Kolofon
#internet #Fokuspokus #branost
Top Ten + 1 najbolj branih tekstov februarja na Fokuspokusu
Logo 01.03.2023 / 06.05

Prazniki, proslave, pop in trači: Svetlana. Laibach. Joker Out. Pa Tina G. za valentinovo. Pa Brigita Pavlič je še vedno z nami.

Top Ten + 1 najbolj branih tekstov februarja na Fokuspokusu.

1. Marko Crnkovič (8. 2. 2023): Prešernova proslava: Tresla se je gora, rodila se je Sapramiška. | V čem je razlika med Svetlano in samorehabilitiranimi odlikovanci? Razen da ima stara vešča več zaslug in stila, ni razlike. | Kakšen ekskluzivistični fanatizem to mora biti, da zavrneš čast samo zato, ker misliš, da si je nekdo drug ne zasluži! In kakšen samovšečni fanatizem mora biti šele to, da si pozneje pripravljen sprejeti isto čast, ker si si v glavi racionaliziral, da so se okoliščine spremenile?

2. Vesna V. Godina (9. 2. 2023): Bravo, Ema! Bravo, Svetlana!Povzročati nelagodje je eno redkih konstruktivnih dejanj. Ker človeka prisili razmišljati. Ni socializacije brez represije.Vsaka socializacija je strukturno represivna. Socializacija brez represije ne obstaja. Nihče, v nobeni družbi, se ne more učlovečiti, ne da bi to bilo povezano s podreditvijo. Z ukalupljanjem. Z represijo. In z visoko ceno, ki jo posameznik za to plača.

3. Marko Crnkovič (28. 1. 2023): Brigita Pavlič (1962–2023): Prvotni red v časovno-prostorskem kontinuumu. | Zakaj je bila tako posebna in pomembna? Ne vem. Ne morem reči več kot to, da je bila zame posebna in pomembna v pravem trenutku.Zdaj so že tri sošolke neopravičeno odsotne. Pred tremi leti je šla Dragica, lani Vesna in zdaj še Brigita. Razredne fotografije postajajo kot tiste iz Back To The Future, na katerih ljudje zbledijo in izginejo, dokler Marty McFly ne vzpostavi reda v time-space kontinuumu.

4. Marko Crnkovič (23. 2. 2023): Oj, Triglav, moj dom: Neue slowenische Fun ali Krst pri Planici 2023. | Laibachova instantna pop klasika z duom Silence, Severo Gjurin in Tomijem Megličem. Genialna apoteoza današnjega slovenstva.Novi Oj, Triglav, moj dom je bil času primerno trivializiran v duhu najbolj eklektične pop glasbe, kar si je lahko v slovenščini in po slovensko predstavljamo. To je bila neverjetna kombinacija, ki všečno, fascinantno inkorporira vse živo, ne da bi jo kdo osumil intelektualiziranja.

5. Tereza Vuk (6. 2. 2023): In kdo je pol debil? Tko se Joker Outom sladko jebe …

Eni te obožujejo, ta drugi sovražijo. Vprašte mene z novo knjigo. Za ene debil, za druge skor genij. Jaz pa sam vidim svoj cilj.Zakaj se folk buni, da so bli Joker Out kr tko izbrani? Mogoče ni fer, ampak zakaj ne bi enkrat tko probali? Je fer, da morjo moji frendi pošiljat tekste na založbe, pa niti odgovora ne dobijo? Jaz sem pa pri Beletrini dobila sam urednika, pa sploh nisem vedla, kaj bom pisala.

6. Tereza Vuk (20. 2. 2023): Odpreš frizeraj in te briga za faks. | To tud mene fuka. Nobenih delovnih navad nisem nikol imela. Ker polno rit vsega. In to pol ostane za forever. In si pač luzer.Sam glih uni iz ta revnih družin neki dosežejo v življenju. Sem mela frendico v otroštvu, k mi ni šlo v račun, zakaj z mamo živita na 20 kvadratih, mi pa v tok velikem. Ampak punca ni obupala. Hodila je v šolo, nabirala same petke in si rekla, da bo v življenju neki nardila.

7. Darinka Pavlič Kamien (12. 2. 2023): Golob: “Evo, to je Tina. Ona je moje zasebno življenje.”Naše državne proslave so bile vedno priložnost za razdvajanje. Idealno gojišče za poglabljanje ločnic med levimi in desnimi. | Pozornemu očesu ni ušlo, da razen premierovega rahlega prikimavanja med njima ni bilo opazne komunikacije. Ne verbalne ne telesne. Nihče od njiju ni drugega prijel za roko, jo stisnil v znak podpore ali za prenos moči in energije. Tudi ona se na sedežu ni premaknila bolj k njemu.

8. Marko Crnkovič (5. 2. 2023): Freak Out Joker Out: Da ne bo pozneje kakih frustracij …Predstavitev slovenske skladbe za Evrovizijo 2023 niti skeptičnih navdušencev ni mogla pustiti hladnih ali kaj šele razočaranih.Slovenija že vsaj od Zale in Gašperja — ki pa nista bila strictly commercial — leta 2019 ni poslala na Evrovizijo tako solidnih in simpatičnih izvajalcev. Joker Outom želim vso srečo in bom za njih držal pesti. Vendar si naj ne delajo utvar. Niti narod. Da ne bo frustracij.

9. Marko Crnkovič (16. 2. 2023): O čem ta tožibaba Tomc sploh govori?To itak vsi delajo, ker kredibilno. Novost zadnjega špecanja je kvečjemu nesramno pomanjkanje občutka za dejansko stanje na RTV.TVS ima vedno manj gledalcev in še ti so jezni, razočarani, neresni in neizobraženi. Mori nas s političnimi tiki prerojene, a bolj kot kdajkoli dolgočasne Vide Petrovčič. Mori nas s stupidnim Pirkovičevim nergaštvom. Toda Tomc se čuti dolžno denuncirati levičarje v Strasbourg!

10. Tereza Vuk (13. 2. 2023): Za valentinovo mu dajte vsaj en blowjob. | Za koga spoznat je treba ven hodit. Govort s kom, se pecarit. No, tud po netu se lahko s kom zahvataš, sam jaz sem za na direkt.Čakam pomlad, da spizdim na Primorsko. Ležala bom pod lipo in pisala novo knjigo. Ampak se bom mogla navadit. Mogoče ne bom več hotla v Ljubljano. Mogoče se zaljubim v Primorca. Bova na valentinovo brala Mladoporočenca iz ulice Rossetti. Nova Tereza. Ah, da mi je to videt …

11. Marko Crnkovič (24. 2. 2023): Čakajoč na Godota: Za kaj vse ne bi smelo biti prostora na TVS? | To z RTV se žal ne bo dobro končalo. Neglede na odločitev Ustavnega sodišča. Do takrat pa raje šimfajmo zdaj ene, zdaj druge.Za to, da nam ne bi bilo treba gledati groznih prispevkov, ne rabimo niti novega zakona o RTV, niti novega generalnega direktorja ali predsednika uprave, niti nove odgovorne infourednice. Ali kaj šele novega Sveta. Da se to ne bi smelo dogajati, je jasno vsakemu začetniku.

NAROČI SE
#internet #Fokuspokus #branost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke