pa ni problem. Pa čiki, pa trava … Logično, da mi je pol vse predrago. Od kdaj je vece papir tok drag? Kr neki. Sam srat ipak morš. Sploh če spiješ tok pirov za 2 evra 50.”

3. Tereza Vuk (6. 3. 2023): Slovo od kafane: Konc našga okoliša zarad enga vila bloka.

V petek poslovilc. Itak, da pridejo vsi. Nazdravili bomo na najboljšo kafano za Bežigradom in kej pojedli. Plesali, se smejali.

“Lokal z najboljšim vrtom na našmu koncu. Dopoldan učiteljce iz šole in penziči iz doma. Lokal, iz kerga sem letela fulkrat ven. Spoznala bivšga tipa. Lahk rečeš, da ti je zmanjkalo keša, pa da boš drug dan prinesel. In lokal, kjer me šefe ne streže, ker sem enkrat uletela koma.”

4. Vesna V. Godina (2. 3. 2023): Čemú tolikšno sovraštvo do miru? Čemú tolikšno navdušenje nad vojno?

Zavzemanje za mir ni isto kot zagovarjanje Putina. Enačaj med obe stališči je postavil NATO. Zakaj, je jasno iz tega, kar sledi.

“Ja, res: čemú tolikšen odpor do miru? In tolikšna podpora vojni? Naslednje, tudi ključno vprašanje, povezano s prvim, pa se glasi: zakaj so danes mirovniki nepopularni, celo sovražniki? In tretje vprašanje, povezano z obema prejšnjima: od kdaj so mir in mirovniki problem?”

5. Vesna V. Godina (29. 3. 2023): Razpad socialnega dialoga. Polomija. Vlada ne ve, ne zna, ne razume.

Če bo vlada uresničila posebni plačni steber za privilegirano zdravništvo, bo to zadnje, kar bo naredila. Oziroma predzadnje.

“Vlada je že od začetka živela — in zdi se, da še kar naprej živi — v zmotnem prepričanju, da je politika enostaven posel. Da gre samo za dober načrt. Da se dogovorimo. Da se dogovora držimo. In da se na dogovorimo tudi z drugimi družbenimi subjekti, ki niso del vlade. Pa bo.”

6. Marko Crnkovič (7. 3. 2023): Literatura in lajf Tereze Vuk (1.): “Jaz imeti kolumna. Dejstvo.”

Ima ful fanov, ker odprta knjiga. Patetično bi rekel — kar pa seveda ne bi pasalo v kontekst —, da dušo in srce nosi na dlani.

“Pred skoraj osmimi leti sem dobil email od neke ženske po imenu Tereza Vuk. Bila ni ne prva ne zadnja, ki se mi je ponudila, da bi pisala kolumne — a s to razliko, da mi je že v tistih par stavkih dala vedeti, da bo ona “sto posto” kolumnistka Fokuspokusa.”

7. Marko Crnkovič (20. 3. 2023): Urška Celine Klakočar Zupančič Dion: Državni zbor ima talent.

Želimo si trivialnosti, ker nas politika dolgočasi, potem pa pripominjamo, da se to ne spodobi, ker da je resna zadeva.

“Afnanje politikov v medijih in za medije spremljamo že dolgo, predolgo. Meni samemu se to zdi precej mimo. Opozarjam pa, da se vse do Pahorjevega instagramskega udejstvovanja skoraj nihče (razen mene) ni usajal nad domnevno degradacijo političnih funkcij, ki da jo to povzroča.”

8. Marko Crnkovič (21. 3. 2023): Kaj bi Janša brez Rusije in Tanje Fajon.

SDS je dumbing down politike in demokracije. In to bo trajalo, dokler ne bo večina vsega verjela in bo Slovenija po njeni meri.

“Ne bi nas ne smelo ne moralo brigati, s kakšnimi navidez avtodestruktivnimi neumnostmi se SDS ukvarja. Kot da nas prepričuje, da je vlada najbolj pametna brez konkurence. A za tem je cunning plan in dumbing down: v SDS se bodo delali boge in nore, dokler jim večina ne bo verjela.”

9. Vesna V. Godina (8. 3. 2023): “Dobre babe”: Ostarele starlete, natakarice, najstnice, političarke.

Preprečevanju samodegradacije v sferi politike služijo suknjiči in dovolj ohlapna oblačila. To seveda ni stvar okusa. Ali stila.

“Izpostavljanje delov telesa, ki dobro izgledajo — kar so ponavadi noge ali oprsje — je pri ženski, ki ima petdeset ali šestdeset let, še bolj groteskno kot pri najstnici. In še tem bolj, ker poglede, ki so jih zaradi svoje grotesknosti deležne, ženske same berejo kot pohvalo.”

10. Marko Crnkovič (28. 3. 2023): Lumpenproletariat demokracije in človekovih pravic nastopa na TVS.

Gostje, ki jih vabijo pred kamere Možina, Pirkovič, Petrovčič, so res “pošasten padec meril”, a čisto v duhu časa. Normalizacija.

“Danes je normalno, da demagogi kot Primc in butli kot Tomašič nastopajo na televiziji, ker je jih itak kot dreka na vsakem Facebook ventilatorju. Normalno je, da tak folk velja za kultivirane, ker zgledata kot simpatično poredna, vendar prijazna, četudi cinična strica.”

11. Marko Crnkovič (6. 3. 2023): “Pionirski medijski projekt, ki je presegel vsa pričakovanja” — pesimistov.

Nova24TV in drugi desni vibratorji v službi dobrega počutja nikoli zadovoljnih pripadnikov, privržencev ustanoviteljske sekte.

“Desni medijski kontekst je na nedefiniran način vedno prisoten. Je v zraku in vpliva. Desničarski novinarji se množijo in prehajajo na RTV. Ta je leto po volitvah še pod škornjem SDS. Mnogim, tudi ustavnim sodnikom, ne le piškotnim komentatorjem, se to zdi normalno in dopustno.”

NAROČI SE
#internet #Fokuspokus #branost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke