Kolofon
#Fokuspokus #internet #branost
Top Ten + 1 najbolj branih tekstov novembra 2023 na Fokuspokusu
Logo 01.12.2023 / 06.10

Najprej se je od nekod vzel Stojan Auer, nakar je Golob dobil pismo. Plus: kultura kenslanja vsebin na RTV, vladna kriza, LIFFe …

Fokuspokus. Že od 2014.

1. Denis Živčec (31. 10. 2023): Zakaj se je na TV v 90. letih vse bleščalo, danes pa gledamo kmetavzarije?

Poglej in zadeni Stojana Auerja se 24. novembra vsaj za en večer in najbrž brez prenosa vrača v mariborsko Festivalno dvorano.

Luči so se prižgale, Auer pa je v enem od svojih ikoničnih barvno nemogočih suknjičev odpel avizo. Nato so se zvrstili Helena Blagne, Power Dancers, pa še neka plesna skupina in nato … — Spajs Grlz. Ki pa seveda niso bile Spice Girls, ampak Spiced Girls. Pet deklet, ki so imitirala slavno britansko dekliško skupino.

2. Marko Crnkovič (16. 11. 2023): Pismo premieru (1.): Dragi Robert, rad bi ti naredil uslugo.

Ker za razliko od premnogih še nisem obupal nad tabo, ti hočem na lep način dopovedati nekaj stvari, ki jih očitno ne razumeš.

Nisem eden izmed tistih, ki bi si pulil lase od razočaranja, da sem 24. aprila 2022 volil Gibanje Svoboda. (Aja, ne, nisem. V bistvu sem volil Levico.) Anyway, tvoje premočne zmage sem bil vesel in sem je vesel še danes. Mi je pa žal, da izgubljaš podporo. Kot rečeno: za to si si deloma kriv sam, deloma pa ti podporo načrtno spodkopavajo drugi. Desnica itak, tvoji donedavni fani pa presenetljivo nič manj.

3. Suzana Žilič Fišer (24. 11. 2023): Rezati zna vsak: Nezaslišane ideje Sveta RTV.

Ukiniti regionalna programa RTV Maribor in RTV Koper? Radio SI? Glasbeno produkcijo? Dopisništva po svetu? Pri polni zavesti?

Številke ne morejo biti edino merilo. Številke bi lahko bile merilo, če bi svetniki načeli vprašanje RTV prispevka. Zakaj niso odprli vprašanja višine RTV prispevka (12,75 €), ki se ni zvišal že deset let? To je to, o čemer bi bilo legitimno razpravljati. Precej bolj legitimno kot razmišljati o ukinjanju programov in vsebin, ki prispevajo k lokalni demokraciji.

4. Marko Crnkovič (9. 11. 2023): [Obrazi 35./2.]: Slavko Avsenik: “Glasbena industrija ima zelo svoja merila.”

“Na veselice prihajajo v glavnem mladi. Trume mladih. Glasba ful naglas. Danes hodi mladina na veselice tako kot nekoč v disko.”

Zakaj je urbana mladina ponorela od navdušenja, ko so Big Foot Mama pripeljali na oder Ansambel Lojzeta Slaka in je cela dvorana pela V dolini tihi? Zato, ker se je v pravem trenutku zgodila prava stvar. V dolini tihi je tako ali tako skladba, ki jo lahko predelaš v karkoli. Tudi v rock. To prestopanje meja zdaj opazuje pri nečaku Sašu. Obisk veselic se je zelo povečal in na njih prihajajo v glavnem sami mladi.

5. Marko Crnkovič (27. 11. 2023): RTV Slovenija: Koga še zanima to, kar se ne splača?

Bolj kot RTV nas zanimajo poslovenjeni operacijski sistemi elektronskih naprav. Za medije folku ni mar. Saj jih je še veliko.

V perspektivi bi torej RTV lahko postala nezainteresirani državi primerno samoizolirano dvorišče. Ampak tega se bojimo samo mi, ki imamo o medijih slučajno višje standarde. Koga — ali bolje: koliko plačnikov RTV prispevka — v resnici sploh še zanimajo novice iz tujine? Bi to kdo pogrešal? Namreč pogrešal novice iz prve roke, novice v slovenščini?

6. Marko Crnkovič (17. 11. 2023): Pismo premieru (2.): Tebi se niti ne sanja, kakšnemu narodu vladaš!

Reci: “Sorry, folk vaju ne mara, zame sta liability, zaradi vaju nam pada podpora, tega pa nočem tvegati. Hvala za sodelovanje.”

Če gresta Vesna Vuković in Damir Črnčec pol Slovenije na živce, potem se ju znêbi. To bi moral narediti takoj, ko si opazil, da škodita podpori tebi in vladi. Tudi če sta slučajno normalna, ti to ne bi smelo preprečiti, da se ju znebiš. Enako si cincal z Bešič Loredanom. In še danes ne vemo, zakaj je bilo treba skenslati Marto Kos. Ali Tatjano Bobnar. Če si videl, da ti njena razrešitev lahko škodi, bi jo pustil na položaju. Jebeš dejanšizacijo policije!

7. Tereza Vuk (20. 11. 2023): Ker včas je eno pivo vredno več k vsi milijoni.

Mogoče bi šparala za po smrti, če bi zadela na lotu. Ampak realno, 5 milijonov ni težko zagont. Ene 50 že težje, ampak vse se da.

Jaz sem ena unih, k bog ne dej, da bi igrala loto al une evropske fore, kjer je še več keša. Ker z denarjem ne znam. Kakšno šparanje. Jaz tega še v lajfu nisem vidla, razne ko sem bla otrok, pa sem kot mula v en šparovček od pujsa vrgla dva dinarja. In to je blo to. Jaz še limit na banki vedno pokurim. Pač, zdej mamo, jutr smo pa lahk mrtvi. Torej zakaj pa ne?

8. Vesna V. Godina (2. 11. 2023): Golob je novi Janša: Lekcije, ki jih ni vzel, in kompasi, ki jih je izgubil.

Največ avtogolov je dal Golob sam. Kdaj bo po istih kriterijih izključil iz ekipe sebe? To bi bila rešitev, ne predčasne volitve.

Golob še ni vzel lekcije, da se je treba ukvarjati z zlonamernimi istomislečimi oz. kimavci. To je razumel samo Drnovšek. Zato Golob še vedno brani Šarca. Tako kot je branil Bešič Loredana. In Hovnikovo. Golob bi ga moral že včeraj razrešiti. Vendar ga ni. Očitno misli, da ni treba. Ker je Šarec član ekipe. Ker Šarec ne strelja avtogolov.

9. Marko Crnkovič (10. 11. 2023): 34. LIFFe (1.): “Ali još te uvek volim ja …”

Letošnja otvoritev je bila res otvoritev. A Popku ni bilo treba pripeljati Scorseseja. Ne, za to je bil dovolj en srbski režiser.

Pomagalo je, da smo gledali srbski film in da je prišel v gosté v tako imenovani regiji znan in cenjen srbski režiser. Za razliko od slovenskih ustvarjalcev se ta človek zna obnašati na odru pred množico, zna izbirati besede, zna se kar lepo, priložnosti in sebi primerno obleči, zna duhovičiti, koketirati s publiko, hofirati ekipi in državi gostiteljici, ima pa tudi karizmo in odrsko prezenco. osvežujoče tuje, neslovensko, svetovljansko.

10. Vesna V. Godina (17. 11. 2023): Golob sam nima moči. Moč ima le, če ima podporo poslancev koalicije.

A koalicija mora imeti za vsak slučaj pripravljenega rezervnega predsednika vlade. Ali predsednico vlade. Morda Alenko Bratušek.

Vse se preveč vrti okrog Goloba in njegove domnevne moči. Ne pa okoli dejanske moči vlade. Ki ni utelešena v Golobu. Ampak v poslanskih glasovih koalicije. V glasovih poslancev Gibanja Svoboda. In v glasovih vseh poslancev koalicijskih strank. Njihovi glasovi so moč te vlade. Ker če Golob predlaga nekaj, česar poslanci Gibanja Svobode in drugih koalicijskih strank ne podprejo, potem je njegov predlog ničen.

11. Tereza Vuk (6. 11. 2023): So res vsi moški taki gnoji? Dvomim …

V zadnjih letih je velik obtožb zarad spolnega nadlegovanja. Sam pizda, jaz se skoz s tipi družim, pa ni vsak ta drug predator.

Logično, da ne bi nikol pustila, da bi me kdo v lokalu probal zagrabit za joške al rit. Pa sem prekelnarila ful let po vseh živih lokalih. Vem, kaj to pomeni. Pr men sam to, da te bojo eni psihiči dali v avto, pa prvezat na drevo za Savo. Če bi blo res kej hard. Za en objem v kafani al pa popraskat po hrbtu pa res ni problem.

NAROČI SE
#Fokuspokus #internet #branost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke