Kolofon
#internet #branost #Fokuspokus
Top Ten + 1 najbolj branih tekstov aprila na Fokuspokusu
Logo 01.05.2024 / 06.05

April je najbolj krut izmed vseh mesecev in temu primerno so prišle do izraza politične, ekonomske in lifestyle trivialnosti.

1. Tereza Vuk (22. 4. 2024): Vrsta za pajkice? Ste normalni? Ma naj gre vse v tri vpizdnice!

A si ne znate normalnih pajkic potegnit čez glavo, da vam bo pička k sosedu čez oken pogledala? Ta mularija dans res nima pojma.

In pol me izobrazijo, da te pajkice prodaja ena influencerka. Prvič slišala za njo. Ampak ej, ima se, može se. Nej dela vrsto pred tisto burek kišto in nej vsi uživajo. Vsak se znajde po svoje. Ampak fucking pajkice? Jaz ne vem, kaj te mule mislijo. In potem so mi še objasnili, da to niso obične pajkice. Da temu se reče “vpizdnice”. Da se pička ja čim bolj vid.

2. Marko Crnkovič (5. 4. 2024): Denar zdravnikov ne zanima. Še posebej ne v necenzurirano majhnih zneskih.

Ne štrajkajo rudarji. Ne štrajkajo tekstilne delavke. Jebeš radničko klaso. Štrajka zgornji srednji sloj. Ki mu nikoli ni dovolj.

Čeprav bo vladi prišlo prav, da je Necenzurirano.si privlekel na dan top plače zdravnikov prav zdaj, se mi objava sama ne zdi sporna. Na vsak način pa mislim, da je to višek nesramnosti in groba kršitev pravice do zasebnosti, da je seznam prejemnikov objavljen poimensko. To se mi zdi brutalno in necivilizirano.

3. Marko Crnkovič (9. 4. 2024): Miting istine v Zbiljah: Kdo dela PR Gibanju Svoboda?

Da se glavna vladna stranka pretvarja, kot da nima kadrovskih težav, je posledica tega, da se jih v resnici še predobro zaveda.

Gibanje Svoboda ne zna z ljudmi. (Ne s svojimi ne z drugimi.) Ne mara kritičnih, prepametnih, neresnih in izstopajočih. Obožuje mainstream. V ljudeh ne prepoznava potencialov. Forsira in nagrajuje kimavce. Ponosno kaže lahkovernost do najglasnejših in najvšečnejših. Razlika med skromnostjo in glasnostjo pa je za njih samo vprašanje hierarhije.

4. Marko Crnkovič (16. 4. 2024): Poslovnež premagal Profesorja: Kako je Hanči Banči postal predsednik SD.

Diplomatkin dedič je morda demokrat, ni pa socialen demokrat. Kar za strankarska razmerja ni nujno slabo. Ker bo tudi Pogrebnik.

Poslovnež je premagal Profesorja samo za las, toda bilo bi res čudno, če ga ne bi. To je vendar Slovenija. Poslovneži vedno premagajo Profesorje. Kam bi pa prišli, če bi Profesorji premagovali Poslovneže? Še posebej, če gre za položaj predsednika stranke. In še posebej, če gre za novodobno, no, posodobljeno socialnodemokratsko stranko.

5. Marko Crnkovič (23. 4. 2024): Primer Jaklič: Nič ni prepovedano, vse je nespodobno.

Škandal z Jakličevim espejem ni le pravičniška politična manipulacija, temveč kaže tudi na problem družbene in ekonomske higiene.

Da si ustavni sodnik omisli espe, je čudaštvo in pervertirana oblika slovenske egalitarnosti. Iznajdljivost kot sposobnost poskrbeti zase na račun države ali drugih — seveda ne iz iste domačije — nas združuje in izenačuje. Za to smo socializirani. To je naša pravica. Pa naj gre za faliranega študenta prekarca ali pa za harvardskega pravnika z bleščečo kariero, ki je prilezel do Ustavnega sodišča.

6. Tereza Vuk (15. 4. 2024): Denis i Denis in Tereza Vuk na odru Gromke.

Prvo, kar dojamem po treh letih, je to, da sem stara. Niti enga nisem poznala. Sami mulci. Da nobenga ne poznam na Metelkovi?!

Tri ure pred koncertom dobim sporočilo: “Tereza, a še rabiš karto za Denis i Denis? Od ene frendice tip je zbolel, pa ne more.” V pičku materinu, en mesec se že jebem za te karte. Jebeš spat ob desetih. Grem na koncert. In grem na Metelkovo po ene treh letih. Prvo, kar dojamem, je to, da sem stara. Niti enga nisem poznala. Sami mulci.

7. Vesna V. Godina (3. 4. 2024): Ko zadiši po vojni.

Vsaka vojna se konča z mirovnimi pogajanji. Se ni torej bolj smiselno lotiti mirovnih pogajanj že kar na začetku, preden izbruhne?

Pravijo, da je povečevanje oboroževanja in militarizacija slovenske družbe edina rešitev. Edina možnost. Pa je res? Se ne konča vsaka vojna z mirovnimi pogajanji in z mirovno diplomacijo? Se ni bolj smiselno lotiti mirovnih pogajanj in mirovne diplomacije kar na začetku, preden vojna sploh izbruhne?

8. Vesna V. Godina (24. 4. 2024): Korupcija: Kogarkoli pogledaš od blizu, ga zasačiš s prsti v marmeladi

Tudi na DARS-u se ne bo zgodilo nič. Proces produkcije nezaupanja bo veselo tekel naprej. Ker je korupcija moralni imperativ.

Oblast ne more reči: “Tako pač je, v Sloveniji so vsi skorumpirani.” Ker kamorkoli pogledamo, povsod bomo našli tisto, čemur v pogovornem jeziku rečemo “mafijsko delovanje”. Gre samo za to, kakšno in katero stvar pogledamo od blizu ali je ne pogledamo od blizu. Koga na tak način pogledamo. In seveda kdo koga pogleda.

9. Vesna V. Godina (10. 4. 2024): Za hlapce Zahoda rojeni, za hlapce Zahoda vzgojeni.

Slovenija je nepomemben satelit Zahoda. Samo osamosvojiteljem ni bilo jasno, da bo Slovenija samostojna samo sekundo ali dve.

Sloveniji je že od ustanovitve lastne države usojeno, da je nepomembni satelit Velikega Zahoda. Slovenija niti noče biti nič drugega kot nepomembni satelit Velikega Zahoda. Slovenci znamo eksistirati samo kot nepomembni satelit. Pa naj bodo to pod Franki. Ali pod Nemci. Ali pod Habsburžani. Ali pod Avstro-Ogrsko. Ali pod Jugoslavijo 1. in 2.

10. Marko Crnkovič (12. 4. 2024): [Obrazi 40./2.]: Mojca Pašek Šetinc: “Golob preveč rad nastopa in govori.”

Ne more civilna družba pisati zakonov. Javnost se upravičeno vpraša: kaj pa dela vlada, če jih piše namesto nje civilna družba?

Pred sprejemom nekega zakona je bila informacija o tem objavljena že zjutraj, tiskovna pa je bila sklicana šele za 11. uro. Kdo je dal to v javnost? Spet je bila Mojca med prvoobtoženimi, skupaj s še eno poslanko. Očitno kot bivša novinarka. In potem so si morali po ukazu nekoga med seboj pregledovati telefone.

11. Marko Crnkovič (25. 4. 2024): Narodni magazin: Da bo zmaj kapitalizma sit in postsocialistična nutrija cela.

Nama je retail pajzl, ker je koncept veleblagovnice passé. Passé pa je žal tudi koncept mestotvornega objekta z javno vsebino.

Dejstvo je, da je center Ljubljane poln velikih, impozantnih, arhitekturno in kulturnozgodovinsko znamenitih, celo zaščitenih stavb, ki so v obdobju socializma še imele nek javni smisel in namen. Nekatere od teh stavb pa so dandanes prevelike, da bi jih še lahko napolnili z vsebinami, ki imajo rep in glavo

NAROČI SE
#internet #branost #Fokuspokus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke