Kolofon
#internet #Fokuspokus #branost
Top Ten + 1 najbolj branih tekstov septembra na Fokuspokusu
Logo 01.10.2023 / 06.05

O Luki Mescu, Asti Vrečko, Robertu Golobu, Ani Roš, Jožetu Možini, Urošu Urbaniji. Vsi v istem košu. Malo trivie, malo noblese.

September je. Za te stvari.

1. Vesna V. Godina (13. 9. 2023): Vrečkova bo pokopala Levico, kot je Kresalova pokopala LDS.

Problem Levice ni v tem, da ima Kordiš prav. Ampak da je politično inteligentnejši od Mesca in Vrečkove. Ki delujeta nebogljeno.

“Sistem delegatov je posebna oblika demokracije, katere pasti se v Levici ne zavedajo. Niso brali Kardelja. Težava je, da ima večinsko podporo Kordiš, ne Vrečkova. In ker Vrečkova ni izbrala Kordiša za svojo levo in desno roko, je povzročila še večji razdor. Večina upravičeno čuti, da jo je vodstvo izdalo. Če bi bila Vrečkova politično inteligentna, bi takoj odstopila.”

2. Marko Crnkovič (21. 9. 2023): There’s no such thing as a free lunch (razen če ga skuha Ana Roš Golobu).

Še nihče, ki mu je politik kdaj čestital za uspeh, se mu ni oddolžil z zagotavljanjem politične privrženosti. Do predvčerajšnjim.

“Ni problem, da se je šefinja — ki zna za svojo glamuroznost enako dobro poskrbeti kot za svoje goste — iztrčala v podporo predsedniku vlade. Problem je, da je on sam sprejel to iztrčavanje kot priložnost za PR, ki je ni mogel in smel zamuditi. Zato je to izpadlo sleazy. Zaradi njega, ne zaradi nje. Ker on njo bolj rabi kot pa ona njega.”

3. Tereza Vuk (18. 9. 2023): Klasična Slovenija: Pa v čem je problem ene dobrodelne tekme?

Da Čeferin točke nabira? Ma koje kurac točke? Za bit politik za tri čuke na mesec? Da mu bo en Mahnič jebal mater za drobiž?

“Vse je nateg, vsi smo ovce, če je šel folk na tekmo, bedaki, kruha in iger. Če komu kej rata, nek ornk uspeh, je ziher kradel. Jao, jaz ne bi mogla s takimi možgani živet. Ker jaz vidim čist drugač. En lep dogodek je bil za une, k so hotli in pomagalo se bo ljudem, k so ostal brez hiš.”

4. Tereza Vuk (11. 9. 2023): Finita za forever: Zakaj se sploh rodimo, če pol itak moramo umret?

Jaz res ne vem, zakaj o mrtvih vse dobro. Zame lahk komot napišete, da sem bla ena tečna bitch. Za urednika vem, da ziher bo.

Tok frendov sem že preživela, da me je prov groza. Recimo ta bivša od brata. Veg, nč kadit, nč pit. Pustila za sabo še ne štirletno hčerko. Ko sva nazadnje govorili, sem ji rekla, da lajf ni fer. Je rekla da je res. Da res ni. Življenje je fucking loterija. Pol pa štekaj.

5. Marko Crnkovič (8. 9. 2023): Pokvarjeni Možina prekleto dobro ve, da mu nihče nič noče in ne more.

Vse si upa. Nihče mu ne bo skrivil lasu. Pa če prekrši vse profesionalne, moralne, kulturne, vedenjske in inteligenčne norme.

Možina ni tako neumen. Možina je tako pokvarjen. Tako preračunljiv, da se dela, da verjame spletni drhali, da je bilo to Kučanovo maslo. Tako perfiden, da izkoristi vsako, še tako bolano in normalnemu človeku neprepričljivo priliko za diskreditacijo Kučana in po asociaciji še vseh in vsega, kar diši po levici in prejšnjem režimu in državi.

6. Vesna V. Godina (6. 9. 2023): Putin in Prigožin in mojih 14 obtožb za mobing.

Medijski pop: Oseba, ki bi naj zagrešila dejanja, ki se niso nikoli zgodila, je edina, ki ne ve, da jih je res zagrešila.

Precejšnje število Slovencev verjame — kaj verjame, celo ve! —, da sem bila v zadnjih petih letih že štirinajstkrat obtožena mobinga. In da jih nihče ne more prepričati v nasprotno. Edini človek, ki tega ne ve, sem očitno jaz sama. Torej oseba, ki bi naj zagrešila dejanja, ki se niso nikoli zgodila.

7. Marko Crnkovič (11. 9. 2023): Asta je novi Luka (Anže pa ne novi Janez).

Status quo na levi in na desni: saga o distanciranju Logarja od SDS in Kordiševega poskusa žametnega rerevolucioniranja Levice.

Tako na najbolj levem (Levica) pol kot na najbolj desnem (SDS) — gre za poskus sprememb že preizkušenih političnih modelov, ki imetnikom porfeljev političnih delnic prav nespremenjena prinašata največ dividend. Da bi dosegla več, se desna alternativa zavzema za manj, medtem ko se leva zavzema za več (in bolj).

8. Marko Crnkovič (5. 9. 2023): Game, set, match — Pöschl. (Rupar pa naj gre žogice pobirat.).

Prenašati Ruparja po televiziji? Kaj takega je lahko prišlo na misel samo tej navijaški, disruptivni, agresivni desni prejšnji garnituri.

Da javna televizija ne sme prenašati demonstracij v živo — in to nobenih, kaj šele protestov ološa kot Rupar —, je stvar zdrave pameti. Uredniške pameti. Tega ni treba zapisovati v ustavo, zakone, statuse, pravilnike, kodekse ali podobna birokratska jajca. To je samoumevno. To je jasno vsakemu normalnemu uredniku ali direktorju.

9. Tereza Vuk (4. 9. 2023): Teta ve.

In pol so kle še fazani. Ti vsak let najebejo. Čeprov se enim še fajn zdi, da jih buliji porišejo. Pol pa še na TV to razlagajo.

Srečam sosede, moj letnik. “Kam letiš?” — “Ma dej, mogu sem iz joba uletet, da grem po otroka v šolo.” In leti do naše kle mednarodne šole, ker otrok kao ni sposoben dva metra narest. Brez Linhartovih cest. In pol pride taisti mulc od soseda domov, si vzame skiro in gre glih tko sam nazaj popoldne na igrišče pred šolo. Sam. Pa štekaj logiko.

10. Marko Crnkovič (26. 9.2023): Smoletova Antigona v LJ Drami: Eden teh vélikih slovenskih dramskih tekstov.

Še vedno obstajajo posamezniki, ki se znajo na modernistično klasiko navezati dostojanstveno, učeno in profesionalno vrhunsko.

Antigona seveda ni edina taka epohalna drama, a zagotovo je prva po največjih Cankarjevih. Predvsem pa je mojstrovina modernizma in morda najvišji dosežek polpretekle, povojne literarno-dramske zgodovine — ki ji je dandanašnji kos morda samo kak “postmeščanski igrokaz” Sveti mož od Mileta Koruna.

11. Marko Crnkovič (18. 9. 2023): Domačija RTV: Škoda, da je Urbanija (bil) desničar.

Ob upor bi na RTV trčil vsak, ki bi tako kot ta desničarska falanga delal v nasprotju z interno logiko ekonomije obdarovanja.

Škoda, da je (bil) Urbanija janšist in da je temu primerno porival v ospredje voditelje à la Možina in Pirkovič in Vida Petrovčič. Toda njegov pristop sam bi za TVS bil produktiven. Urbanija je bil ščuka v kalnem in postanem ribniku, prepolnem lenih krapov. A kaj mu je to pomagalo — in komu koristilo?

NAROČI SE
#internet #Fokuspokus #branost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke