Kolofon
#internet #branost #Fokuspokus
Top Ten + 1 najbolj branih marčnih tekstov na Fokuspokusu
Logo 31.03.2024 / 06.05

8. marec je dan žena, 21. marec pa dan SDS; prihodnost desnice je ženska; zdravniki, Murko, Panorama; Gaza, groza, genocid.

Fokuspokus. Že od 2015.

1. Marko Crnkovič (4. marca 2024): Milosavljević proti Panorami (in obratno): Mnogo hrupa za nič.

Profesorja s FDV se je lotilo nekaj nepomembnih, užaljenih desnih novinarjev, povezanih z easy come, easy go tračarsko oddajo.

Poleg Tarče in Tednika je bila Panorama brez konkurence najresnejši in najhujši poskus TVS, da bi konkurirala poceni, plehkim medijem. Toda če je tabloidnost v svojem populizmu že sama po sebi desničarska, konservativna, je treba priznati, da Panorama sama ni bila desničarska oddaja. Bila je vsebinsko preneumna, da bi bila tako ali drugače politično pristranska.

2. Marko Crnkovič (11. marca 2024): S sociologijo nad biologijo: Mamicam za 8. marec v svinčenih 70. in dandanes.

Če so ženske danes še vedno eventualno neenakopravne, to ni problem ustroja družbe, temveč bolj posledica razlik med spoloma.

Feminizem ni več to, kar je nekoč bil. Pred stotimi leti in več so se ženske borile predvsem za emancipacijo, enakopravnost in za univerzalne človekove pravice, za katere se je takrat zdelo, da pripadajo samo moškim, zraven pa so našle čas in voljo tudi za mednarodno mirovništvo. (Danes temu zadnjemu rečejo »feministična zunanja politika«, česar pa skoraj nihče ne razume ali kaj šele odobrava.)

3. Tereza Vuk (4. marca 2024): Naju dva z Murkotom bojo itak enkrat cenzurirali.

Folk pričakuje, da sem fucking klovn. In sprejmem to vlogo. In nobenmu ne škodujem. Izigravam debila pred publiko. Isto k Murko.

Men je model. In če bi poslušali kakšne intervju, bi vidli, da je Murko daleč od tok glupga, za kakršnega ga ma folk. Noben ni rekel, da je on en težek znanstvenik, sam točn ve, kaj dela. Vsi vemo, česa smo sposobni. Eni več, eni manj, sam vsi probamo preživet. On pač s kretensko muzko, provokativnimi koledarji, pa šalčke pa svašta prodajat.

4. Vesna V. Godina (13. marca 2024): Moj zdravstveni dan: Kako neoliberalcem dopovedati, kako deluje zdravstvo?

Sedeti na dveh stolčkih je udobno. Še posebej, če ti to sedenje plačajo drugi. Če plačaš sam, pa lahko postane hitro neudobno.

Bodimo odkriti: tudi tisti, ki bi zdaj hoteli, da država plačuje njihove zdravstvene storitve pri zasebnikih, bi ob resni bolezni, ki zahteva dolgotrajno, drago zdravljenje, pričakovali, da bo to plačala država. Pri privatniku. Morda celo v tujini. Ker je jasno, da tega ne bi plačali sami. In potem bi spet privlekli na dan svoj mikro neoliberalni argument: če plačujem zdravstveni prispevek, imam pravico odločati, kje in kako ga porabim.

5. Marko Crnkovič (19. marca 2024): Verjetno še ne zadnja faza SDS: Neke nove punce na politični sceni.

Žametna kontrarevolucija po meri mladega človeka. Pink in cute fašizem s človeškim obrazom. Prihodnost skrajne desnice je ženska.

Desničarji se zdaj šlepajo na ekransko simpatične punce, ki legitimirajo njihove zblojene teze. Ker Karin in Zala v bistvu govorita točno to, kar govorita Grims ali Mahnič. Zato pravim, da je bila to genialna poteza SDS. Po mojem celo desničarji sami — še posebej pa mladi nasploh — težko gledajo te bizarne modele, ki so doslej vedrili in oblačili. Karin in Zalo pa ja, absolutno. To pa za marsikoga ni problem.

6. Marko Crnkovič (22. marca 2024): Na Kongresnem trgu je zasmrdelo po pomladi.

SDS je dosegla točno to, kar je hotela. Naredili so se vidne in slišne in prepričljive kot že dolgo ne. Mediji so padli na finto.

SDS perfidno kombinira svoje politične stratageme. Prejšnji teden so predlagali smešen referendum o (ne)podpori vladi; predvčerajšnjim so prefrigano prepričali DS, da je treba DZ naložiti ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju Golobovih podjetij in nezakonitem financiranju GS; za krono vsega pa so pripravili veselico na Kongrescu in privabili medije, ki še niso dojeli, da je vse to usklajeno.

7. Vesna V. Godina (20. marca 2024): Gaza, groza, genocid — nas pa zanimajo samo šunke in potice.

Kar danes gledamo v Izraelu, je največji zločin po koncentracijskih taboriščih v 2. svetovni vojni. Ali celo večji od tistega.

Iz koga se tu ZDA in EU delata norca? Iz naivnih in butastih Evropejcev in Američanov? Iz naivnih in butastih zahodnjakov, ki jih v skladu z neoliberalno logiko zanimajo samo njihova osebna življenja. Trenutno velikonočni prazniki. Za katere nam v nabiralnike dostavljajo reklame o vseh možnih vrstah šunke, ki jih je mogoče za praznovanje nabaviti?

8. Vesna V. Godina (6. marca 2024): 8. marec: Oblika genitalij in druga prežvečena vprašanja o emancipaciji.

Recimo zgodbice o kvotah. Ženske na položajih ravnajo enako neodgovorno kot moški. To je vedela že Margaret Mead pred sto leti.

Skratka, prežvečena vprašanja o položaju žensk ignorirajo dejstvo, da eksploatacija, zatiranje, revščina, nemoč, nasilje in podobni fenomeni ne zadevajo samo žensk. Da ženske niso ekskluzivni objekt tovrstnih družbenih procesov. Da so vsem tem procesom in fenomenom v enaki meri izpostavljeni tudi moški.

9. Marko Crnkovič (25. marca 2024): Jankovićeva Potemkinova vas Ljubljana: V Kinu Butale je oblast pač oblast.

Hinavščina ali naivnost? Jasno nam je, da je župan tata-mata in da kadruje samovoljno. Če to sam prizna, pa smo zgroženi.

Ljubljana je gentrificirana Potemkinova vas neprerazporejenega bogastva, temu primerno kaotičnega urbanizma in arhitekture, za silo zaflikane infrastrukture, birokratizma, anarhističnega razvoja in zelenega razvoja, kulture in kulturnozgodovinskih spomenikov, predvsem pa mešanica kapitalsko kapitalistične in socialno socialistične ekonomije pajdaštva in domačijske vzajemnosti.

10. Tereza Vuk (11. marca 2024): Alko je res kurba. Ampak vaše zmage nobenga ne zanimajo pol kurca.

Kaj vse že jaz nisem pustila v lajfu, pa ne hodim okol in pametujem ljudem. In če kdaj neham pit, ne bom nikol napisala knjige.

Pokopala že kr neki frendov zarad alkota. Sam to zdej ni point. Point je, da bi bli vsi takoj na ulicah, če bi nam ga ukinili. Še dilerje gandže da mi ukinejo, pa sem ta prva z motiko na cesti. Ampak če se že radi slepimo, da mi pa že nismo taki. Ste kdaj pomislili kok kokaina se posnifa v tej naši preljubi deželici? Ne bi mi verjeli.

11. Vesna V. Godina (27. marca 2024): Fajonovi v slovo: Konformizem, videz, všečnost, odsotnost vsebin in načel.

Zakaj se nekakšne sredinske stranke brez vsebin ne združijo? Zato, ker v eni eliti ni prostora za kariere vseh zainteresiranih.

A če pogledamo podrobneje, ugotovimo, da za formo ni vsebine. Ne v smislu volilnih programov. Papirje že napišejo. Programe in letake tudi. Toda za papirji, programi in letaki ni dejanske vsebine. Kar obstaja, je samo podoba. Imidž. Kar je Fajonova odlično utelešala. Prijeten, korekten, všečen, navidez levo orientirani videz. Za katerim pa ni bilo nič. Razen izgrajevanja politične kariere.

NAROČI SE
#internet #branost #Fokuspokus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke