Kolofon
#internet #Fokuspokus #branost
Top Ten + 1 najbolj branih tekstov avgusta 2023 na Fokuspokusu
Logo 01.09.2023 / 06.05

Poplave nas niso zaobšle, vročina pa tudi ne. Tudi spolni predatorji in SDS in Ukrajina ne. Letos brez Marijinega vnebovzetja.

Misliti katastrofo in trivialnosti!

1. Tereza Vuk (7. 8. 2023): Spomin na Miren. Sred čela. Za forever.

V Ljubljano se vračam totalen invalid. Razčefukana rebra in luknja v glavi. Pa še tako točo smo mel, da je dol vrglo pol strehe.

In fuk z glavo v kamen, k bi vsazga ta druzga ubil. In se sesedem, pa ona men: “Ej, rešilca bom klicala.” — “Zakaj že?” — “Ker se ti vid v lobanjo.”  — “Ne, ne, sej vse okej.” Šele pol sem dojela, da sem cela krvava. Kdo bi si mislil, da iz glave lahk priteče tok krvi.

2. Marko Crnkovič (5. 8. 2023): Sodni dan.

Vsem to ni jasno. Nekateri terajo svoje naprej in jim ni mar, da v ekstremnih situacijah izpadejo brezčutni in oportunistični.

Poplave so nauk, če ga le znamo sprevideti, posplošiti in aplicirati: slovenska sprava je možna, če imamo o čem pomembnejšem razmišljati. Če pozabimo, zakaj se prepiramo. Če nimamo časa za neumnosti. Če je nekaj bolj pomembno od neumnosti, s katerimi se običajno trapimo.

3. Marko Crnkovič (19. 8. 2023): Poseben tretma: Zlagana, polovična anonimizacija spolnih predatorjev.

Slovenija se zgraža, mainstream mediji pa skrbijo, da je osumljencem malo manj neprijetno. Ker javnosti kao nič ne briga, kdo so.

Mediji se obnašajo, kot da se pri medijski konzumaciji nič ne dogaja. Kot da ni prišlo do opolnomočenja vsakega posameznika. Mimo medijev. (Z vsemi negativnimi stranskimi posledicami, seveda.) Kot da jim ni jasno, da lahko javnost pride do določenih informacij brez njih.

4. Vesna V. Godina (9. 8. 2023): Poplave so priložnost za zgodovinski premik.

Zdaj so ljudje zmožni tega, česar v normalnih situacijah niso. Da različne domačije sledijo istemu cilju. In ga uresničujejo.

Zdaj bo odločilno to, ali se bo vlada zavedela, v kako odločilnem trenutku se je znašla. Ne gre samo za odpravljanje posledic ujme. To je seveda najbolj nujno. Toda gre tudi za to, da smo zdaj v situaciji, ko lahko kot družba naredimo zgodovinski premik.

5. Marko Crnkovič (7. 8. 2023): Frizer akademik: Slovenski nacionalni program profesorja Pahorja.

Ko začneš enkrat dopuščati popuščanje standardov, tega padanja z nobenim začasnim in zasilnim ukrepom ni več mogoče zaustaviti.

Ironično, da Pahor po koncu drugega mandata nadaljuje z opravljanjem poklicev, za katere ni poklican, kot že med prvo kampanjo leta 2012. Takrat je glumil frizerja, smetarja, drvarja, avtomehanika in ne vem kaj še. Le zakaj se ne bi zdaj delal še visokošolskega profesorja?

6. Tereza Vuk (21. 8. 2023): Družinsko srečanje? Ni panike!

“Zdej pa selfi! Sam fejmiči! Pejmo, Alja pa Andrej!” Itak, da smo nardil skupno fotko, sam ni za FB, ker niso vsi fejmiči. Ne še.

Folk se na družinskih srečanjih ne meni o politiki. Itak nimam pojma. Sploh ne vem, kdo je kdo. Zadnjič je brat umrl od smeha, ker sem mela dva intervjuja na Primorskem. On meni: “A ti veš, da so ti v petek uleteli iz totalno leve revije, drug dan pa iz total desničarske?”

7. Tereza Vuk (14. 8. 2023): Mama za sosedo? Nisem navajena met koga od svojih tko bliz …

Nazaj v Ljubljani. V prenovljenem fletu. Nova kopalnica, tla, omare, radiatorji, okna. Nisem zadovoljna. Navajena na razčefuk.

In vmes, ko se jaz pizdim, da je stanovanje sterilno, so drugim poplave uničile vse. Bogi folk, druzga nimam za rečt. Sej sem tud jaz v Mirnu cvikala, da se bo Vipavi kej odpeljajo, ker jo mam par metrov od sebe. Sam se ni. In pol gledaš te posnetke, kaj lahk nardi voda. Groza.

8. Vesna V. Godina (24. 8. 2023): Upajmo, da Golob ne bo postal novi Zelenski, Slovenija pa nova Ukrajina.

Posojanje denarja je posel, ki EU prinaša dobiček. Tako imenovana pomoč metropole kolonijam ni nikoli pomoč, ampak zaslužek.

So stvari, ki jih je treba reševati strokovno. Dobri nameni niso dovolj. Pregovor pravi: pot v pekel je pogosto tlakovana z dobrimi nameni. “Pomoč” kapitalskih centrov kolonijam je takšna pot v pekel. Ki jo trenutno najlepše ilustrira ukrajinski predsednik. In Ukrajina kot država.

9. Marko Crnkovič (14. 8. 2023): Dan solidarnosti za telebane: Greste danes v mladinske delovne brigade?

14. 8. je lahko vsakdo izmed vas — je v bistvu rekla vlada — socialistični udarnik. Vsi ste lahko solidarnostni junaki dela.

Najbolj perverzno je, da je prav ekonomska racionalnost — češ, v protipoplavno zaščito nima smisla investirati — pomembno prispevala h katastrofi, ki se je zgodila. In zdaj si upajo nekateri ekonomisti in podjetniki še izračunavati in svariti, koliko nas bo stal dan solidarnosti!

10. Marko Crnkovič (12. 8. 2023): Licence to cancel: Evidentirati družbeno škodljivo smetje in ukrepati.

Mediji, ki bi se jih morali urgentno znebiti, so seveda desničarski in pro-SDS. To ni naključje — je pa postranskega namena.

Vlada naj začne demantirati neverjetne, malo verjetne, netočne, hujskaške, manipulativne, pa tudi debilne objave v desničarskih medijih. Fake ali failed news — če se izkaže, da je skregan z resnico in pametjo — je treba evidentirati. In ko se bo tega nabralo dovolj, ukrepati.

11. Marko Crnkovič (15. 8. 2023): Črna luknja SDS in degeneracija desnice.

Once upon a time si je Kučan želel, da bi imeli “žlahtno konservativno stranko”. Danes bi bili zadovoljni z normalno. Pa je ne bo.

Vsi poskusi, da bi glasove volilcev SDS preusmerila k bolj zmernim desnim strankam, so propadli. In taka usoda čaka tudi Platformo, če se Anže Logar ne bo distanciral od SDS. Dokler bo Janša živ, na desnici ne bo mogel uspeti nihče, ki se ne bo amputiral od SDS gangrene.

NAROČI SE
#internet #Fokuspokus #branost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke